Broj pregleda

„Zelena ekonomija“ u Knjaževcu

Knjaževac i još devet opština učesnice projekta „Mreža zelene ekonomije“ planiraju da uspostave zajedničke regionalne komunalne usluge.

zelena-ekonomija

Opštine Stara Pazova, Apatin, Ivanjica, Knjaževac, Koceljeva, Lazarevac, Lajkovac, Osečina, Ruma i Čačak su u novembru prošle godine potpisale Memorandum o saradnji, u okviru projekta „Mreže zelene ekonomije“.

„Mreža zelene ekonomije“ ima za cilj razvoj lokalnih sredina kroz osnivanje mreže zelene ekonomije i rada na unapređenju energetske efikasnosti, koristeći privatno-javno partnerstvo.

Opštine u Srbiji bi postavile regionalne komunalne usluge „zelene ekonomije“ sa privatnim kompanijama, primenjujući i koristeći projekte u oblastima obnovljive energije, energetske efikasnosti i zaštite životne sredine.

Nije zanemarljivo ni to što bi opštine u Srbiji profitirale od proizvodnje obnovljive energije, jer se tako ostvareni prihodi mogu reinvestirati u projekte iz oblasti energetske efikasnosti i zaštite životne sredine.

Preduzetnički razvoj u „zelenoj ekonomiji“ rezultiraće kroz regionalnu dodatnu vrednost o omogućavanje zaposlenja i prinosa u javnom i privatnom sektoru.

Finansijska zavisnost od republičke vlasti, nedostatak finansijskih sredstava, ali i kapaciteta, veština, novih rešenja i ideja da bi se osigurala dodatna finansijska sredstva, može biti prepoznat, kao jedan od glavnih problema na lokalnom nivou.

Projekat „Mreža zelene ekonomije“se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, a novi sastanak na tu temu najavljen je za 26. mart.

(Delimično preuzeto sa sajta b92)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE