Radio „Knjaževac“

Broj pregleda

U znak godišnjice nekadašnje radio stanice „Knjaževac“ prenosimo vam tekst iz Zavičajnog leksikona „Knjaževac u 1000 pojmova“.

radio-K

U Zavičajnom leksikonu „Knjaževac u 1000 pojmova“, autora Branislava Stojadinovića i izdavača Javnog informativnog preduzeća „Knjaževac“, na strani 196 piše: Radio „Knjaževac“ „ počeo da emituje program 6.januara 1992.; osnovan pri Javno-informativnom preduzeću Knjaževac; u početku radio u vremenu od 16-19 časova (na UKT od 94,5 megaherca), a docnije je program produžavan (ima dozvolu emitovanja od 24 časa neprekidno) uz reemitovanje nekih važnih emisija sa prvog programa Radio Beograda; u početku program je mogao da se prati na 60-70 odsto teritorije opštine, a od kraja 1996. (sa izgradnjom repetitora u Kalni) i na 90 odsto; program se emituje na talasima 94,5 i 95,5 (samo reon Kalne) megaherca; ima predajnik snage od 300W.”

Kao prva lokalna radio stanica u varoši, Radio Knjaževac je, na ponos svih građana i na inicijativu tadašnje lokalne samouprave, bio potez vredan pažnje, dobra namera i dugoročna inicijativa. Korak po korak, Knjaževac je 1996. godine, u okviru JIP-a, dobio i sliku – sa radom je krenula i TV Knjaževac.
Radio je bio pravi „bum“ u opštini, po prvi put meštani su imali priliku da iz „prve ruke“ i od „svojih ljudi“saznaju šta se događa, prateći prvenstveno udarne vesti na 94,5 megaherca. Muzički deo, sa pažljivo biranim sadržajem, a kasnije i uvođenje zabavnih emisija, program je učinio kompletnim. Emitovanje odlično ocenjenog zajedničkog programa iz Knjaževačkog studija, u okviru emisije „Dobro ti veče, Srbijo“ (Zajednice radio stanica Srbije), osvajanje nagrada na FLOPS-u (festivalu ekonomskih propagandista Srbije) i puno malih i velikih nagrada, davalo je još veći podstrek“malim ljudima iz kutije“ da ostvaruju još bolje rezltate u svakodnevnom radu. Sa starijim, iskusnijim kolegama iz tadašnjih „Knjaževačkih novina“, generacije početnika i omladine, učilo je i radilo u tom magičnom svetu. Mnogi od njih su, zbog svoje „prve ljubavi“, kasnije upisivali i završavali novinarstvo. Ali, avaj…
Famozni Zakon o privatizaciji uslovio je i „moranje“ prodaje JIP-a (RTV Knjaževac). Tadašnja opštinska garnitura je, stiče se utisak, imala „jaku“ želju da se otarasi još jednog „balasta“ sa „svoje grbače“…a nije moralo tako. Mnoge RTV stanice su našle modus da odgode privatizaciju ili da barem pronađu strateškog partnera, čija je delatnost radio-televizijska, a prošlost „čista“, pa da medij opstane.
Tako je decembra 2007. godine Knjaževačka RTV privatizovana. Početkom 2009. izgubila je dozvolu za emitovanje TV programa. Uskoro je raskinut i Ugovor o privatizaciji, a zatim je izgubljena i dozvola za emitovanje radio programa.
Danas se nekolicina lokalnih „Don Kihota“ bori da građane kako-tako informiše. Pojedina imena tzv. „grobara“ RTV Knjaževac i nekih ljudi, bez „sluha“, iz tadašnje opštinske vlasti, treba dopisati – u novom dopunjenom izdanju Zavičajnog leksikona „Knjaževac u 1000 pojmova – KRUPNIM CRNIM SLOVIMA!

Autor i foto: S. T.

Povezano

Knjaževac dobija novu radio stanicu

Radio Vanila – radio za mlade

RTV M: Bolja čujnost i kvalitetan program

RTV “M“ dobitnik nagrade Fondacije “Slavko Ćuruvija“

20 reportaža za 398.000,00 dinara?!

Knjaževačkoj radio stanici Regionalna dozvola

VESTI IZ KATEGORIJE

Koncert za buduće učenike Muzičke škole

DOBRA VEST: 300 paketa humanitarne pomoći stiglo na teritoriji opštine Knjaževac

SPORT ILI? Kruševački Trayal sa Timočninom igrao do trećeg minuta

HRONIKA: Sleteo u kanal sa 2,09 promila alkohola u krvi!

Veliki uspeh: Miljana Stanojević osvojila prvo mesto na Državnom takmičenju iz matematike! 

OŠ Vuk Karadžić: Kad se naše ruke slože – sve se može!

2 odgovora

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

Koncert za buduće učenike Muzičke škole

DOBRA VEST: 300 paketa humanitarne pomoći stiglo na teritoriji opštine Knjaževac

SPORT ILI? Kruševački Trayal sa Timočninom igrao do trećeg minuta

HRONIKA: Sleteo u kanal sa 2,09 promila alkohola u krvi!

Veliki uspeh: Miljana Stanojević osvojila prvo mesto na Državnom takmičenju iz matematike! 

OŠ Vuk Karadžić: Kad se naše ruke slože – sve se može!