U knjaževačkoj uličici rođeno 12 devojčica i nijedan dečak!

Broj pregleda

Ulica Oktobarske revolucije u Džervinovom naselju u Knjaževcu dobila je nedavno nezvanični naziv „Devojačko sokače“. U poslednjih nekoliko godina u toj ulici rođeno je dvanaest devojčica, a nijedan dečak.

Devojacko-sokace

Nedavno je ulica dobila i tablu sa nazivom i imenima 12 devojčica. Uličica u delu Knjaževca, poznatom kao Džervinsko naselje, ovih dana dobila je nezvanični naziv Devojačko sokače. Tako su je prozvali njeni stanari jer su se u poslednjih skoro četvrt veka u porodicama u toj ulici rađala isključivo ženska deca.

Imena dvanaest devojčica ispisana su na tabli sa novim nazivom ulice koju su za svoje unuke napravile i postavile ponosne deke.

Lep zimski dan i lepa slika u „Devojačkom sokačetu“. Roditelji i mališani u popodnevnoj igri i druženju – svakodnevica u maloj ulici u Džervinovom naselju na obalama Svrljiškog timoka. Kada se 1990. godine rodila devojčica Maja, niko nije mogao ni da pretpostavi da će u narednih skoro četvrt veka sve bebe u ulici Oktobarske revolucije biti devojčice. Najmlađa od njih rođena je prošlog leta.

Snežana Stanisavljević, jedna od stanarki „Devojačkog sokačeta“ i majka male Margite u šali kaže da je za veliki broj dece u njihovoj maloj ulici verovatno zaslužna i jedna roda koja je u njihovom naselju svila gnezdo.
„Na tabli sa novim imenom naše ulice napisana su i imena dvanaest devojčica koje tu žive. Zanimljivo je da su se i u nekim susednim uličicama u poslednjih nekoliko godina rađale samo devojčice pa ako uračunamo i njih slobodno možemo da kažemo da nas ima u velikom broju“, kaže ona.

Rađanje samo devojčica Jelena Radosavljević objašnjava time što je Džervinovo naselje, kako kaže, jedan izuzetno miran deo grada i dodaje da svemu tome možda dodatno doprinosi i specifična klima na obalama reke koji protiče kroz taj kraj.

Žitelji „Devojačkog sokačeta“ kažu da im je glavno okupljalište postao deo ulice pored table sa novim nazivom, na koji su, kao i na svoje devojčice svi ponosni. „Svaki otac voli da ima žensko dete“, kaže Darko Stanisavljević koji posebno ističe dobre međukomšijske odnose i drugarstvo koje vlada među porodicama u „Devojačkom sokačetu“.
„Skoro svi smo tu jednakih godina, do tridesetak. Odrasli smo zajedno, odlično se družimo, a sada nam se i deca lepo druže. Ništa lepše od toga nema“, kaže on.

Prema podacima iz knjaževačkog porodilišta opštini koja ima oko 32.000 stanovnika prošle godine rođeno je samo 129 beba. Izuzetno visoka negativna stopa nataliteta svrstava knjaževački kraj u područja najugroženija belom kugom. Slika iz „Devojačkog sokačeta“ ipak budi nadu da se stvari mogu promeniti nabolje i na drugim mestima, a za to je, kako kažu stanari te male ulice, za početak potrebno samo dovoljno ljubavi i sloge.

 (kurir)

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

OŠ ,,Dubrava“ – Obaveštenje o upisu dece u prvi razred

OFK Knjaz pobedio Brodoremont

Holandija povukla višnje iz Srbije, evo šta je hitan korak

SRPSKA LIGA ISTOK: U KNJAŽEVCU U 58. MINUTU PREKINUTA UTAKMICA!

Obeleženo 25 godina od početka NATO agresije

FUDBAL: Naredni rival Srbije 125. na FIFA listi

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

OŠ ,,Dubrava“ – Obaveštenje o upisu dece u prvi razred

OFK Knjaz pobedio Brodoremont

Holandija povukla višnje iz Srbije, evo šta je hitan korak

SRPSKA LIGA ISTOK: U KNJAŽEVCU U 58. MINUTU PREKINUTA UTAKMICA!

Obeleženo 25 godina od početka NATO agresije

FUDBAL: Naredni rival Srbije 125. na FIFA listi