Koliko će vas zaista koštati poskupljenje struje

Broj pregleda

Ako ste struju plaćali 4.000 dinara, uskoro ćete 4.400. Ako ste na granici sa crvenom zonom, račun će vam biti veći za 2.200 dinara. A ako se grejete na struju, nagrabusili ste!

510076_23_lb

Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić konačno je juče najavio da će struja u Srbiji poskupeti, ali nije precizirao kada ni za koliko.

Ministar je otkrio i da će pored nove cene promeniti i tarifni sistem, kao i da će mnogo više korisnika lakše ulaziti u najskuplju zonu. Na osnovu ovih podataka “Blic” je izračunao koliko će građane stvarno koštati najavljeno poskupljenje struje.

Najrealnija opcija je da cena struje bude povećana 10 odsto. Za sve one čiji je račun 4.000 dinara i koji mesečno troše oko 800 kilovata (plava i zelena zona) struja će poskupeti za 400 dinara. Ali najavljena promena tarifnog sistema najviše će pogoditi one sa računom od 6.000 dinara koji sada troše oko 1.600 kilovata i nalaze se na granici između plave i crvene zone.

Pošto će granica za ulazak u crvenu zonu biti pomerena na 1.400 kilovata, oni će, pored poskupljena od 10 odsto, platiti i prelazak u najskuplju zonu, odnosno još 1.600 dinara, koliko ih košta “spornih” 200 kilovata.

Ovi građani ako žele da ostanu u plavoj zoni i mesečno potroše 1.400 kilovata, moraće da urade sledeće: nema kupanja kad žele jer boljer sme da radi maksimum 14 sati dnevno; pranje veša samo sedam puta mesečno; samo tri sijalice smeju da rade maksimalno pet sati dnevno; kuvanje na jednoj ringli, i to tri sata dnevno, ali bez rerne; grejalica maksimum četiri i po sata dnevno; TV možete da gledate četiri sata, a na kompjuteru da radite osam sati dnevno (pogledaj tabelu).

Naravno, u Ministarstvu rudarstva misle o redovnim platišama i o onima koji štede struju. Popust od pet odsto na redovno plaćanje računa ostaje, a najavljeno je i da bi oni koji u tri meseca smanje potrošnju struje mogli da računaju da dodatni popust od pet odsto. Za najugroženije stanovnike razmišlja se i o povećanju besplatnih kilovat-sati sa sadašnjih 250 kilovata mesečno.

Dok su građani već počeli da brinu svoju brigu kako će plaćati nove račune, guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković brine svoju brigu i uverava nas da najavljeno poskupljenje struje neće uticati na inflaciju. Ona je juče otkrila da je Narodna banka u svoje planove inflacije za 2014. već uračunala poskupljenje struje od 12 odsto, i dodala da zbog toga ne očekuje poskupljenje hrane.

Struja u Srbiji je poslednji put poskupela u avgustu prošle godine, 11,5 odsto, a pre toga u aprilu 2012. godine 15 posto i 10 odsto u martu 2010.

Antić: Smanjićemo prag za crvenu zonu
Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić najavio je da će struja u Srbiji sigurno poskupeti, ali nije precizirao kada. Antić je rekao i da će procenat poskupljenja biti “manji od onog koji se ranije pominjao od 30 odsto”.
– Ideja je i da se smanji broj kilovata za ulazak u najskuplju, crvenu zonu sa sadašnjih 1.600 kilovata na 1.400 kilovata. Želimo da podstaknemo ljude da štede struju i da destimulišemo sve one koji struku neefikasno troše – rekao je Antić za “Blic”.

(Blic)

Povezano

Direktor EPS-a: Poskupljenje struje nije izvesno, odluka o promeni cene posle detaljne analize

Ove ulice biće bez struje danas do 13.30h

Predlog preporuka za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije

U Srbiji neće biti restrikcija električne energije

Neka sela su bez struje zbog problema sa ledenom kišom

Danas od 12h bez struje Štipina

VESTI IZ KATEGORIJE

OŠ ,,Dubrava“ – Obaveštenje o upisu dece u prvi razred

OFK Knjaz pobedio Brodoremont

Holandija povukla višnje iz Srbije, evo šta je hitan korak

SRPSKA LIGA ISTOK: U KNJAŽEVCU U 58. MINUTU PREKINUTA UTAKMICA!

Obeleženo 25 godina od početka NATO agresije

FUDBAL: Naredni rival Srbije 125. na FIFA listi

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

OŠ ,,Dubrava“ – Obaveštenje o upisu dece u prvi razred

OFK Knjaz pobedio Brodoremont

Holandija povukla višnje iz Srbije, evo šta je hitan korak

SRPSKA LIGA ISTOK: U KNJAŽEVCU U 58. MINUTU PREKINUTA UTAKMICA!

Obeleženo 25 godina od početka NATO agresije

FUDBAL: Naredni rival Srbije 125. na FIFA listi