Njive nema ko da obrađuje

Broj pregleda

Zapušteno poljoprivredno zemljište problem je sa kojim se suočava i oština Knjaževac. Od oko 50 hiljada hektara u privatnom vlasništvu obrađuje se svega jedna trećina, a situacija nije bolja ni na oko 15 hiljada hektara državne zemlje.

kancer-njiva-momcilo-mitreski-mineralno-dubrivo-radioaktivne-materije-1328585176-66441

Smanjenje broja stanovnika u selima i usitnjenost poseda neki su od razloga za takvo stanje, a lokalna samouprava na različite načine pokušava da oživi poljoprivrednu proizvodnju.

Neobrađenog poljoprivrednog zemljišta najviše je u brdsko-planiskim područjima knjaževačkog kraja. U selima bliže gradu situacija je bolja, ali i tamo ima zapuštenih parcela.

Saša Milkić iz sela Valevac koji sa svojom porodicom obrađuje oko pet hektara, smatra da je smanjenje broja stanovnika u selima glavni razlog zbog kojih njive prestaju da se obrađuju.

„Nema dovoljno naroda. Praznih kuća je sve više. Takođe, jedan od razloga je svakako i nezainteresovanost mladih da se vrate svom selu i ostvaruju dohodak poljoprivrednom proizvodnjom“, kaže on.

Osamdesetdvogodišnja Sofija Živković iz Valevca pomaže svojima koliko može da se imanje održi.

„Poljoprivredne poslove počela sam da radim od svoje desete godine. Oduvek sam imala volju da radim, a imam je i danas. Zdravlje me uglavnom dobro služi, ali sam ipak previše stara za sve to“, kaže ona.

Prosečna veličina njive u privatnom vlasništvu u Knjaževcu je svega devet ari, dok je 15.000 hektara državnog zemljišta razdeljeno na oko 40.000 parcela. Tako veliku usitnjenost poseda u lokalnoj samoupravi vide kao jedan od glanih razloga za zapuštanje zemljišta, pa se tako Knjaževac uključio u pilot projekat komasacije koji nemačka organizacija GIZ sprovodi u sedam opština u Srbiji.

Projektom je obuhvaćeno dve stotine hektara privatnog poseda u selu Vlaško polje, a u opštini kažu da u komasaciju treba uključiti i državno zemljište.

Prema rečima Saše Petrovića, pomoćnika predsednika opštine Knjaževac, samo ukrupnjavanje svog raspoloživog poljoprivrednog zemljišta stvara realnu osnovu za razvoj poljoprivrede u knjaževačkom kraju.

„Tek onda će biti i ozbiljnijeg interesovanja za obradu privatnog zemljišta kao i mnogo većeg interesovanja za uzimanje u zakup državnog  zeljišta“, objašnjava on.

U proteklih nekoliko godina davanjem u zakup aktivirano je nekoliko stotina hektara državne zemlje, a nabavkom sadnica i novčanom pomoći iz svog agrarnog fonda opština je stimulisala voćare da prošire plantaže. Velike nade u oporavak knjaževačke poljoprivrede polažu se i u kombinat „Džervin“, koji je posle prodaje ovog leta, otkupio prve količine višnje i šljive i započeo obnovu svojih voćnjaka na oko tri stotine hektara.

Izvor: rts

Povezano

RADIMO ZA PRIRODU – JAVNI POZIV – PROGRAM PODRŠKE ZA POKRETENJE I UNAPREĐENJE POSLOVNIH INICIJATIVA U SKLADU SA PRIRODOM

BESPOVRATNA SREDSTVA ZA POLJOPRIVREDNIKE, EVO DO KADA JE ROK!

Stižu agregati do knjaževačkih sela

Kuće na selu za još dve knjaževačke porodice (FOTO)

Meštani osam sela u opštini Knjaževac aktivno učestvovali na Zboru mesnih zajednica

Potpisani ugovori o nabavci poljoprivrednih mašina

VESTI IZ KATEGORIJE

FK Timočanin prolazi najteži period od osnivanja, evo šta je Miloš Stojanović Popaj izjavio za Sport klub

OFK Knjaz pretrpeo težak poraz u Zaječaru

Plate i penzije redovne, već se razmišlja da se povećaju

Mali sajam sporta u Knjaževcu

Timočaninu oduzeta pet bodova, a danas poražen u Popovcu

Novi ciklus nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ počinje 11. maja

Jedan odgovor

  1. Gde su nasi stručnjaci da se ukljuce.Dok je radio Dzervin i Dzersi bili su direktori a sada imaju svoje firme

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

FK Timočanin prolazi najteži period od osnivanja, evo šta je Miloš Stojanović Popaj izjavio za Sport klub

OFK Knjaz pretrpeo težak poraz u Zaječaru

Plate i penzije redovne, već se razmišlja da se povećaju

Mali sajam sporta u Knjaževcu

Timočaninu oduzeta pet bodova, a danas poražen u Popovcu

Novi ciklus nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ počinje 11. maja