Vozilo Zdravstvenom centru

Broj pregleda

Ministarka zdravlja prof.dr Slavica Đukić Dejanović uručila je danas zajedno sa državnim sekretarima ključeve od 70 novih vozila namenjenih domovima zdravlja za potrebe palijativne nege, među kojima je i Zdravstveni centar Knjaževac.

Dom-zdravlja-Knjazevac

Vozila su dobili domovi zdravlja iz onih opština Srbije koje su manje razvijene i kojima su vozila u patronažnim i službama kućnog lečenja stara i dotrajala. Inače, ovo je drugo vozilo koje je stiglo u Knjaževac u poslednjih nekoliko meseci.

Ministarstvo zdravlja je pre 6 meseci u saradnji sa Delegacijom Evropske unije obezbedilo 73 vozila, što sa ovih 70 čini ukupno 143 nova vozila kojim je vozni park domova zdravlja značajno poboljšan.

Ministarka zdravlja prof.dr Slavica Đukić Dejanović je istakla da joj je izuzetno drago što će i na ovaj način biti poboljšan status funkcionisanja domova zdravlja u 70 jedinica lokalne samouprave. Kako je navela, ključna reč je bila popravljanje mogućnosti za palijativno zbrinjavanje.

Način na koji smo izvršili odabir za vas 70 je sledeći – oni koji su pre šest meseci dobili automobile nisu mogli da apliciraju ponovo, vodili smo računa da automobili odu u one sredine koje se zaista mogu tretirati kao manje razvijene, koje su razuđene, gde na periferijama, daleko od zdravstvenih ustanova ima i starih i bolesnih, a kojima je potrebna zdravstvena pomoć, istakla je prof. dr Đukić Dejanović.

Palijativno zbrinjavanje treba da postane sastavni deo sistema zdravstvene zaštite i neotuđiv element prava građana na zdravstvenu zaštitu. Vizija i politika Ministarstva zdravlja zasniva se na tome da se obezbedi da palijativna nega bude dostupna svim građanima Srbije kojima je potrebna, bez obzira na starost, dijagnozu, stadijum bolesti ili mesto zbrinjavanja.

U okviru primarnog nivoa zdravstvene zaštite, palijativno zbrinjavanje će pružati službe za kućno lečenje u okviru velikih domova zdravlja (koji pokrivaju više od 25.000 stanovnika) ili izabrani lekari i medicinske sestre u malim domovima zdravlja (koji pokrivaju manje od 25.000 stanovnika i nemaju posebnu službu za kućno lečenje). Većini pacijenata zbrinjavanje će se pružati u kućnim uslovima

Takođe je važno da se uspostavi efikasan sistem upućivanja i dobra komunikacija između različitih službi, kako bi se kretanje pacijenta kroz različite nivoe zdravstvene zaštite odvijalo neometano. U najvećem broju slučajeva, pacijenti će biti zbrinuti u kućama, tako da su domovi zdravlja najvažnija karika za pružanje kvalitetnog palijativnog zbrinjavanja.

Povezano

Republika Poljska donirala Zdravstvenom centru u Knjaževcu sanitetsko vozilo

Zdravstvenom centru od Opštine Knjaževac vredna oprema!

Knez Petrol donirao Zdravstvenom centru Knjaževac aparata za sterilizaciju hiruških instrumenata

Zapalilo se vozilo knjaževačkog Zdravstvenog centra u Svrljigu

PO UGLEDU NA VEĆE CENTRE: U Knjaževcu moguća vakcinacija bez prijave

Vakcinacija protiv sezonskog gripa od ponedeljka!

VESTI IZ KATEGORIJE

OŠ ,,Dubrava“ – Obaveštenje o upisu dece u prvi razred

OFK Knjaz pobedio Brodoremont

Holandija povukla višnje iz Srbije, evo šta je hitan korak

SRPSKA LIGA ISTOK: U KNJAŽEVCU U 58. MINUTU PREKINUTA UTAKMICA!

Obeleženo 25 godina od početka NATO agresije

FUDBAL: Naredni rival Srbije 125. na FIFA listi

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

OŠ ,,Dubrava“ – Obaveštenje o upisu dece u prvi razred

OFK Knjaz pobedio Brodoremont

Holandija povukla višnje iz Srbije, evo šta je hitan korak

SRPSKA LIGA ISTOK: U KNJAŽEVCU U 58. MINUTU PREKINUTA UTAKMICA!

Obeleženo 25 godina od početka NATO agresije

FUDBAL: Naredni rival Srbije 125. na FIFA listi