MILAN ĐOKIĆ: Da njive budu – fabrike

Broj pregleda

Posle uvođenja besplatnog prevoza, prvi čovek Knjaževca najavljuje i nove korisne poteze. Rodna zemlja najveći kapital, a višnja, bez premca u Evropi, uzdanica i za izvoz.

MILAN-DJOKIC

Opština Knjaževac ne duguje nikome ništa, nijedno javno preduzeće nije nam u blokadi, plate isplaćujemo redovno i, uprkos teškim vremenima, uspevamo da investiramo u infrastrukturu, poljoprivredu, kulturu… Štaviše, mi smo prva opština u Srbiji u kojoj je uveden besplatan prevoz – kaže prvi čovek lokalne samouprave, Milan Đokić.

Sagovornik „Novosti“ objašnjava i to da je računica pokazala kako se radi o isplativom potezu, s obzirom na to da će za besplatan prevoz do svih naseljenih mesta potrošiti u najgorem slučaju 20 odsto više nego da su ovu pogodnost organizovali samo za učenike osnovnih škola, što je, inače, zakonska obaveza svake opštine.

Knjaževac ima 86 sela u kojima žive uglavnom stariji ljudi, koji su do sada morali da se snalaze na različite načine da bi došli do grada, s obzirom na to da javni prevoz nije funkcionisao. Organizovanjem autobuskog saobraćaja značajno ćemo im olakšati život, odnosno moći će lako i bez ikakvih troškova da odu do lekara, apoteke i prodavnica – najavljuje Đokić.

Predsednik knjaževačke opštine, nadalje, kaže i da je lokalna samouprava odlučila da ovu godinu posveti uređenju saobraćajnica na teritoriji za koju je nadležna…

Putevi ka selima nisu u dobrom stanju, pa smo se opredelili da izdvojimo sredstva iz budžeta, kako bismo popravili stanje na tim saobraćajnicama. Radi se o 150 miliona dinara, a o tome koliko je to važan posao najbolje svedoči podatak da je naša putna mreža duga čak 300 kilometara – ističe čelnik ovdašnje lokalne vlasti.

Đokić napominje i da je, od 2012, opština Knjaževac izdvojila 110 miliona dinara za podršku poljoprivrednicima. Ta pomoć se ogleda u podeli na hiljade besplatnih sadnica, uglavnom voća…

Zahvaljujući tome, danas imamo više od 600 hektara novih zasada višanja, oko 60 pod šljivama, 50 hektara novih zasada dunje, te šest do sedam hektara jagodičastog voća. Kada uzmemo u obzir nekoliko stotina hektara plantaža „Džervina“, kao i površine koje smo do pre nekoliko godina imali pod višnjom, čim sve to bude u punom rodu, kao opština, bićemo među prvih deset zemalja koje proizvode višnje u Evropi. To će, verujem, obezbediti prisustvo otkupljivača i stvoriti sirovinsku bazu za otvaranje još nekog preradnog kapaciteta. Jer, svima njima plasman najkvalitetnijeg evropskog roda na druga tržišta trebalo bi da bude izazov i interes – ubeđen je Đokić.

U Knjaževcu, međutim, ne kriju ni ambiciju da ovdašnje njive postanu – fabrike.

Naš kapital su hektari upotrebljivog, rodnog i kvalitetnog zemljišta. Verujem da ljudi iz ovog kraja, kroz bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom koju treba shvatiti kao biznis, mogu da zarade mnogo više i žive bolje, nego radeći za minimalnu platu u fabrikama tekstila i obuće, na primer – zaključuje Milan Đokić.

(Izvor: Večernje Novosti, Lj. Trifunović)

Povezano

Predsednik opštine pozvao sugrađane da se pridruže humanitarnoj akciji za pomoć Jovani

EU će podržati projekte usmerene na razvoj održivog turizma u Knjaževcu

Evropska unija podržava Opštinu Knjaževac u opremanju rehabilitacionog i velnes centra na Banjici

BUDUĆNOST KNJAŽEVCA: 33 STIPENDIJE ZA NAJBOLJE STUDENTE

Srpska napredna stranka ostvarila rast od 6,6% u Knjaževcu – Rekordni rezultat nakon 11 godina vlasti

Ruralni razvoj u fokusu – Sastanak opštine Knjaževac sa predstavnicima Saveta MZ

VESTI IZ KATEGORIJE

FK Timočanin prolazi najteži period od osnivanja, evo šta je Miloš Stojanović Popaj izjavio za Sport klub

OFK Knjaz pretrpeo težak poraz u Zaječaru

Plate i penzije redovne, već se razmišlja da se povećaju

Mali sajam sporta u Knjaževcu

Timočaninu oduzeta pet bodova, a danas poražen u Popovcu

Novi ciklus nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ počinje 11. maja

2 odgovora

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

FK Timočanin prolazi najteži period od osnivanja, evo šta je Miloš Stojanović Popaj izjavio za Sport klub

OFK Knjaz pretrpeo težak poraz u Zaječaru

Plate i penzije redovne, već se razmišlja da se povećaju

Mali sajam sporta u Knjaževcu

Timočaninu oduzeta pet bodova, a danas poražen u Popovcu

Novi ciklus nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ počinje 11. maja