“Parafiskalni nameti iz ugla lokalnih samouprava“

Broj pregleda
NALEDU okviru projekta „ Evaluacija rezultata reforme parafiskalnih nameta i podrška za nastavak reformi“, koji NALED sprovodi uz finansijsku i stručnu pomoć USAID projekta za bolje uslove poslovanja, polovinom januara u prostorijama NALED-a održan je Okrugli sto na temu „Parafiskalni nameti iz ugla lokalnih samouprava“. Cilj okupljanja je bio da se kroz interaktivan razgovor sa predstavnicima opština iz sektora za finansije i ekonomski razvoj, sagledaju efekti reforme parafiskalnih nameta iz 2012. godine na budžete lokalnih samouprava i odrede pravci za dalje zagovaranje reforme parafiskalnih nameta na osnovu potreba i sugestija NALED-ovih članova.

Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici Gradova Niša, Kragujevca, Vranja i Sremske Mitrovice, zatim predstavnici opština Šid, Knjaževac, Golubac i Lajkovac, kao i Milan Stefanović iz USAID/BEP-a i NALED-ovi konsultanti Dragan Spirić i Aleksandar Bućić, koji je ovom prilikom bio u ulozi moderatora skupa. Nakon uvodnog obraćanja Jelene Bojović direktora tima za regulatornu reformu NALED-a, koja je istakla značaj aktivnog učešća lokalnih samouprava u procesu konsultacija za dalju reformu parafiskalnih nameta, konsultanti su predstavili draft verzilju liste neporeskih nameta koje privreda po različitim osnovama plaća institucijama različitih nivoa vlasti.

Predstavnici svakog prethodno navedenog grada i opštine, govorili su o efektima ukinutih parafiskalnih nameta iz 2012. godine i tom prilikom se složili i izneli zajednički stav da su najveći teret reforme podnele upravo lokalne samouprave. Opšti je utisak da su budžeti lokalnih samouprava, prethodno osiromašeni smanjenjem transfera novčanih sredstava sa centralnog nivoa vlasti, dodatno uzdrmani smanjenjem prihoda po osnovu ukinutih nameta – prevashodno ukidanjem lokalne komunalne takse za isticanje firme (za određene kategorije pravnih i fizičkih lica), kao i ukidanjem naknade za korišćenje gradskog građevinskog zemljišta iz 2013. godine.

Lokalna administracija je napornim radom, boljim administriranjem i naplatom poreza po različitim osnovama, donekle uspela da amortizuje nastali gubitak prihoda po osnovu ukinutih parafiskalnih nameta – opšta je ocena NALED-a kao organizatora skupa. Posmatrajući draft listu identifikovanih neporeskih nameta, teret reforme „parafiskalnih oblika“ u narednom ciklusu moraju podneti institucije centralne vlasti, kao i sve nezavisne institucije i agencije, koje na osnovu delegiranih nadležnosti propisuju i naplaćuju takse i naknade po različitim „opravdanim i neopravdanim“ osnovama.

Povezano

U prvih pet meseci manji deficit za 84,3 milijarde dinara od budžetskog plana

Javna uprava mora da prati moderne tokove razvoja

Prosečna oktobarska neto plata 75.353 dinara

Plate i penzije će rasti više nego inflacija

Realni rast BDP-a u prvom kvartalu 4,3 odsto

Stiže najveća državna pomoć, isplata 10. februara!

VESTI IZ KATEGORIJE

OŠ ,,Dubrava“ – Obaveštenje o upisu dece u prvi razred

OFK Knjaz pobedio Brodoremont

Holandija povukla višnje iz Srbije, evo šta je hitan korak

SRPSKA LIGA ISTOK: U KNJAŽEVCU U 58. MINUTU PREKINUTA UTAKMICA!

Obeleženo 25 godina od početka NATO agresije

FUDBAL: Naredni rival Srbije 125. na FIFA listi

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

OŠ ,,Dubrava“ – Obaveštenje o upisu dece u prvi razred

OFK Knjaz pobedio Brodoremont

Holandija povukla višnje iz Srbije, evo šta je hitan korak

SRPSKA LIGA ISTOK: U KNJAŽEVCU U 58. MINUTU PREKINUTA UTAKMICA!

Obeleženo 25 godina od početka NATO agresije

FUDBAL: Naredni rival Srbije 125. na FIFA listi