Zaštita od bolesti pčela

Broj pregleda

Cilj bavljenja pčelarstvom je pravilno održavanje zdravlja i kondicije pčelinjih zajednica zbog profitabilne proizvodnje pčelinjih proizvoda: meda, polena, propolisa, voska i rojeva i matica.

Pčelar, ilustracija, pixabay
Pčelar, ilustracija, pixabay

Zaštita od bolesti pčela, postiže se na nekoliko načina: držanjem jakih pčelinjih zajednica, obavljanje prolećnog i jesenjeg pregleda, zamenom matica na dve godine, zamena saća svake godine 30%, pravilnim postavljanjem i higijenom: pčelinjaka, košnica,alata,pojila, korišćenjem i higijenom zaštitne opreme i pravilnom apitehnikom.
Držanje jakih pčelinjih zajednica podrazumeva dovoljan broj svih kasti pčela sa jakom i mladom maticom. Detaljni pregled svih pčelinjih zajednica na pčelinjaku u proleće i u jesen. Vođenje evidencije o svemu što se radi na pčelinjaku, po principima dobre pčelarske prakse.

Pčelinjak mora biti propisno postavljen takođe po pravilima dobre pčelarske prakse.

Zajedničko za sve tipove košnica i sve tipove pčelinjaka je da mora biti ispoštovan pravilan raaspored košnica u odnosu na druge košnice, i u odnosu na dominantne vetrove. Podovi u kontejnerskom držanju i zemljište, moraju na pčelinjaku biti čisti i dezinfikovani.

Dezinfekciona sredstva koja se koriste na pčelinjaku moraju se neškodljivo ukloniti jer time štitimo okolinu. Dezinfekciona sredstava moraju zadovoljiti još neke uslove, između ostalog da nisu korozivna, da nisu toksična, da ne ostavljaju rezidue, da se lako pripremaju, ili koriste gotova i da nisu skupa. Zemljište na pčelinjku je potrebno dezinfikovati zbog preživljavanja spora mikroorganizama i razvojnih oblika parazita pčela koji jedan deo svog života provode u zemlji, gde se odvija jedna od faza njihovog razvoja (mala košnička buba).

Preporučena sredstva su 2% natrijum hidroksid, 2% kalijum permanganat, negašeni kreč, Virkon-S, Oksicid –S.
Aplikacija se izvodi na očišćene podove kontejnera, i na zemnjište oko pčelinjaka koje je mehanički očišćeno-oslobođeno svih trava i nečistoća. Košnice bi trebalo držati čiste tako što bi se one pre naseljavanja mehanički očistile i dezinfikovale. Sve što se u njih stavlja trebalo bi da bude dezinfikovano, ramove možemo pofajtati 9 % sirćetnom kiselinom.

Ramove koje samo premeštamo unutar jedne te iste košnice nije potrebno dezinfikovati. Dezinfekcija ramova sa saćem, pčelama i medom, polenom i pergom mogu se dezinfikovati i 3% hidrogenom.

Takođe je neophodna higijena alata koji se koristi na pčelinjaku. Pčelarski nož se dezinfikuje pre prvog pregleda na pčelinjaku i posle svakog završenog pregleda i prelaska na pregled sledeće košnice. Rastvor za dezifekciju može biti 0,3% povidon jod. Nije štetan po pčele, a ima ulogu u smirivanju pčela i preventivi protiv nozemoze.

Neophodno je i koristiti čistu i dezinfikovanu pčelarsku opremu i to za svaki pčelinjak posebnu. Nije dobro pozajmljivati, niti nositi na drugi pčelinjak svoju opremu i dobro je imati pčelarsku opremu za goste na pčelinjaku, koja može biti i za jednokratnu upotrebu. Pčelarska oprema podrazumeva pčelarsku kapu, odelo, rukavice i adekvatnu obuću. Osim svega pomenutog na pčelinjaku je neophodno postaviti higijensko pojilo.

Neophodno je sve radove na pčelinjaku izvoditi u pravom momentu pčelarske godine i doba dana što podrazumeva pravilnu apitehniku.

Lekovi koji se koriste u pčelarstvu, a koji su registrovani u našoj zemlji trebalo bi da se primenjuju po uputstvu.
U ovom periodu moguća je primena BeeVital Hive Clean nakapavanjem po ulici 15 do 20 ml u proleće, jesen i zimu.
Košnici se prilazi sa suprotne strane od leta-otvora na košnici kroz koji ulaze pčele u istu. Prvo se zapali dimilica .U dimilicu se stavi komad truta i na primere hepo kocka, ili malo novine i to se zapali da daje dim pri pritisku na meh. Ili se upotrebi neko sredstvo za smirenje pčela pri otvaranju košnice.

Košnica se otvara od sebe na gore. Košnicu otvaramo na pčelinjaku u punoj zaštitnoj opremi: zaštitna bluza sa mrežicom, ili zaštitna kapa, odelo od pamuka i ne crne boje jer crno privlači pčele i nagoni ih na ubod, zaštitna obuća-gumene čizme i rukavice-za jednokratnu upotrebu. BeeVital Hive Clean zagrejati na zemperaturu tela-prema proizvođačkom uputstvu. Košnicu otvoriti izdimiti i krenuti sa nakapavanjem. Aplikovati 15 do 20 ml. Zatvoriti košnicu, dezinfikovati pčelarski nož nekim dezinficijensom prskanjem iz fajtalice, ili potapanjem u dezinfekciono sredstvo koje je u nekoj posudi –u terenskim uslovima to može biti i presečena pet flaša, rastvor može biti i 0,3% povidon jod( rastvor se priprema tako što se 3ml povidon joda 10% sipa u 997 ml vode i to se sipa u fajtalicu ili posudu za potapanje) i zatim zatvori košnica i pređe na sledeću po istom obrascu ponašanja, odnosno redosledu radnji izvršiti tretman. Samo držanjem jakih pčelinjih zajednica sa ostavljanje dovoljno meda za zaziljavanje (15 do 20 kilograma zatvotnog meda ), obavljanje prolećnog i jesenjeg pregleda, zamenom matica na dve godine, zamena saća svake godine 30%, pravilnim postavljanjem i higijenom: pčelinjaka, košnica, alata, pojila, korišćenjem i higijenom zaštitne opreme i pravilnom apitehnikom zaštita od pčelinjih bolesti je ostvariva i bolje sprečiti nego lečiti.

Povezano

Izborna skupština Udruženja pčelara ,,Lipa“ i predavanje za pčelare 24. februara

VII Stručni seminar za pčelare – „Iz iskustva drugih najbolje se uči“

4. MARTA: Redovna sednica skupštine pčelara i predavanje za pčelare

Podnošenje zahteva za subvencije po košnici pčela do 31. maja

Pčelari udruživanjem postigli rekordan izvoz i cenu meda

Trovanje pčela u Ravni kod Knjaževca

VESTI IZ KATEGORIJE

OŠ ,,Dubrava“ – Obaveštenje o upisu dece u prvi razred

OFK Knjaz pobedio Brodoremont

Holandija povukla višnje iz Srbije, evo šta je hitan korak

SRPSKA LIGA ISTOK: U KNJAŽEVCU U 58. MINUTU PREKINUTA UTAKMICA!

Obeleženo 25 godina od početka NATO agresije

FUDBAL: Naredni rival Srbije 125. na FIFA listi

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

OŠ ,,Dubrava“ – Obaveštenje o upisu dece u prvi razred

OFK Knjaz pobedio Brodoremont

Holandija povukla višnje iz Srbije, evo šta je hitan korak

SRPSKA LIGA ISTOK: U KNJAŽEVCU U 58. MINUTU PREKINUTA UTAKMICA!

Obeleženo 25 godina od početka NATO agresije

FUDBAL: Naredni rival Srbije 125. na FIFA listi