FAO: Najveći skok cena mleka i mlečnih proizvoda za sedam godina

Broj pregleda

Najveći skok cena mleka i mlečnih proizvoda u gotovo sedam godina i poskupljenje šećera zaslužni su za globalni rast cena hrane u septembru na najviši nivo u 18 meseci, pokazuje najnoviji izveštaj Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) Ujedinjenih nacija.

Foto: food.ndtv.com
Foto: food.ndtv.com

Indeks cena hrane UN u korpi osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je za 2,9 odsto u septembru, što je sedmi uzastopni rast u osam meseci, i u proseku je iznosio 170,9 poena, što je njegova najviša vrednost od marta prošle godine, navodi FAO u izveštaju, objavljenom na internet strani ove organizacije sa sedištem u Rimu.

Cene mleka i mlečnih proizvoda skočile su u posmatranom mesecu za 13,8 odsto u odnosu na avgust, najviše od novembra 2009. godine, pri čemu su cene maslaca zabeležile najoštriji rast zbog smanjenja zaliha i jačanja domaće tražnje u EU.

Cene šećera su u septembru povećane za 6,7 procenata na mesečnom nivou, usled nepovoljnih vremenskih prilika u Brazilu, koji je glavni proizvodni region u svetu.

Takođe je zabeleženo poskupljenje biljnih ulja za 2,9 odsto u odnosu na avgust, čemu su doprinele više cene palminog ulja zbog smanjenja zaliha u zemljama izvoznicama i uvoznicama. Pored toga na rast ovog indeksa uticalo je povećanje cena sojinog i ulja uljane repice.

Cene mesa su ostale nepromenjene u odnosu na avgustovski nivo.

S druge strane, žitarice su pojeftinile 1,9 odsto na mesečnom nivou, dok su na godišnjem pale za 8,9 procenata.

FAO je danas, u odvojenom izveštaju, podigao prognozu svetske proizvodnje pšenice u sezoni 2016/2017. godine za 1,2 odsto u odnosu na prošlogodišnji rekord, na 742,4 miliona tona, budući da su povećane procene roda žitarica u Indiji, SAD i Ruskoj Federaciji.

U izveštaju se takođe procenjuje da će Ruska Federacija preteći Evropsku uniju i postati vodeći izvoznik pšenice u svetu.

Ukupna tražnja za pšenicom će, kako predviđa FAO, biti veća sa 2,1 odsto u odnosu na 2015. godinu i iznosiće 730,5 miliona tona, uključujući znatno povećanje upotrebe pšenice slabijeg kvaliteta za stočnu hranu.

Očekuje se i rast proizvodnje pirinča, prvi put u tri godine, za 1,3 procenta na rekordnih 497,8 miliona tona, zahvaljujući obilnim monsunskim kišama u Aziji i značajnom povećanju proizvodnje u Africi.

Ukupno bi ove godine u svetu trebalo da bude proizvedeno 2,57 milijardi tona žitarica, odnosno 1,5 odsto više nego prošle godine i „dovoljno za dodatno povećanje zaliha“.

Međutim, FAO procenjuje da će se vrednost svetskog uvoza hrane smanjiti u sezoni 2016/17. godine za 11 odsto, na 1.168 milijardi dolara, na najniži nivo u šest godina, zbog manje vrednost uvoza stočarskih i proizvoda baziranih na žitaricama, što će više nego neutralisati višu vrednost uvoza ribe, voća, povrća, biljnih ulja i šećera.

(Izvor: Tanjug, Blic)

Povezano

Od septembra veće premije za mleko

LITAR ZEJTINA I DO 200 DINARA?!

Početkom februara novo poskupljenje cigareta

Poskupljuje gorivo posle praznika

Struja u Srbiji od sutra će biti skuplja za 3,8 %

Ostaje zaštita domaćeg mleka

VESTI IZ KATEGORIJE

FK Timočanin prolazi najteži period od osnivanja, evo šta je Miloš Stojanović Popaj izjavio za Sport klub

OFK Knjaz pretrpeo težak poraz u Zaječaru

Plate i penzije redovne, već se razmišlja da se povećaju

Mali sajam sporta u Knjaževcu

Timočaninu oduzeta pet bodova, a danas poražen u Popovcu

Novi ciklus nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ počinje 11. maja

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

FK Timočanin prolazi najteži period od osnivanja, evo šta je Miloš Stojanović Popaj izjavio za Sport klub

OFK Knjaz pretrpeo težak poraz u Zaječaru

Plate i penzije redovne, već se razmišlja da se povećaju

Mali sajam sporta u Knjaževcu

Timočaninu oduzeta pet bodova, a danas poražen u Popovcu

Novi ciklus nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ počinje 11. maja