Obnovljena proizvodnja u Džervinu

Broj pregleda

U pogonima knjaževačkog Poljoprivrednog kombinata Džervin, posle višegodišnje pauze, obnovljena proizvodnja. Kombinat investira u prerađivačke pogone i obnavlja voćnjake i vinograde, a Opština pomaže poljoprivrednicima u podizanju novih zasada.

DZERVIN-KNJ

Nekadašnji najveći poljoprivredni kombinat u Timočkoj krajini, posle raskida tenderske prodaje 2005. i prodaje većinskog kapitala privatniku iz Knjaževca 2007. bio je u stečaju od 2010. godine, kao akcionarsko društvo sa većinskim privatnim kapitalom.

Kombinat je posle jedanaest neuspelih aukcija krajem februara iz stečaja kupila firma Agroprocesing iz Novog Sada najavivši njegovo oživljavanje. U prvoj prozvodnoj sezoni Džervin je zaposlio stotinak radnika, organizovao otkup voća od proizvođača iz knjaževačkog kraja i počeo obnovu sopstvenih voćnjaka i vinograda.

Nekoliko meseci posle prodaje proizvodnja u „Džervinu“ je oživela. Za rad su osposobljeni deo hladnjače i linija za proizvodnju koncentrata.

Novo rukovodstvo kaže da u obnovu zapuštene i tehnološki zastarele fabrike treba uložiti nekoliko desetina miliona evra i da će se taj proces sprovoditi korak po korak.

Prvo će se investirati u hladnjaču, najavljuje direktor Džervina Slađan Nedeljković: „Planirano je da investicioni ciklus traje do tri godine, posle čega ćemo dobiti kvalitetan i moderan objekat za skladištenje otkupljenih plodova i proizvoda od voća iz naših pogona.“

Pomoć lokalne samouprave u obnavljanju voćnjaka i vinograda

Uporedo sa investiranjem u prerađivačke kapacitete, Džervin je počeo i obnovu zapuštenih voćnjaka i vinograda na sopstvenom zemljištu.

U toku je sadnja 20 hektara vinograda na potezu Štipina, kao i podizanje novog zasada višanja na 60 hektara, na lokalitetu Lipar. U Džervinu najavljuju da će u naredne tri godine višnje, jabuke i šljive biti zasađene na skoro 300 hektara.

Džervin trenutno ima stotinak stalno zaposlenih radnika, a posao je ovog leta i jeseni tu našlo i oko dve stotine sezonaca.

Saša Petrović, pomoćnik predsednik opštine Knjaževac, ističe da je opština pomogla da Džervin posle višestrukih neuspešnih pokušaja promene konačno pronađe novog vlasnika, naglašavajući da taj kombinat lokalna samouprava vidi kao dodatni podsticaj za razvoj poljoprivrede na svom području.

„Sama činjenica da je u ovoj godini počeo da radi, otkupljuje i prerađuje voće je u značajnoj meri povećala i interesovanje proizvođača za podizanje novih zasada“, objašnjava Petrović. „Samo u ovoj godini, na osnovu konkursa za subvencije iz opštinskog agrarnog fonda, zainteresovanim poljoprivrednicima podelili smo sadnice višanja, jabuka i šljiva za zasnivanje novih 500 hektara voćnjaka.“

U Džervinu obećavaju da će kroz finansiranje proizvodnje, stručnu pomoć i sigurnost u otkupu nastojati da sa proizvođačima izgrade partnerski odnos kakav je bio u najboljim danima knjaževačkog kombinata.

info: rts

Povezano

Obaveštenje za pčelare povodom tretiranja višnje na plantaži u Štipini

Obaveštenje za pčelare povodom prskanja voćnjaka u Boševu

“Džervin“ promovisao svoja vina na Sajmu vina u Nišu

Tretiranje voćaka hemijskim sredstvima

Peticija za renoviranje vile „Džervin“ Knjaževac

Vila od zaborava

VESTI IZ KATEGORIJE

Nedelja prevencije povreda u saobraćaju

JEZIVA SAOBRAĆAJKA KOD KNJAŽEVCA – IMA I POGINULIH…

Knjaževački folklor je najuspešniji – prvi među 500 učesnika iz 3 regiona! (FOTO)

Susreti ,,I ja imam talenat“ u Knjaževcu

Evo koji su neradni dani za 1. maj i Uskrs

Koncert za buduće učenike Muzičke škole

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

Nedelja prevencije povreda u saobraćaju

JEZIVA SAOBRAĆAJKA KOD KNJAŽEVCA – IMA I POGINULIH…

Knjaževački folklor je najuspešniji – prvi među 500 učesnika iz 3 regiona! (FOTO)

Susreti ,,I ja imam talenat“ u Knjaževcu

Evo koji su neradni dani za 1. maj i Uskrs

Koncert za buduće učenike Muzičke škole