Књажевачке

НОВИНЕ

Broj pregleda

Dinkić pada zbog Stare planine!?

Tužilaštvo ispituje umešanost bivšeg ministra u zloupotrebe pri izgradnji ski-centra na istoku Srbije; Sumnjivi ugovori s „Horvat konsaltingom“, EDB, Institutom „Jaroslav Černi“ i „Falkenštajnerom“.

mladan-dinkic-1398588285-487047

Mlađan Dinkić i njegov projekat izgradnje ski-centra na Staroj planini našao se pod lupom Tužilaštva za organizovani kriminal zbog brojnih spornih ugovora i mahinacija, koji su sklapani i koji se detaljno proveravaju, saznaje Kurir!

Omiljeni poduhvat

Prema saznanjima našeg lista, tužilaštvo je došlo do podataka da postoji osnovana sumnja da su predstavnici Ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj izvršili više krivičnih dela, a u periodu kada se na njegovom čelu nalazio Mlađan Dinkić.

Podsetimo, oživljavanje Stare planine jeste jedan od „omiljenih Dinkićevih poduhvata“, koji je hvalio gotovo svakodnevno, najavljujući da će država napraviti regionalni ski-centar, koji će biti magnet za strane turiste.

Prema zvaničnim podacima, za obezbeđivanje neophodne infrastrukture na Staroj planini potrošeno je 40 miliona evra državnih para, a sada se tamo nalazi samo jedan hotel i učenički dom, izgrađen pre više decenija.

Elem, prema našim saznanjima, tužilaštvo prikuplja informacije u vezi sa svim firmama i kompanijama koje su sklapale ugovore i sa Ministarstvom regionalnog razvoja i sa odgovornim licima u Javnom preduzeću „Stara planina“.

Muljao i sekretar

– Dinkić je preko tadašnjeg državnog sekretara Gorana Petkovića sa firmom „Horvat konsalting“ napravio master plan o razvoju turizma na Staroj planini. Postoji sumnja da je ugovor sklopljen upravo preko Petkovića, koji je u isto vreme bio spoljni saradnik „Horvat konsaltinga“ – otkriva izvor Kurira i dodaje da je to samo početak i da su sumnjivi poslovi i kada je reč obezbeđivanju struje.

– Proveravaju se svi ugovori koje je Dinkićevo ministarstvo potpisalo sa „Elektrodistribucijom Beograd“ i uslovi tendera za izgradnju dalekovoda od Pirota do Stare planine, odnosno do centra „Jabučko ravnište“. Sporna je i izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda „Konjarnik“, za koje je bilo zaduženo upravo Ministarstvo, a taj posao poveren je Institutu „Jaroslav Černi“ – nastavlja izvor Kurira i, dodajući da to nije sve što je sporno, nastavlja:

Fiktivni ugovor

– U vezi sa Institutom „Černi“ ispituju se da li su izvršene sve obaveze iz ugovora ili je samo reč o fiktivnom ugovoru da bi neko na kraju uzeo debelu proviziju. Tužilaštvo zanima i kako je od privatnih vlasnika otkupljivano zemljište i po kojoj ceni. Takođe, postoji sumnja da je taj novac zatim prebacivan sa računa vlasnika i drugih fizičkih i pravnih lica. I na kraju, na koji način je austrijski hotelski lanac „Falkenštajner“ dobio ekskluzivno i monopolsko pravo da gradi na Staroj planini, iako je prethodno za isti posao bila zainteresovana španska kompanija „HG hotels“ – zaključuje izvor Kurira i dodaje da većina ovih slučajeva vodi upravo do Mlađana Dinkića.

Niko iz tužilaštva i policije nije zvanično hteo da komentariše naša saznanja. Na pozive i poruke nije odgovarao Mlađan Dinkić, bivši lider URS.

hotel-falkenstajn-foto-marina-lopicic-1398588285-487049

Bajka
KAKO JE MLAĐA HVALIO SVOJ PROJEKAT

Javno preduzeće „Stara planina“ do kraja 2011. godine na „Jabučkom ravništu“ izgradiće tri hotela sa četiri zvezdice i ukupnog kapaciteta oko 450 ležajeva.
Činjenica je da je do danas izgrađen samo jedan hotel i jedan učenički dom.

Svi Dinkićevi sporni poslovi

– „Horvat konsalting“ – dobio posao izrade master plana Stare planine
– „Elektrodistribucija Beograd“ – dobila posao izgradnje dalekovoda od Pirota do Stare planine
– Institut „Jaroslav Černi“ – gradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda
– Austrijski lanac hotela „Falkenštajner“ – dobio posao izgradnje hotela

(KURIR)

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara