Nastava počinje regularno od 1. septembra

Broj pregleda

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić saopštio je da je Tim za škole danas razmatrao epidemiološku situaciju i zaključio da nema prepreka da školska godina počne 1. septembra, kao i da oblik nastave bude neposredan, bez ograničenja broja učenika u odeljenjima.

Foto ilustracija, preuzeto: Pixabay.com
Foto ilustracija, preuzeto: Pixabay.com

Ružić je istakao da je, s obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju i činjenicu da uz primenu odgovarajućih mera škole ni do sada nisu bile primarno mesto transmisije virusa, zaključeno da povratak đaka u klupe neće uticati na povećanje broja zaraženih.

On je objasnio da, ukoliko se tokom boravka u školi kod učenika pojave simptomi bolesti koji mogu ukazivati na COVID-19, škole obaveštavaju roditelje, a do njihovog dolaska učenik se smešta u posebnu prostoriju, pod nadzorom nekog od zaposlenih u školi, i pritom i učenik i zaposleni treba da nose masku.

Prema njegovim rečima, ukoliko se tokom boravka u školi kod zaposlenog pojave simptomi, zaposleni je dužan da odmah stavi masku i da napusti školu radi odlaska na pregled kod lekara.

Preporuka Tima za škole jeste da se dosledno primenjuju propisane opšte mere i mere lične zaštite od infekcije. Posebno se preporučuje osetljivim osobama sa povećanim rizikom od težih formi bolesti primena zaštitne maske u situacijama masovnih okupljanja u zatvorenom prostoru bez mogućnosti održavanja rastojanja.

Branko Ružić, foto: Knjaževačke novine
Branko Ružić, foto: Knjaževačke novine

U cilju podrške školama, stručnjaci Instituta za javno zdravlje „dr Milan Jovanović Batut“ revidirali su Preporučene mere prevencije COVID-19 u školama i ustanovama učeničkog i studentskog standarda, koje je Ministarstvo prosledilo školama putem školskih uprava.

Ružić je dodao da je izvođenje izleta, ekskurzija i drugih putovanja učenika i dece u školama i predškolskim kolektivima dozvoljeno.

Naime, kako je objasnio, pre realizacije ekskurzije škole su u obavezi da prikupe izjave roditelja da deca nemaju, niti su imala u prethodnih sedam dana simptome infekcije, da nisu lečena u istom periodu od COVID-19 i da među članovima uže porodice nije bilo slučajeva COVID-19.

Takođe, škole moraju da obezbede zdrastveni nadzor od strane lekara tokom putovanja dužeg od jednog dana, radi blagovremenog otkrivanja eventualnih simptoma i znakova infekcije, naveo je prvi potpredsednik Vlade.

S obzirom na to da je pandemija i dalje u toku, kao i da postoje faktori rizika koji mogu dovesti do pogoršanja epidemiološke situacije, Tim za škole će i ubuduće razmatrati epidemiološku situaciju na nedeljnom nivou, sagledavati i preispitivati preporuke, koje će biti menjane po potrebi, zaključio je on.

Povezano

Jana Vasilev iz Knjaževca se plasirala u sledeću rundu Evropske kvalifikacije Međunarodne Hippo olimpijade iz engleskog jezika

Miljana Stanojević – jedna od najboljih fizičarki u Srbiji (FOTO)

Uspeh knjaževačkih učenica OŠ ,,Dubrava“ na okružnom takmičenju u Zaječaru

Obeležavanje 50 godina postojanja i uspešnog rada OŠ ,,Vuk Karadžić“ Knjaževac

Jankovićeva: Besplatni udžbenici za svu decu, a ne samo u Beogradu

Predsednik Milan Đokić održao sastanak sa direktorima škola, načelnikom policije… na temu BEZBEDNOST DECE!

VESTI IZ KATEGORIJE

Meštani Valevca započeli akciju uređenja sela

Danas saslušanje osumnjičenog za trostruko ubistvo u Knjaževcu

TROSTRUKO UBISTVO U KNJAŽEVCU OTVORILO STARE RANE

Ministar Dačić: Uhapšen osumnjičeni za trostruko ubistvo u Knjaževcu

TROSTRUKO UBISTVO U KNJAŽEVCU: Ubio oca, babu i dedu!

Najava vremenskih prilika: Visoke temperature i sunčano vreme

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

Meštani Valevca započeli akciju uređenja sela

Danas saslušanje osumnjičenog za trostruko ubistvo u Knjaževcu

TROSTRUKO UBISTVO U KNJAŽEVCU OTVORILO STARE RANE

Ministar Dačić: Uhapšen osumnjičeni za trostruko ubistvo u Knjaževcu

TROSTRUKO UBISTVO U KNJAŽEVCU: Ubio oca, babu i dedu!

Najava vremenskih prilika: Visoke temperature i sunčano vreme