Broj pregleda

Uručena nagrada „Rade Tomić“

Prva nagrada za rukopis na konkursu „Rade Tomić“ za 2013. godinu dodeljena je autoru Goranu Đorđeviću iz Smedereva, za rukopis DODIRNUTI TIŠINU. 

Žiri za dodelu nagrade „Rade Tomić“ za 2013. godinu, koji je radio u sastavu: Srba Ignjatović, predsednik, Stojan Bogdanović, član i Obren Ristić, član, konstatovao je da su na ovogodišnji konkurs za nagradu pristigli radovi 198 učesnika iz Srbije i drugih zemalja. Od toga je 69 rukopisa pesničkih zbirki, i 129 ciklusa pesama. Nakon svestranog upoznavanja sa pristiglim rukopisima žiri je u više navrata raspravljao, najpre sačinio uži izbor, a potom, posle naknadnog uvida u taj izbor, jednoglasno doneo odluku da Prva nagrada za rukopis na konkursu „Rade Tomić“ za 2013. godinu dodeljuje se autoru Goranu Đorđeviću iz Smedereva, za rukopis DODIRNUTI TIŠINU.

Knjiga Gorana Đorđevića DODIRNUTI TIŠINU, pesnika istinski utemeljenog u savremenom srpskom pesništvu, nalikuje na višedelno slikarsko platno – ili friz – na kojem je, raskošnim bojama i sugestivno-ekspresivnim potezima, obdelano mnoštvo motiva. Sačinjena od nekoliko pojedinačnih celina-ciklusa, autentičnih značenjsko-motivskih osa, ona je celovita pre svega zahvaljujući jednom autorski izgrađenom, raspoznatljivom i autentičnom jeziku-postupku.

f

Iskazi, nizovi slika, uzvitlane asocijasije, oslon na naoko raznorodne kulturne kontekste slivaju se u Đorđevićevim pesmama u disciplinovane ali svejedno ekspresivno delatne bujice i rečitative. Postupak je to u kojem ima svojevrsnih melodijskih i semantičkih „sinkopa“, rečitih i hotimičnih skokova, rezova, artikulisanih povika ali i elegično-stišanih zasada. Čak i elemenata lirske fantazmagorije (celina Vilin Konjic uobličena kao poetska proza).

„Dodirnuti tišinu“, ali je u dobrom smislu reči i prevladati, pesnikov je cilj. U njegovom pevanju nema predaje i ravnodušja, niti leporeke a isprazne blagoglagoljivosti. Svaki iskaz je obremenjen, dinamičan, funkcionalno utkan u širi graditeljski naum. Đorđević je i poetski svedok (ne) vremena, danas i ovde, u Srbiji i ponad nje, pesnik što emituje i angažovane poreuke (Knjiga žalosti), ali nipošto ne nauštrb krajnjeg poetskog domašaja i ishodišta.
Suptilan i bogat čitalački doživljaj koji knjiga „Dodirnuti tišinu“ nudi daje nam pravo da je odredimo i kao svojevrski poetski „roman“.

Nagrada je štampanje ponuđene knjige u izdanju Književnog kluba „Branko Miljković“ iz Knjaževca, edicija Bdenje – nagrada Rade Tomić.

Prva nagrada u kategoriji ciklusa pesama dodeljuje se ravnopravno Radojici Perišiću iz Nove Varoši za sonetni venac DOLAZAK PO VENCU i Mileni Marković iz Gornjeg Milanovca za sonetni venac ODLAZAK PO VENCU.

d

Nagrada je štampanje dva izabrana venca u formi zajedničke knjige, a u izdanju Književnog kluba „Branko Miljković“ iz Knjaževca, edicija Bdenje – nagrada Rade Tomić.

Foto: V. Petrović

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE