Bez posla ostaje…

Broj pregleda

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Srbije Kori Udovički izjavila je danas da će u državnoj upravi, koja ima 493.505 zaposlenih na određeno i neodređeno vreme i po ugovoru o delu, ove godine otkaz dobiti oko devet hiljada ljudi, a da će u penziju otići njih jedan odsto, odnosno oko 4.900 ljudi.

kori
Udovički je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije o racionalizaciji državne uprave kazala da će za 4.600 biti smanjen broj zaposlenih u republičkoj administraciji, a za 4.478 u lokalnim samoupravama, uključujući i lokalna javna preduzeća.
Kako je objasnila, na kraju prošle godine u penziju je otišao veliki broj ljudi koji primaju platu iz državne kase, zbog čega neće biti neophodno da se javna uprava u 2015. godini smanjuje za pet odsto, koliko je bilo dogovoreno aranžmanom sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).
Udovički je istakla da će otuštanja iz javne uprave možda biti veća nego što je sada procenjeno, zbog uklapanja u budžet. Ona nije mogla da navede kolike će biti uštede usled smanjenja javnog sektora u 2015. godini, ali je dodadala da će racionalizacija u tom sektoru biti nastavljena i naredne dve godine, po dogovoru sa MMF.
Cilj racionalizacije, po njenim rečima, nije smanjenje broja zaposlenih, već efikasnija javna uprava, uz smanjenje troškova.
Udovički je rekla da smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru može da se očekuje od septembra, a da će otkazi biti neizbežni u upravama 80 odsto lokalnih samouprava.
Nacrtom zakona o maksimalnom broju zaposlenih u javnom upravi, koji je u javnom raspravi do 4. juna, predviđeno da se svuda gde je to moguće objedine poslovi, posebno oni administrativni.
Predlog tog zakon, kako je rekla Udovički, trebalo bi da bude u Skupštini krajem juna, a na snazi će godine i dalje biti zaon kojim je zabranjeno zapošljavanje u javnom sektoru.
Odredbe budućeg zakona o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru neće se primenjivati na javna preduzeća i javne medijske servise. Kako se navodi u Nacrtu zakona, maksimalan broj zaposlenih u sistemu državnih organa, sistemu lokalne samouprave i sistemu javnih službi biće određen aktom Vlade Srbije, koji će utvrditi i maksimalan broj zaposlenih za svaki organ, organizaciju, službu i drugi organizacioni oblik u javnom sektoru, osim u lokalnim samoupravama.
U opštinama do 50.000 stanovnika ostaće 9,5 zaposlenih na hiljadu stanovnika, na lokalu koji obuhvata od 50.000 do 100.000 stanovnika potrebno je 11 zaposlenih na hiljadu građana, dok opštine i gradovi do 150.000 stanovnika imaju pravo na 13 zaposlenih na hiljadu stanovnika.
Specijalni status omogućen je Kragujevcu čija će lokalna administracija moći da zadrži 15 zaposlenih na hiljadu stanovnika, Niš 16,5 zaposlenih, Novi Sad 18, a Beograd 18,5 činovnika na hiljadu stanovnika.
Nacrt zakona ostavlja slobodu predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću da sam odredi potreban broj zaposlenih u službi predsednika, a isto pravo samoregulacije dobila je i Narodna banka Srbije.Oni koji ostanu bez radnog mesta u javnom sektoru imaju pravo na otpremninu u visini trećine prosečne zarade u poslednja tri meseca za svaku godinu rada u organizaciji koju napuštaju.

Izvor: Alo, foto: Blic

Povezano

Raspisan konkurs za pripadnike Službe za obezbeđenje u KPZ Beograd

Zaposlenje za još 100 mladih lekara i 100 sestara i tehničara

Konkurs za prijem u Službu za obezbeđenje u četiri KPZ u Srbiji

Za koja zanimanja država sufinansira nova radna mesta

Posao za sedam najboljih studenata u Ministarstvu finansija

Nacionalna služba za zapošljavanje finansira stručnu praksu, obuke i pripravnike

VESTI IZ KATEGORIJE

Dostupna aplikacija za finansijske izveštaje za 2023. godinu

FK Timočanin poražen u sedmom kolu Srpske lige Istok

Država obezbedila novih 40 milijardi dinara za oblast poljoprivrede

FOLKLOR: Koncert 7. marta u Velikoj sali Doma kulture u Knjaževcu

HUMANITARNA UTAKMICA ZA MALU NEDU! DOĐITE SVI IGRAJU KMF TIMAKUM I KMF RASADNIK

Trka „Balkan Hero“ na Staroj planini od 2. do 4. septembra

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

OŠ ,,Dubrava“ – Obaveštenje o upisu dece u prvi razred

OFK Knjaz pobedio Brodoremont

Holandija povukla višnje iz Srbije, evo šta je hitan korak

SRPSKA LIGA ISTOK: U KNJAŽEVCU U 58. MINUTU PREKINUTA UTAKMICA!

Obeleženo 25 godina od početka NATO agresije

FUDBAL: Naredni rival Srbije 125. na FIFA listi