Vila od zaborava

Broj pregleda

Džervinova vila svakako predstavlja jedan od najprepoznatljivijih simbola Knjaževca. Vidi se iz skoro svakog dela grada, a sa nje se pruža pogled na predivnu panoramu “Male Venecije”. Promenila je mnoge vlasnike i koristila se u razne svrhe, od stambenog do ugostiteljskog objekta i sl, ali poslednjih 15-tak godina potpuno je prazna, neiskorišćena, napuštena i ostavljena da se polako raspada.

dz

Građevina, za ove prostore jedinstvene arhitekture, opustošena je i uništena. Spoljašnjost je raspadnuta, ušvrljana raznim natpisima, malter je otpao sa mnogih delova zida… Unutrašnjost je prilično sablasna, a u Vilu je jezivo ulaziti čak i preko dana, jer izgleda kao kuća nekog negativca iz horor filmova. Sve je polomljeno, stolarija, futeri, lamperija, instalacije iz zidova počupani i pokradeni. Na pojedinim mestima fale i pločice sa zidova, wc solje, lavaboi, a na podu se može naći svašta, od maltera koji je popadao sa zidova i plafona, preko prezervativa i delova odeće, pa sve do špriceva. Drvene stepenice su istrulele i veoma je opasno hodati po njima, a metalne spiralne stepenice koje vode do vrha vidikovca Vile su nestabilne, klate se i veoma su nesigurne. Do skoro je ulaz u Vilu bio gotovo nemoguć, jer su na svim prozorima i vratima bile zakatančene rešetke, ali od kada je i to polupano može ući ko god i kada god poželi.

kula

Vila je sagrađena 1935. godine, po uzoru na “Breht” zamak, koji se nalazi na jezeru Verter, mada se u nekim izvorima spominje i zamak u banji Karlabad, u Českoj. Nakon smrti prvog vlasnika Tase Cvetkovića, Vila testamentom pripada njegovoj sluškinji Milici Dvorzak Prvulović. Vlasništvo nad Vilom, zahvaljujući novom režimu, dobija poljoprivredni kombinat “Džervin”, a kada je zapao u dugove, njen vlasnik postaje “Jugobanka”. Od “Jugobanke” Vilu kupuje privatna firma “Đokic”, a kada sui oni zapali u dougove, Vilu ponovo preuzima banka. Bilo je nekoliko pokušaja da se Vila obnovi i da joj se vrati stari sjaj, ali svi bez uspeha. Zahvaljujući nemaru i neodgovornosti ljudi koji su za nju zaduženi, Džervinova vila i dalje sedi zapuštena i zaboravljena, jedva odolevajući zubu vremena i sve ćešćim upadima raznoraznih lopova, vandala i narkomana.

Autor: R. Jelenković
Foto: D. Miladinović

Povezano

Obaveštenje za pčelare povodom tretiranja višnje na plantaži u Štipini

Obaveštenje za pčelare povodom prskanja voćnjaka u Boševu

“Džervin“ promovisao svoja vina na Sajmu vina u Nišu

Tretiranje voćaka hemijskim sredstvima

Peticija za renoviranje vile „Džervin“ Knjaževac

Obnovljena proizvodnja u Džervinu

VESTI IZ KATEGORIJE

FK Timočanin prolazi najteži period od osnivanja, evo šta je Miloš Stojanović Popaj izjavio za Sport klub

OFK Knjaz pretrpeo težak poraz u Zaječaru

Plate i penzije redovne, već se razmišlja da se povećaju

Mali sajam sporta u Knjaževcu

Timočaninu oduzeta pet bodova, a danas poražen u Popovcu

Novi ciklus nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ počinje 11. maja

8 odgovora

  1. BILA JE SIMBOL GRADA…..SVAKI DAN SAM PORED NJE I GLEDAM NJENU KULU KOJA I DALJE PONOSNI STRCI U NEBO…JEDNOGA DANA…NAZALOST…AKO SE OVAKO NASTAVI…I ONA CE PASTI NEDUZNA

  2. Neka Opština otkupi vilu od banke i neka je renovira i stavi u svoje vlasništvo kao neku vrstu muzeja Grada. Znam da je malo zakulisano zakonski da se to izvede, ali siguran sam da ima načina i da će ga u Opštini pronaći. Ona u ovakvom stanju kakva je, nemože da ima veliku finasijsku vrednost i potrebna su velika ulaganja u njeno renoviranje, ali radi se o statusnom simbolu Grada, a to ipak malo više vredi od novca kojim bi mogla biti plaćena i dovedena u red.

  3. Ja sam zapanjen. Bio sam gost u toj vili pre četvrt veka i bila je zaista savršeno mesto. Imam čak i sliku ispred nje. Neverovatno šta ljudski nemar i nebriga mogu da učine. Mislim da je to deo istorije i da bi opština ili neka nevladina organizacija trebala da preduzme neku akciju da se dovde u normalno stanje i koristi kao turistički objekat visoke klase.
    Marika, Beograd

  4. Ja sam odrastao igrajući se u dvorištu Vile, dok je bila u vlasništvu pokojnog Džervina. I bilo je mnogo lepo videti da je opština u jednom trenutku povela računa o ovom zdanju, dovela ga u dobro stanje i počela iskorišćavati njegov potencijal.
    Prvo što je bilo nedopustivo, bila je ideja „nekog“ iz opštine, te ključne godine, da se vila da u privatne ruke.
    Drugi opštinski greh je krajnja nebriga o tome u kakvom je stanju Vila danas.
    Međutim, ono što se meni ne sviđa je činjenica da mnogi samo lamentiraju nad time da Vila propada, a niko ništa ne preduzima da potera ljude na pozicijama da nešto učine. Jadikovke neće dati rezultate, već samo konkrenti zahtevi i pritisci na odgovorne.

  5. Smesno Kako i na koji nacin je opstinska vlast dopustila da se vila proda privatniku?Pa valjda je svakom jasno da je vila bila u vlasnistvu Dzervina i da je banka oduzela zarad dugova i logicno je da ista ima prava da je proda kome hoce.To sto je pokradena i urnisana zahvalite nama samima i nasem ponasanju ,mentalitetu i odnosu prema tudjem.Neka komsiji crkne krava,a posle i meni da ne bi dosao da trazi mleko od mene.

  6. Ko je vlasnik vile,ja bih zeleo da je kupim .Zivim u Australiji nedavno sam sazidao kuću u Grezanskoj reci pa ako postoji mogućnost zeleo bih da se sacuva starina .

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

FK Timočanin prolazi najteži period od osnivanja, evo šta je Miloš Stojanović Popaj izjavio za Sport klub

OFK Knjaz pretrpeo težak poraz u Zaječaru

Plate i penzije redovne, već se razmišlja da se povećaju

Mali sajam sporta u Knjaževcu

Timočaninu oduzeta pet bodova, a danas poražen u Popovcu

Novi ciklus nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ počinje 11. maja