Broj pregleda

Prilaz do jedinstvenog blaga katastrofalan

Praistorijski crtež na zidu pećine kod Gabrovnice, sela nadomak Knjaževca, ima veliki istorijski, kulturni i turistički znacaj. I pored svoje vrednosti, ovaj crtež, iako samo 10-tak metara od puta, gotovo je nemoguće videti, niti doći do njega. Prilaz do pećinskog crteža je gotovo vertikalan, zemljan, i urastao u trnje i šiblje.

Do crteža je jedino moguće doći četvoronoške, i to uz veliki rizik, a „putić“ do njega je toliko urastao da čak i oni koji su već posećivali ovo mesto imaju poteškoća sa pronalaženjem staze. Prilaz je toliko neuređen da nema čak ni merdevina, ili barem konopca za koji bi se neko uhvatio dok se penje, kako ne bi morao da se hvata za kamenje, korenje drveća ili za ostalu vegetaciju.

Čak i ako se penjanje preživi, treba preživeti silazak. Mnogo je rizičniji, i gotovo je nemoguće izvesti ga bez padanja, ili barem ogrebotina i posekotina, zbog zemlje koja se roni, nedostatka oslonca i trnja. Inače, procenjeno je da je pećinski crtež kod Gabrovnice star između 3000 i 4000 godina, odnoso da potiče s kraja bronzanog i početka gvozdenog doba.

Do raspada Srbije i Crne Gore, u državi su postojala dva ovakva nalazišta. Drugi crtež se nalazi u Lipcima, u Boki Kotorskoj, i star je oko 8000 godina, a teritorijski nama najbliži je u pećini Magura, kod Belogradčika, u Bugarskoj.

foto

Poslednji kas
„Konji su na svim predstavama prikazani u hodu ili kasu nadesno, sa naglašeno nagore izvijenim repom i neznatno podignutom jednom prednjom nogom. Uočava se izvestan nesklad između namere slikara i same predstave, bar utoliko što podignut rep ukazuje na kas ili galop, dok položaj nogu jedva da nagoveštava iskorak. Izuzetak je samo glavna predstava… iako se predstave sa oružjem, počev od eneolita (bakarno doba – prim. nov.) često javljaju na likovnim predstavama na steni, do sada, bar koliko je nama poznato, nije zabeležen slučaj da su koplja usmerena prema konju. Takva kompozicija može da se interpretira na razne načine, a ne može se isključiti ni mogućnost žrtvovanja.” (Muzej grada Knjaževca)

Autor: Radomir Jelenković

Foto: fotofinis

0 Responses

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE