Broj pregleda

Sabor na Kadibogazu 14. put zaredom

Ove godine 14-ti Sabor na Kadibogazu svečano će otvoriti predstavnici opštine Knjaževac i Belogradčik (Bugarska), u subotu, 19. jula.

Arhivska fotografija
Arhivska fotografija

Prvi Sabor na Kadibogazu održan je 1925. godine, i jedna je od najstarijih manifestacija na Balkanu. Kao takav, Sabor je obeležavan sa prekidima sve do 1954. godine.

Na inicijativu opštine Knjaževac i Belogradčik iz Bugarske, ova manifestacija obnovljena je 2001. godine, i od tada do danas se obeležava bez prestanka.

Ove godine je četrnaesti Sabor od obnavljanja i održaće se od 18. do 20. jula na graničnoj liniji između Republike Srbije i Republike Bugarske kod sela Novo Korito, sa srpske i Salaša sa bugarske strane, na mestu budućeg graničnog prelaza između dve države.

Sporazum o otvaranju graničnog prelaza potpisale su i ratifikovale obe zemlje. Ove godine na dan svečanog otvaranja sabora, biće položen kamen temeljac za izgradnju graničnog prelaza, a u narednim danima, otpočeće radovi na izgradnji puta i graničnog prelaza.

Sabor će ove godine ponuditi posetiocima sa obe strane granice, bogat kulturno-umetnički program, sportske sadržaje, prezentacije privrednog i turističkog potencijala istočne Srbije i zapadne Bugarske, ali i nezaobilazne saborske sadržaje trgovinskih i ugostiteljskih radnji. Na Saboru će ove godine, biti organizovani susreti, udruženja i institucija iz Srbije i Bugarske: šumarske uprave, lovačka udruženja, Udruženja za negovanje tradicije, planinarska društva, Udruženja bajkera, Udružinja biciklista i dr.

U vreme Sabora, posetioci će moći da pređu granicu uz ličnu kartu, dok će standardni carinski propisi koji inače važe za prelazak granice, važiti i na Saboru.

Sabor će ove godine biti svečano otvoren u subotu 19. jula u 11:00 časova.

0 Responses

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE