Broj pregleda

Likovni salon Svetom Savi u čast

U galeriji knjaževačkog zavičajnog muzeja, otvoren je 23. Dečji likovni salon „Sveti Sava“. Manifestaciju u čast najvećeg srpskog prosvetitelja, koja je prerasla u tradicionalnu smotru stvaralaštva knjaževačkih školaraca, od 1991. godine priređuju porodica Mihajlović i zavičajni muzej Knjaževac.

SV-Sava

Presecanjem slavskog kolača, svetosavskom himnom i prigodnim programom knjaževačkih školaraca, otvoren je i 23. Dečji likovni salon „Sveti Sava“.

Na ovogodišnji konkurs za najbolje likovno ostvarenje i najbolji slavski kolač, pristiglo je više od dve stotine crteža i slika i slavskih kolača iz knjaževačkih i niških osnovnih i srednjih škola.

Za ovogodišnju svetosavsku izložbu žiri je odabrao stotinak likovnih radova i tridesetak slavskih kolača i nagradio najuspešnije učenike. Konkurs za najbolji slavski kolač održan je jedanaesti put.

Milena Milošević Micić, istoričar umetnosti i kustos Knjaževačkog zavičajnog muzeja kaže da je i ove godine bilo velikog interesovanja dece za učešće na konkursu i da su pristigli izuzetno kvalitetni radovi.

„Nije bilo lako izabrati najbolja ostvarenja u svim kategorijama i bilo je više nego očigledno, kada su u pitanju individualni radovi, da su deca radila sama. Zbog toga smo ove godine proširili broj kategorija na sedam sa po tri nagrade, a u jednoj od kategorija uveli smo i četvrtu nagradu. Svetosavski likovni konkurs opet je pokazao da ima talentovane dece i naša obaveza je da ih podstičemo na rad kada prepoznamo njihov talenat. Zato i ovaj likovni salon postoji već više od dve decenije“, kaže ona.

Knj.

Svetosavski likovni konkurs započeo je svoj život 1991. godine. Osnivač Slavoljub Mihajlović kaže da je tada teško mogao da zamisli da će smotra postati tradicionalna.

„Početkom devedesetih bio sam vlasnik knjižare u kojoj su najveći promet pravila upravo deca. Odlučio sam da im se na neki način odužim i došao na ideju da pokrenem likovni konkurs na školski praznik, dan Svetog Save. Raduje me to što je moja ideja zaživela i postala prava tradicija u mom gradu i što je Zavičajni muzej, prepoznajući u njoj vrednosti koje sam i ja prepoznao, odlučio da zajedno sa mojom porodicom učestvuje u organizaciji salona“, kaže Mihajlović.

Da Svetosavski likovni salon okuplja zaista talentovanu decu, možda najbolje govori podatak da je više od desetoro do sada nagrađivanih mladih učesnika ili na studijama ili su već završili umetničke škole i fakultete likovnih i primenjenih umetnosti.

Info i foto: rts

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE