Књажевачке

НОВИНЕ

Broj pregleda

Knjaževac u projektu “Mreža zelene ekonomije“

Knjaževac je saopštio da je među deset opština Srbije koje su potpisale memorandum o saradnji i o formiranju „Mreže zelene ekonomije“.

Logo-KnjazevacMemorandum je potpisan u nemačkom gradu Majnc, a potpisnici su i opštine Apatin, Ivanjica, Knjaževac, Koceljeva, Lazarevac, Osečina, Ruma, Stara Pazova i Čačak.

U ime opštine Knjaževac memorandum o saradnji je potpisao predsednik opštine Milan Đokić.

Ovo je ujedno prvi korak u realizaciji projekta koji će u opštini omogućiti racionalno korišćenje obnovljivih izvora energije i podizanje energetske efikasnosti na viši nivo. Institut nemačkog ministarstva za regionalno planiranje, ekonomske poslove, energiju i zaštitu životne sredine i opština Knjaževac sarađivaće na ovom projektu, koji će, pored izrade master plana eksploatacije obnovljivih izvora energije, omogućiti i otvaranje novih radnih mesta u oblasti zelene ekonomije.

Opštine u Srbiji će uspostaviti partnerstvo s privatnim preduzećima sprovodeći projekte u oblasti obnovljive energije, energetske efikasnosti i zaštite životne sredine.

Projekat ima tri faze od kojih treća predvidja da diplomci tehničkioh fakulteta u Srbiji master studije završe u Nemačkoj.

Delegacija opština iz Srbije, posetila je velike kompanije koje se u regionu Majne bave fermentacijom kompletnog kućnog otpada – organskog i neorganskog, stajnjaka i biomase, a razgledala je i tamošnje vetroparkove.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara