Sistem za elektronske dozvole jednostavan kao Fejsbuk

Broj pregleda

Novi sistem za izdavanje elektronskih građevinskih dozvola, koji će početi da se primenjuje od 1. januara 2016, biće jednostavan za upotrebu kao Fejsbuk, saopštio je danas NALED.

679121_naled_ff

Zahtev za dobijanje elektronske građevinske dozvole će od 1. januara moći da podnese svako ko ima računar sa najmanje „Windows XP“ operativnim sistemom i brzinom interneta od pola megabita u sekundi, kažu u NALED-u koji je obezbedio softver za elektronske građevinske dozvole.

Direktorka Tima za regulatornu reformu u NALED Jelena Bojović je istakla na konferenciji „Građevinske dozvole – objedinjena procedura i planska dokumentacija u praksi“ da to potvrđuje da uslovi da novi sistem funkcioniše nisu previše zahtevni.

Svi građani kojima građevinska struka nije bliska i nemaju elektronski sertifikat, mogu da se obrate ovlašćenim projektantima koji će im pripremiti projekat i u njihovo ime podneti dokumentaciju.

Za dodatnu pomoć na raspolaganju je sajt www.gradjevinskedozvole.rs, gde mogu da postave pitanja, pročitaju propise, obaveštenja i smernice, a uskoro će biti postavljena i video uputstva.

Takođe, pri NALED-u je otvoren Call centar na brojevima 011/4043190, 4043191 i 4043192.

Sistemu za elektronske dozvole pristupaće se preko sajta Agencije za privredne registre. Korisnici koji su videli prvu verziju softvera ocenjuju ga jednostavnim kao Fejsbuk za građevinske dozvole, jer u svakom koraku tokom procedure imate jasna uputstva šta je potrebno uneti od podataka i koje dokumente postaviti.

„U izradi su učestvovali Republički geodetski zavod, javna preduzeća i lokalne samouprave i instrukcijama su pomogli da sistem bude u saglasnosti sa praksom na terenu“, rekla je Bojović.

Ona je najavila da će od decembra do marta biti obučeno više od 3.000 službenika na državnom i lokalnom nivou za izdavanje elektronskih građevinskih dozvola, navedeno je u saopštenju NALED-a.

Na konferenciji „Građevinske dozvole – objedinjena procedura i planska dokumentacija u praksi“ je zaključeno da najveći prostor za unapređenje postoji u oblasti planske dokumentacije, kao i da je novi Zakon o planiranju i izgradnji dao pozitivne rezultate, naročito stvaranjem jednošalterskog sistema za građevinske dozvole kroz primenu objedinjene procedure, čime je ovaj proces značajno ubrzan.

„Prvi korak ka usklađivanju i sveobuhvatnom uređenju planske dokumentacije u Srbiji bio bi digitalizacija planske dokumentacije i kreiranje veb portala na kojem bi svi planovi bili objavljeni. To bi pružilo jednostavan uvid u postojeće i nedostajuće planove, kako građanima, tako i investitorima“, naglasio je potpredsednik Odbora za nekretnine AmCham Vladimir Pavlović.

Učesnici panela o planskoj dokumentaciji saglasili su se da je neophodno strateški pristupiti planiranju budžeta za izradu planova, imajući u vidu da se time pored rešavanja problema nedostatka odgovarajuće planske dokumentacije podstiče i ekonomski razvoj gradova, opština, pokrajine i republike.

(Blic)

Povezano

Javna uprava mora da prati moderne tokove razvoja

I knjaževački nastavnici učestvuju na konkursu ,,Magija je u rukama nastavnika”

Razvoj privrede opštine Knjaževac u pravom smeru

Izdavanje građevinskih dozvola za manje od mesec dana

Knjaževac stekao sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju

“Parafiskalni nameti iz ugla lokalnih samouprava“

VESTI IZ KATEGORIJE

Lavanda za dobar san i rasterećen um

Izbegavati putovanja u Tursku zbog mogućih terorističkih napada

1. DECEMBAR – SVETSKI DAN BORBE PROTIV SIDE

Toliko je štetno da vam neće biti svejedno, razmislite kada pijete vodu iz flašice

Kruševački ribolovci umesto ribe upecali mač u Knjaževcu

Danas su Sveti Vrači

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

FK Timočanin prolazi najteži period od osnivanja, evo šta je Miloš Stojanović Popaj izjavio za Sport klub

OFK Knjaz pretrpeo težak poraz u Zaječaru

Plate i penzije redovne, već se razmišlja da se povećaju

Mali sajam sporta u Knjaževcu

Timočaninu oduzeta pet bodova, a danas poražen u Popovcu

Novi ciklus nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ počinje 11. maja