Књажевачке

НОВИНЕ

Унесите овде текст наслова

Broj pregleda

Prevencija i zaštita od nasilja

U sali Opštine Knjaževac održan  je sastanak predstavnika institucija iz Knjaževca, Zaječara i Sokobanje na temu Zaštite i prevencije nasilja.

cas

Da podsetimo, 26. i 27. septembra održan je seminar koji je edukovao učesnike seminara o opštim i posebnim protokolima za zaštitu žena od nasilja u partnerskim odnosima i u porodici i organizovanju konferencija slučaja za zaštitu od nasilja u porodici i faktički je bio uvod u juče održani sastanak,u Sali Opštinskog veća u vremenu od 10 do 13 časova.

Ovaj sastanak nastavak je realizovanih edukativnih aktivnosti u okviru projekta ‘’ Integrisani odgovor na nasilje nad ženama u Srbiji‘’, koji sprovode Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike u saradnji sa agencijama Ujedinjenih nacija u Srbiji.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Centara za socijalni rad iz Knjaževca i Sokobanje, MUP-a, Osnovnog suda u Zaječaru, zamenik javnog tužioca u Zaječaru kao i predstavnici osnovnih škola ‘’Mladost‘’, ‘’ Dubrava ‘’ i Gimnazije iz Knjaževca.

Osnovni cilj i rezime svih učesnika je svesrdna podrška u realizaciji konferencije slučaja i razvoju lokalnog modela saradnje između institucija i organizacija u zajednici, te rad na prevenciji sprečavanju nasilja i iznad svega podrška i pomoć žrtvama nasilja.

Nasilje kao negativna društvena pojava prisutno je u svim oblicima i reflektuje se u svim sferama života. Na žalost, svest ljudi još uvek nije na nivou na kome bi se nasilje potpuno iskorenilo, počev od žrtvi koje trpe nasilje i ne žele da isto prijave i potraže pomoć stručnih institucija pa do ličnosti nasilnika koji uvek nalaze opravdanje za svoje nasilno ponašanje koje ne retko prelazi u patologiju, zaključeno je na sastanku.

Saznanja iz ovog domena i modeli iz prakse u velikoj meri olakšavaju rad ustanovama i institucijama koji se neposredno ili posredno susreću sa problemom nasilja ali pomažu i žrtvama nasilja da dobiju adekvatnu zaštitu i prevaziđu nastale probleme.

Autori i foto: M. Petrović

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara

Najčitanije
sada