DOBRA VEST: Gorivo pojeftinilo

Broj pregleda

Gorivo je u Srbiji pojeftinilo u prethodnih mesec za oko sedam dinara, benzin za 7,7 dinara i evrodizel za 5,5 dinara, receno je danas Tanjugu u Udruženju naftnih kompanija Srbije (UNKS).

gorivo
Ilustracija, foto: andreas160578 / pixabay

To sniženje maloprodajnih cena goriva korespondira sa padom cena na globalnim berzama, rekao je generalni sekretar UNKS-a Tomislav Mićović.

„U prethodnih mesec dana maloprodajne cene za litar benzina dostizale su 157,9 dinara, a već danas su 150,2 dinara. Takodje, evrodizel je dostigao cenu od 169,9 dinara, dok je danas već na 164,4 dinara“, rekao je Mićović.

Napomenuo je da UNKS svake srede izračunava prosečne maloprodajne cene na tržištu i da će za dva dana imati detaljnije informacije.

Mićović ističe da ne može da prognozira kako će se kretati cene u narednom periodu, s obzirom na veoma turbulentna politička kretanja na globlanoj sceni, koje „mogu i preko noći da okrenu smer cena na jednu ili drugu stranu“.

„Što se tiče cena na godišnjem nivou, videćete da pre godinu dana eksperti i analitičari nisu pogodili to što se dešavalo ove godine. Nemoguće je to predvideti“, rekao je Mićović Tanjugu.

Podsetio je da samo jedna važna izjava nekog političara može preko noći da utiče na cene na globalnom nivou.

Kada je reč o protestima u Francuskoj povodom poskupljenja goriva zbog povećanja poreza od strane države, Mićović kaže da su akcize instrument države za vodjenje raznih politika, na primer, zaštite životne sredine, saobraćaja i slično.

Država može kroz promenu akciza da preusmeri potrošnju odredjenih energenata ka nekim čistijim gorivima ili gorivima kojima raspolaže u većoj meri, naveo je Mićović.

Cena sirove nafte na svetskim tržištima od početka oktobra ide naniže. Ipak, cene nafte su danas skočile za više od pet odsto, nakon što su SAD i Kina dogovorile tromesečno „primirje“ u trgovinskom ratu, uoči ovonedeljnog zasedanja Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i očekivanog dogovora o smanjenju proizvodnje.

Američka „laka“ nafta (WTI) rano jutros je poskupela za 2,92 dolara za barel ili 5,7 odsto, na čak 53,85 dolara za barel, da bi nešto kasnije blago pala na 53,50 dolara za barel, prenosi Rojters.

Istovremeno, severnomorska nafta „brent“ poskupela je za 3,14 dolara ili 5,3 odsto, na 62,60 dolara, da bi se nešto kasnije trgovala na oko 63,15 dolara.

SAD i Kina postigle su tokom proteklog vikenda dogovor u trgovinskom sporu, prema kojem će u narednih 90 dana biti obustavljeni američki planovi o podizanju carina na uvoz robe iz Kine.

Do dogovora je došlo posle večere američkog predsednika Donalda Trampa i kineskog lidera Si Djinpinga na samitu G20 u Buenos Ajresu.

Tramp se saglasio da odloži plan o podizanju carina 1. januara na 200 milijardi dolara vredan uvoz kineske robe, dok se Kina saglasila da kupi značajnu količinu poljoprivrednih, energetskih, industrijskih i drugih proizvoda iz SAD da bi se smanjio ogroman američki trgovinski deficit u medjusobnoj trgovini, saopštila je Bela kuća.

Na skok cena nafte uticala je i najava kanadske pokrajine Alberte da će naterati proizvodjače da smanje proizvodnju za 8,7 odsto, ili 325.000 barela dnevno, radi hvatanja u koštac s niskim cenama tog energenta.

Članice i nečlanice OPEK-a sastaju se 6. decembra kako bi donele odluku o daljoj politici proizvodnje tog naftnog kartela, a očekuje se da će na tom sastanku biti postignut dogovor o zauzdavanju viška proizvodnje, koji je srezao cene „crnog zlata“ za trećinu od oktobra.

Izvor: Tanjug, Blic

Povezano

U narednih sedam dana gorivo skuplje za dva dinara

U narednih sedam dana dizel jeftiniji za tri dinara

EKONOMIJA: Gorivo skuplje za dva dinara

Gorivo jeftinije do 17. novembra

Nove cene goriva: Dizel 211 dinara, Evropremijum BMB 95 192 dinara!

Rast cene evropremijuma BMB 95 za tri dinara

VESTI IZ KATEGORIJE

OŠ ,,Dubrava“ – Obaveštenje o upisu dece u prvi razred

OFK Knjaz pobedio Brodoremont

Holandija povukla višnje iz Srbije, evo šta je hitan korak

SRPSKA LIGA ISTOK: U KNJAŽEVCU U 58. MINUTU PREKINUTA UTAKMICA!

Obeleženo 25 godina od početka NATO agresije

FUDBAL: Naredni rival Srbije 125. na FIFA listi

Jedan odgovor

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

OŠ ,,Dubrava“ – Obaveštenje o upisu dece u prvi razred

OFK Knjaz pobedio Brodoremont

Holandija povukla višnje iz Srbije, evo šta je hitan korak

SRPSKA LIGA ISTOK: U KNJAŽEVCU U 58. MINUTU PREKINUTA UTAKMICA!

Obeleženo 25 godina od početka NATO agresije

FUDBAL: Naredni rival Srbije 125. na FIFA listi