Uvid u Jedinstveni birački spisak

Broj pregleda
Opstina Knjazevac
Opština Knjaževac

Na osnovu člana 14. Zakona o jedinstvenom biračkom spisku („Sl. glasnik RS“, broj 104/2009 i 99/2011) tačke IV Uputstva za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku („Sl. glasnik RS“, broj 15/2015), Opštinska uprava Knjaževac, izdaje

O B A V E Š T E Nj E

OBAVEŠTAVAJU SE građani opštine Knjaževac i interno raseljena lica sa mestom boravišta na teritoriji opštine Knjaževac, da mogu izvršiti uvid u Jedinstveni birački spisak – deo za teritoriju opštine Knjaževac i tražiti upis, brisanje, izmenu, dopunu ili ispravku podataka, na način i po postupku utvrđenom zakonom, a u vezi predstojećih izbora za predsednika Republike Srbije, raspisanih za 02. april 2017. godine.

Zahtev za promenu u Jedinstvenom biračkom spisku može podneti svaki građanin ako on ili drugi građanin nije upisan u birački spisak, ili je upisan a nema biračko pravo ili nema biračko pravo na području jedinice lokalne samouprave u kojoj je upisan u birački spisak ili ako neki od podataka iz biračkog spiska nije pravilno upisan.

Pripadnik nacionalne manjine ima pravo na upis imena i prezimena u birački spisak i na pismu i prema pravopisu pripadnika nacionalne manjine, odnosno na dvojaki upis imena i prezimena i to prvo ćiriličnim pismom prema pravopisu srpskog jezika, a potom pismom i prema pravopisu pripadnika nacionalne manjine.

Deo Jedinstvenog biračkog spiska koji se vodi za opštinu Knjaževac izložen je u zgradi opštine Knjaževac, ulica Miloša Obilića broj 1 i provera podataka upisanih u birački spisak može se izvršiti svakog radnog dana u Opštinskoj upravi Knjaževac, u vremenu od 07,00 do 15,00 časova, kancelarija broj 10, u skladu sa Zakonom koji uređuje zaštitu podataka o ličnosti.

Uvid u birački spisak, u skladu sa zakonom koji uređuje zaštitu podataka o ličnosti, može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave unošenjem podataka o jedinstvenom matičnom broju građana, kao i slanjem SMS poruke sa ovim podatkom na broj telefona koji se objavljuje u sredstvima javnog informisanja i na zvaničnoj internet stranici Ministarstva.

Najkasnije pet dana pre zaključenja Jedinstvenog biračkog spiska, odnosno do 11. marta 2017. godine građani mogu podneti zahtev da se u birački spisak upiše podatak da će birač na predstojećim izborima za predsednika Republike Srbije glasati prema mestu boravišta u zemlji ili inostranstvu.

Uvid u Jedinstveni birački spisak i promene mogu se izvršiti najkasnije do 17. marta 2017. godine u 24,00 časova, kada će Jedinstveni birački spisak biti zaključen.

Birači koji su prvi put stekli pravo i birači koji zaključno sa 2. aprilom 2017. godine stiču punoletstvo, uključujući i interno raseljena lica, birači koji su promenili adresu stanovanja, kao i birači koji na zadnjim izborima nisu mogli da glasaju iz razloga neevidentiranja istih u Jedinstveni birački spisak, potebno je da obavezno izvrše proveru verodostojnosti svog upisa, uz obavezno podnošenje važeće lične karte na uvid.

Od proglašenja izborne liste, pravo na uvid u birački spisak ima i podnosilac izborne liste ili lice koje on ovlasti u skladu sa zakonom i to na isti način i po istom postupku kao i građani.

Nakon zaključenja Jedinstvenog biračkog spiska, Ministarstvo vrši sve promene u biračkom spisku (upis, brisanje, izmena, dopuna ili ispravka) na način i po postupku utvrđenom zakonom.

Zahtev za vršenje promene u biračkom spisku nakon zaključenja Jedinstvenog biračkog spiska podnosi se Ministarstvu ili Opštinskoj upravi Knjaževac.

Povezano

Obaveštenje za pčelare povodom tretiranja višnje na plantaži u Štipini

Zamenica Jelenković i ministarka Kisić potpisale ugovor o sufinansiranju mera populacione politike

Opština Knjaževac na Međunarodnom sajmu turizma u Sofiji

Većnici usvojili konačne rang liste za 400 učenika i studenata

BUDUĆNOST KNJAŽEVCA: Nagrade i podrška za uspešne studente Knjaževca

Preliminarne rang ilste konkursa za dodelu stipendija na teritoriji opštine Knjaževac

VESTI IZ KATEGORIJE

FK Timočanin prolazi najteži period od osnivanja, evo šta je Miloš Stojanović Popaj izjavio za Sport klub

OFK Knjaz pretrpeo težak poraz u Zaječaru

Plate i penzije redovne, već se razmišlja da se povećaju

Mali sajam sporta u Knjaževcu

Timočaninu oduzeta pet bodova, a danas poražen u Popovcu

Novi ciklus nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ počinje 11. maja

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

FK Timočanin prolazi najteži period od osnivanja, evo šta je Miloš Stojanović Popaj izjavio za Sport klub

OFK Knjaz pretrpeo težak poraz u Zaječaru

Plate i penzije redovne, već se razmišlja da se povećaju

Mali sajam sporta u Knjaževcu

Timočaninu oduzeta pet bodova, a danas poražen u Popovcu

Novi ciklus nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ počinje 11. maja