Manifestacija „Muzeji za 10“ od 12. do 18. maja

Broj pregleda

Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije organizovalo je konferenciju povodom manifestacije „Muzeji za 10“, koja će tokom sedam dana besplatnog programa u 50 gradova širom Srbije, ponuditi različite muzeološke sadržaje u 100 muzeja i srodnih institucija.

Ministarastvo, google
Ministarastvo, google

Koordinator manifestacije i predstavnik Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Slavko Spasić istakao je tom prilikom da publiku očekuju izložbe koje se mogu pogledati samo za vreme trajanja manifestacije, autorska i stručna vođenja, kreativne radionice za decu i odrasle, predavanja, projekcije filmova, performansi, promocije knjiga i drugo.

On je naveo da je pripremljen bogati program, a već večeras Narodni muzej u Beogradu predstavlja izložbu „Pod zlatnim i plavim nebom – ikone grčkih majstora od 15. do 19. veka“.

Takođe, kako je dodao, na istom mestu biće održana i smotra arheološkog filma i nastup muzičke škole „Eva music“, a predviđena su i vođenja kroz stalnu postavku u lapidarijumu u Velikom barutnom magacinu.

Pored događaja u Narodnom muzeju u Beogradu, Spasić je izdvojio i program Jugoslovenske kinoteke, koja je, povodom 70 godina od osnivanja, priredila novu stalnu postavku koja obuhvata dragocene eksponate iz predistorije i istorije filma.

Pomoćnica ministarke kulture i informisanja za zaštitu kulturnog nasleđa i digitalizaciju Danijela Vanušić napomenula je da su izdvajanja za manifestaciju „Muzeji za 10“ duplirana.

Ona je dodala da je uvećan broj prijava muzeja na raspisane konkurse resornog ministarstva, i istakla da su povećana izdvajanja za muzeje za približno 30 odsto u odnosu na 2019. i 2020. godinu.

Ove godine PTT muzej je manifestaciju posvetio deci, a uz pomoć Udruženja „Adligat“, u ovoj ustanovi biće izložena bogata kolekcija poštanskih maraka, sa crtanim likovima Dizni junaka.

Zavod za proučavanja kulturnog razvitka učestvuje u programu manifestacije „Muzeji za 10“ sa interaktivnom izložbom „Predeli, stari zanati i umeća – Skrivena baština Srbije“, koja će se održati u Galeriji Zavoda.

U Novom Sadu su takođe planirani brojni programi – radionica „Stari zanati za 21. vek“ u Novosadskom dečjem kulturnom centru, rođendanska žurka Spomen-zbirke Pavla Beljanskog na Trgu galerija i dramska radionica „Drama u Galeriji“ u Galeriji Matice srpske.

Posebno interesantan je program Muzeja Vojvodine o baki koja je kopajući baštu našla dva pozlaćena rimska šlema.

Arheološki muzej Đerdapa i Biblioteka „Centar za kulturu“ iz Kladova organizuju izložbu „Vekovi Fetislama“, a posebnu atrakciju predstavljaće obilazak prvog Unesko geoparka u Srbiji u Nacionalnom parku Đerdap.

U Čačku će publika moći da vidi rekonzervirane Rimske terme, a u zrenjaninskom Narodnom muzeju kamernu postavku „carski porcelan iz Beča u Bečkereku“ .

Ovogodišnja tema manifestacije, koja će biti održana od 12. do 18. maja, jeste „Budućnost muzeja: nove ideje, nove prakse“, a proistekla je iz teme Međunarodnog dana muzeja.

Povezano

Ministarstvo kulture raspisalo konkurs „Gradovi u fokusu 2024”

Od Ministarstva kulture 12 miliona za uređenje enterijera u Velikoj sali Doma kulture

Najoštrija osuda verbalnih i fizičkih pretnji novinarima

Letnji festivali će biti održani, ali po novim pravilima

Od Ministarstva kulture i informisanja 750.000 Zavičajnom muzeju Knjaževac

Konkurs ‚‚Gradovi u fokusu 2019” raspisan do 18. januara

VESTI IZ KATEGORIJE

Meštani Valevca započeli akciju uređenja sela

Danas saslušanje osumnjičenog za trostruko ubistvo u Knjaževcu

TROSTRUKO UBISTVO U KNJAŽEVCU OTVORILO STARE RANE

Ministar Dačić: Uhapšen osumnjičeni za trostruko ubistvo u Knjaževcu

TROSTRUKO UBISTVO U KNJAŽEVCU: Ubio oca, babu i dedu!

Najava vremenskih prilika: Visoke temperature i sunčano vreme

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

Meštani Valevca započeli akciju uređenja sela

Danas saslušanje osumnjičenog za trostruko ubistvo u Knjaževcu

TROSTRUKO UBISTVO U KNJAŽEVCU OTVORILO STARE RANE

Ministar Dačić: Uhapšen osumnjičeni za trostruko ubistvo u Knjaževcu

TROSTRUKO UBISTVO U KNJAŽEVCU: Ubio oca, babu i dedu!

Najava vremenskih prilika: Visoke temperature i sunčano vreme