Sećamo se..

Broj pregleda

VREMEPLOV: DOM JNA U KNJAŽEVCU

Oficirski dom ili Dom JNA, poznat pod imenima Dom kulture i Dom Vojske, podignut je 1936. godine uglavnom od materjala porušenih objekata zatvora i suda na inicijativu rezervnih starešina Jugoslovenske vojske, čiji je predsednik u to vreme bio Vojislav Micić, apotekar i komandnog kadra 14. pešadijskog puka. Izgradnjom je rukovodio nadzorni preduzimač  Jovan Rončević, kome je na raspolaganju bilo 160.000 ondašnjih dinara.

Dom JNA, foto: N.Đ.
Dom JNA, foto: N.Đ.

Odmah po otvaranju, dom je držao oficirsku kafanu i menzu, a u sklopu građevine imao je i baštu, koja je betonirana 1947. godine. Objekat je posle okupacije neko vreme radio kao Dom kulture koji je u svom sklopu imao i gradsku biblioteku.

Dolaskom većih vojnih jedinica u u Knjaževac, došlo je do prvobitne prenamene, odnosno, zgrada je vraćena vojnim organima, sa oficirskim klubom bibliotekom i kuglanom i od 1947. godine ima naziv Dom JNA. I dalje je važio za kulturni bastion Knjaževca. U njemu su održavani koncerti, izložbe, programi Festivala kulture mladih Srbije i razne manifestacije. Organizovane su proslave, zabave, čajanke za oficirske i druge žene iz grade, igranke na kojima je svirao vojni orkestar. Preko leta je radila bašta.

Krajem devedesetih godina prošlog veka u Domu je postojao kafić „Argus“, a u bašti, često su održavani rok koncerti, dok su na sportskom terenu iza zgrade, leti organizovani turniri u basketu i malom fudbalu, koje su pratle hiljade Knjaževčana.

Dom JNA, foto: N.Đ.
Dom JNA, foto: N.Đ.

Zgrada je iseljena 2006. godine, dok je biblioteka rasformirana 2004. godine, a njen fond od 12.000 knjiga pripao je garnizonskoj biblioteci u Nišu.

Danas je zgrada u privatnom vlasništvu i u njoj radi kafić, koji je u sklopu privatnog preduzeća „Boha“ iz Trgovišta.

1 Comments

  • Svaka cast odlicni tekstovi za rubriku vremeplov

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE