Broj pregleda

Turistički predstavnici Knjaževca

Udruženje za negovanje tradicije Izvor iz Knjaževca postoji od 2005. Godine. Članovi ovog udruženja pokušavaju da na najbolji mogući način neguju tradiciju našeg kraja ali i predstave je široj javnosti. Udruženje imaveliki broj članova od kojih su 60 odsto žena. Izvor ima pet umetnika koji se bave raznovrsnom umetnošću, potom veliki broj žena koje tkaju, vezu i pletu. Udruženju se priključio i jedan jedini opančar koji i dan danas izrađuje Srpkse opanke kao i stručnjak za izradu metli.

Ti stari zanati žive kroz nas. Ono što je najvažnije istaći da je ovo Udruženje, pored toga što prati turističku ponudu opštine, jedno od najboljih promotera Knjaževca, istakla je zastupnik Udruženja Ljiljana Mihajlović.

Po njenim rečima ovo udruženje je u ovoj godini na skoro svim izložbama i sajmovima osvajalo prva mesta, te ovu godinu smatra najuspešnijom.

7

Pored toga, oni su tvorci susreta etno udruženja Tradicijom u Evropu, a ove godine će se održati 30. novembra  i 1. decembra po osmi put. Ove godine učešće će uzeti učesnici iz preko 30 gradova i iz Bugarske i Makedonije.

Inače, u okviru susreta etno udruženja održaće se i takmičenje u Srpskom obrednom peškiru, odnosno ove godine će biti samo u obrednom peškiru jer je na prošlogodišnjem takmičenju učešće uzelo tri nacionalne manjine, kažu iz Udruženja Izvor.

Inače, za sve koji nisu znali, Obredni peškir je tekstilni predmet jedini kod Srba koji se koristi za svaki obred, od rođenja do smrti.

Ovih dana smo u pregovorima sa turističkom organizacijom Srbije i sa nadležnim ministarstvima da uvedemo peškir,  takav kao nadstolnjak – kao upotrebni, u Nacionalni suvenir, – kaže Ljiljana Mihajlović.

Dan Udruženja je 28. juna – Vidovdan a krsna slava Udruženja je Sv. Atanasije Veliki – 31. januara.

Foto: V. Petrović
Autor: M. M.

0 Comments

  • Iz udruzenja su zaista aktivni i ima ih dosta, nastavite tako super ste.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE