MILIJA MILETIĆ: Izjednačiti proces umatičenja domaćih životinja u Vojvodini i jugoistočnoj Srbiji

Broj pregleda

Narodni poslanik i predsednik Ujedinjene seljačke stranke juče je sazvao konferenciju za novinare kako bi pokrenuo akciju koja ima za cilj da izjednači uslove, odnosno proces umatičenja grla stoke u Vojvodini i na prostoru jugoistočne Srbije.

Miletic Milija
Narodni poslanik i predsednik USS Milija Miletić, foto: M. Miladinović / Knjaževačke novine

Konkretno misli se na umatičenje domaćih životinja, krava, ovaca i koza.

Naime, stočari u ovom delu Srbije, na jugoistoku, imaju pravo da kod Minstarstva poljoprivrede konkurišu za sredstva u visini od 25.000 dinara po umatičenom grlu tek onda kada tele dobije HB broj, nakon procesa koji traje čak 5 godina, dok je taj proces u Vojvodini drugačiji, i tamošnji stočari dobijaju pravo na ostvarivanje subvencija odmah nakon dobijanja RB broja, odnosno nakon nešto više od godinu i po dana.

Našem stočaru potrebno je minimum pet godina da bi umatičio jedno grlo, konkretno kada su u pitanju krupna grla, odnosno goveda, dok je za manja grla poput ovce i koze potrebno tri godine da bi se izvršio proces umatičenja.

Za razliku od takvog sistema u Srbiji gde je nadležan Institut za stočarstvo Zemun, u Vojvodini gde je nadležan Departman za stočarstvo pri Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu to se drugačije i znatno bolje radi, a sve u korist i prilog tamošnjim stočarima.

U Vojvodini postoji odluka, koju prihvata i Departman za stočarstvo pri Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu da grlo koje treba da se umatiči ulazi u proceduru mnogo ranije, konkretno dva ciklusa ranije, naglašava Miletić.

To znači sledeće, kada su u pitanju ovce i goveda u Vojvodini: 

Da bi se umatičilo jedno grlo stoke potrebno je da krava bude osemenjena, da se znaju najmanje tri prethodne generacije bika, odnosno oca, potom se to žensko tele oteli i da dobije žensko tele. To oteljeno tele mora da stasa i bude polno zrelo, a onda kada se osemeni i oteli ta junica, to grlo dobija RB broj i to grlo u Vojvodini već ulazi u postupak za konkurisanje, kojem se obezbeđuju sredstva od Ministarstva poljoprivrede u iznosu od 25.000 dinara.

U jugoistočnoj Srbiji je taj proces drugačiji.

Žensko tele mora biti dobijeno od majke i oca kojima se znaju tri generacije unazad, potom to oteljeno tele mora biti polno zrelo, nakon osemenjavanja mora i to tele dobiti žensko tele, a potom to oteljeno tele čeka se da stasa, da prođe određeni ciklus kako bi bilo polno zrelo i tek kada se to žensko grlo oteli i dobije žensko tele, to grlo dobija HB broj i to grlo ulazi u postupak da može konkurisati za kvalitetna priplodna grla, odnosno za umatičena grla  gde se dobija 25.000 dinara.


Konkretno, da bi se grlo umatičilo u Srbiji je potrebno da prođe određeni period, minimum 5 godina, dok u Vojvodini stočari za svoja grla dobijaju naknadu već za godinu i po dana.

Mišljenja sam da Institut za stočarstvo u Zemunu mora da ispoštuje i ovaj deo Srbije i da prihvati da sa RB brojem može da se konkuriše, a po Pravilniku i Zakonu o stočarstvu to može, kaže Miletić.

Na ovaj način veliki broj stočara ima mogućnost da dobije više sredstava i da na taj način dobiju veći broj umatičenih grla. Po mojim saznanjima imamo gazdinstva koja imaju preko 20 ovaca, 2-3 grla krupne stoke i imaju RB broj, ne dobijaju subvencije, a da smo u Vojvodini ti stočari bi imali prava na subvenciju od 25.000 dinara, dok ovde moraju da čekaju 5 godine za ta sredstva, dodaje Miletić.

On ističe da ukoliko ovakav predlog ne može da se prihvati na celoj teritoriji Srbije, bar da se usvoji za područja koja su brdsko-planinskog tipa.

Povezano

FUDBAL: Naredni rival Srbije 125. na FIFA listi

Vlada Republike Srbije usvojila Program za borbu protiv trgovine ljudima u Republici Srbiji za period 2024–2029. godine

Održano ,,Svrljiško veče“ u Knjaževcu – najavljena još jača saradnja

Poseta OO SNS u Knjaževcu: Nikola Selaković razgovarao o razvoju socijalne politike

RADIMO ZA PRIRODU – JAVNI POZIV – PROGRAM PODRŠKE ZA POKRETENJE I UNAPREĐENJE POSLOVNIH INICIJATIVA U SKLADU SA PRIRODOM

BESPOVRATNA SREDSTVA ZA POLJOPRIVREDNIKE, EVO DO KADA JE ROK!

VESTI IZ KATEGORIJE

OŠ ,,Dubrava“ – Obaveštenje o upisu dece u prvi razred

OFK Knjaz pobedio Brodoremont

Holandija povukla višnje iz Srbije, evo šta je hitan korak

SRPSKA LIGA ISTOK: U KNJAŽEVCU U 58. MINUTU PREKINUTA UTAKMICA!

Obeleženo 25 godina od početka NATO agresije

FUDBAL: Naredni rival Srbije 125. na FIFA listi

Jedan odgovor

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

OŠ ,,Dubrava“ – Obaveštenje o upisu dece u prvi razred

OFK Knjaz pobedio Brodoremont

Holandija povukla višnje iz Srbije, evo šta je hitan korak

SRPSKA LIGA ISTOK: U KNJAŽEVCU U 58. MINUTU PREKINUTA UTAKMICA!

Obeleženo 25 godina od početka NATO agresije

FUDBAL: Naredni rival Srbije 125. na FIFA listi