Књажевачке

НОВИНЕ

Broj pregleda

Regionalni kišobran istočne Srbije

Sinoć u 19 časova u maloj sali Domu kulture prezentovan je dosadašnji rezultat rada Centra za radno angažovanje mladih iz Knjaževca, a potom i predstavljen plan Centra za iduću godinu.

cenart

Svečanost se održava u utorak, 12. novembra 2013. godine u 19 časova u maloj sali Doma kulture Knjaževac.

Centra za radno angažovanje mladih iz Knjaževca na kojoj će biti predstavljeni dosadašnji rezultati rada, a biće predstavljen i plan rada Centra za 2014. godinu.

Nakon uspešnog prvog ciklusa radne prakse, koji je sproveden ovog leta u 13 institucija i organizacija u Knjaževcu, Centar za radno angažovanje mladih nastavio je sa programom radne prakse i tokom jeseni, šireći se i na privatni sektor.

Povodom toga na svečanosti, koju su priredili predstavnici Centra, prisustvovali su predstavnici raznih institucija, privrednici i predstavnici lokalnih samouprava Knjaževac, Boljevac i GU Zaječara.

Mladi i omladina nisu balast nego potencijal koji ima svaki grad u Srbiji, koji mora u punoj meri da se iskoristi. Mladi ljudi su ti koji imaju energije i potencijala i koji mogu da budu zamajac razvoja ne samo naše opštine, već cele zemlje, kazao je predsednik opštine Knjaževac Milan Đokić.

On je dodao da je nedostatak radnog iskustva jedan od većih problema mladih prilikom zapošljavanja i da upravo to neko radno iskustvo mogu steći kroz razne programe Centra za radno angažovanje mladih.

knj-c

Prisutnima se obratio i predsednik Centra i koordinator kancelarije centra za radno angzovanje mladih Bojan Radosavljević.

Praksa ovog Centra postaće sastavni deo strateških dokumenata za mlade u svim gradovima i opštinama koji imaju strategiju radnog angažovanja mladih a ima ih preko 100 i to na inicijativu i preporuku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i nemačke Agencije za tehničku saradnju GIZ, istakao je Radosavljević.

On kaže da je za godinu dana postojanja Centra, te šest meseci realizovanja projekta stručne prakse, kroz projekat je prošlo blizu 500 korisnika, dok je ukupno 134 praktikanata prošlo kroz program radne prakse.

Pored  internalizaciju programa stručne prakse u 2014 godini najavljeno je i pokretanje novog programa pod nazivom OK PROGRAM, namenjen isključivo za srednjoškolce koji bi imali nadoknadu od 3000 dinara.

Vredno je istaći da od 1. decembra program počinje i u susednom Zaječaru, a u Boljevcu je počeo sredinom oktobra meseca ove godine. Povodom toga u ime Gradse uprave Zaječara obratila se pomoćnik Gradonačelnika Dragana Tomić, a ispred lokalne samouprave opštine Boljevac predsednik opštine dr Nebojša Marjanović.

Centar za radno angažovanje mladih u Knjaževcu otvoren je uz pomoć Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i opštine Knjaževac kako bi mladima u ovoj opštini olakšao pronalaženje poslova na određeno vreme i služio kao veza mladih sa poslodavcima.

Centar za radno angažovanje mladih   predstavlja  socijalnu  investiciju opštine Knjaževac i Američke agencije za međunarodni razvoj  (USAID).

Autor: V. Petrović
Foto: M. M. i V. P.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara