Vodeći čovek srpskih masona Knjaževčanin

Broj pregleda

Beograd će od 15. do 17. oktobra biti centar svetske masonerije! Naime, tada će u srpskoj prestonici povodom 100. godišnjice priznavanja Vrhovnog Saveta Srbije biti organizovana proslava, na kojoj će učestvovati „senke ljudi iz senke“, odnosno najmoćniji među najmoćnijima u svetu masona.

62346-02

Logo Vrhovnog saveta Srbije

Tim povodom, ekskluzivno smo popričali sa Draganom Đurićem, vrlo moćnim suverenim Grandkomanderom Vrhovnog saveta Srbije (VSS) Škotskog reda drevnog i prihvaćenog.

Vodeći čovek srpskih masona 33. stepena za svoje prvo obraćanje domaćoj javnosti izabrao je „Alo!“ najavljujući veliki skup masonskih šefova sveta od 15. do 17. oktobra.

Hvala Tapiju

Velike zasluge za postojanje današnjeg VNLS ima pokojni slikar Dragan Malešević Tapi.
– Godine 1997. redovnu Skupštinu Velike lože „Jugoslavija“ napušta velika grupa masona i formira sadašnju Veliku Nacionalnu ložu Srbije, koja se okreće Francuzima i prelazi na Škotski obred. Formira se Vrhovni savet i braća se vraćaju tradiciji i korenima. Velike zasluge za ovaj zaokret ima Dragan Malešević Tapi, koji postaje i Grandkomander Vrhovnog saveta – objašnjava Đurić.

– Vrhovni savet Srbije, Škotski red drevni i prihvaćeni, toga dana obeležava 100 godina od kada je Vrhovni savet Grčke osnovao Vrhovni savet Kraljevine Srbije Škotskog reda, drevnog i prihvaćenog.

Godine 1912. na zasedanju svih Vrhovnih saveta sveta u Vašingtonu Vrhovni savet Kraljevine Srbije je priznat kao jedina masonska vlast na teritoriji naše zemlje – objašnjava Đurić istorijat ovog masonskog društva.

Đurić je od prošle godine i Veliki Generalni sekretar Vrhovnog saveta sveta, koji objedinjuje 53 vrhovna saveta. Kako kaže, beogradskoj konferenciji 16. oktobra prisustvovaće grandkomanderi drugih zemalja, poput Francuske, Rusije, Španije, Belgije, Portugalije…
Pošto je u pitanju vrh svetske masonerije, njihova imena ostaće tajna, pošto mason sam mora da odluči da li će izaći u javnost. Ipak, kako „Alo!“ saznaje, počast srpskoj masoneriji odaće najveći od najvećih, među kojima će biti i neka poznata svetska imena.

Dragan Đurić
Grandkomander: Dragan Đurić

– Biće prisutni članovi Velike nacionalne lože Srbije (VNLS) i ostala braća, od prvog do 33. stepena. VSS se smatra pravim i jedinim naslednikom Vrhovnog saveta Kraljevine Srbije i jedini upražnjava Škotski obred.

Samo mi u Srbiji sarađujemo sa Vrhovnim savetom Francuske, a na međunarodnom planu sa svim Vrhovnim savetima koji sarađuju sa francuskim. Deo smo organizacije koja se zove Vrhovni saveti Sveta i sve naše lože rade po Škotskom obredu.
To je izvorna tradicija i prirodno okruženje Srba kao slobodnih zidara – napominje naš sagovornik i pojašnjava da Škotski red i Vrhovni saveti, odnosno jurisdikcije, zahvaljujući Severnoj Americi, pokrivaju veliku većinu i praktično čine tri četvrtine ukupne svetske masonerije.

Ko je Dragan Đurić
Rođen 1961. godine u Knjaževcu, Dragan Đurić je u Francusku sa majkom otišao 1972. godine. Diplomirao je elektroniku, a potom se zaposlio u „General Motors France“ i ubrzo postao direktor inženjering sektora za kočioni sistem i servo uređaje. Od 1993. godine je u privatnom biznisu, kao građevinski preduzimač za unutrašnje radove i dekoraciju. Bio je predsednik jugoslovenskih klubova u Francuskoj, predsednik srpske dijaspore i predsednik Svesrpske zajednice.
Primljen je u slobodno zidarstvo 17. maja 1982. godine, u poštovanoj loži „Grand val“, koja radi pod zaštitom Velike lože Francuske, i bio je najmlađi mason regularno uzdignut u 33. stepen 1998. godine. Prošle godine je postavljen za Velikog generalnog sekretara Vrhovnog saveta sveta, nasledivši legendarnog Mišela Bazioa, velikog prijatelja srpskog naroda.

(ALO)

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

U narednih sedam dana dizel jeftiniji za tri dinara

Učenici OŠ ,,Dubrava“ izborili plasman na republičko takmičenje

Knjaževački osmaci u poseti Tehničkoj školi (FOTO)

Opština Knjaževac na Međunarodnom sajmu turizma u Sofiji

Da li ste sprmeni: Uskršnji post 2024. počinje 18. marta

Stonoteniserke iz Knjaževca ostvarile odlične rezultate na turniru Druge lige RSTSN

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

U narednih sedam dana dizel jeftiniji za tri dinara

Učenici OŠ ,,Dubrava“ izborili plasman na republičko takmičenje

Knjaževački osmaci u poseti Tehničkoj školi (FOTO)

Opština Knjaževac na Međunarodnom sajmu turizma u Sofiji

Da li ste sprmeni: Uskršnji post 2024. počinje 18. marta

Stonoteniserke iz Knjaževca ostvarile odlične rezultate na turniru Druge lige RSTSN