Broj pregleda

24 miliona evra od Evrope za razvoj jugoistoka

Evropska unija, Vlade Švajcarske i Srbije izdvojiće u naredne tri i po godine najmanje 24,6 miliona evra za podršku razvoju 34 lokalne samouprave na jugoistoku i jugozapadu Srbije preko programa Evropski Progres.

535v1_111

Ugovor o dodeli bespovratnih sredstava juče su potpisali ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, ambasador Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport, direktorka Švajcarske agencije za razvoj i saradnju u Srbiji Izabel Perih i regionalni direktor Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) za Aziju, Evropu, Bliski istok i Okeaniju Brus Mekaron.

Program Evropski Progres, koji počinje nakon uspešno završenog EU Progres – a, ima za cilj da pomogne Vladi Republike Srbije u procesu evropskih integracija i podrži ravnomerni društveno-ekonomski razvoj. Očekivani rezultati programa su jačanje lokalnih kapaciteta za upravljanje i planiranje, i stvaranje preduslova za održivi razvoj uvođenjem novih i unapređenih procesa, pružanje podrške lokalnim samoupravama i poslovnoj zajednici da stvore mogućnosti za izvoz na međunarodna tržišta, ostvare veće prihode i unaprede pristup zapošljavanju. Evropski Progres će doprineti i otvaranju novih radnih mesta sa jednakim šansama za žene i muškarce, kao i uključivanje najranjivijih i najmarginalizovanijih grupa u sve aspekte društvenog života.

Jačanje lokalnih samouprava je važan deo ukupnog ekonomskog razvoja Srbije. Nećemo odustati od strukturnih i sistemskih reformi i zbog toga je važno da imamo konkretnu podršku naših evropskih partnera. Posebno konkretnu podršku nedovoljno razvijenim opštinama kako bi postale konkurentnije i atraktivnije za strane investicije, i da razviju sistem dobrog i odgovornog upravljanja. Na taj način će se videti konkretni pomaci i značaj evropskih integracija. Evropski Progres je jedan od načina na koji Vlada Srbije, zajedno sa partnerima Evropskom unijom i Vladom Švajcarske, doprinosi ujednačenom razvoju nerazvijenih delova Srbije, rekla je ministarka Joksimović.

Za sprovođenje Evropskog Progres-a, Evropska unija izdvaja 19,6 miliona evra, Vlada Švajcarske daje 4,86 miliona evra, dok će Vlada Srbije preko resornih ministarstava i lokalnih samouprava obezbediti sufinansiranje pojedinačnih projekata. Od tog ukupnog iznosa, osam miliona evra opredeljeno je za prioritetne infrastrukturne projekte koji će biti sprovođeni preko Sektora Ministarstva finansija za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije .

Zajedno sa našim partnerima Vladama Srbije i Švajcarske uložićemo dodatne napore da omogućimo boljitak prvenstveno u ekonomskom smislu. Posebna pažnje će se obratiti na projekte koji doprinose privlačenju investicija i otvaranju novih radnih mesta. Biće nastavljen i razvoj infrastrukture, priprema tehničke i planske dokumentacije, kao i podrška ranjivim grupama. Imamo devet novih opština, pa samim tim je veća konkurencija. I kriterijumi za dobijanje podrške će biti viši. Mi vas već sada ohrbabrujemo da razmišljate i sarađujete na zajedničkim velikim projektima. Evropska unija pruža veliku podršku jer želi da Srbija bude ekonomski stabilna i jaka, izjavio je ambasador Evropske unije Majkl Devenport.

U program su uključene 34 lokalne samouprave, među kojima je najveći broj sa juga Srbije : Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Knjaževac, Babušnica i Bela Palanka.

0 Responses

  1. Aha, biće para da se poploča i vašarište!!! Pa nećemo valjda u Jevropu s blatom na nogama i opštinskim rukovodstvom pocepanih gaća!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE