“Timočani“ treći u Guči

Broj pregleda

U finalnom nadmetanju 54. Sabora trubača u Guči večeras je nastupilo 18 orkestara, među kojima su izabrani najbolji pojedinci i sastavi u 13 kategorija.

guca sabor 2014 jevdjic krstic

Prema oceni stručnog žirija, najbolji je orkestar Dejana Jevđića iz Požege, dok je prvi trubač Sabora Saša Krstić iz istoimenog sastava iz Zagužanja. Nagrada “Zlatna truba”, koju dodeljuje kompanija “Novosti” po odluci žirija publike, pripala je Goranu Rankoviću iz Guče, dok je najizvornije muzicirao orkestar Ivana Jovanovića iz Užica, za šta su dobili priznanje “Od zlata jabuka”.

Sastav Srđana Azirovića iz Bojnika poneo je tri priznanja, za najbolje odsviranu narodnu pesmu, drugoplasirani orkestar, a njihov bubnjar Saša Jović je proglašen za najboljeg svirača na ovom instrumentu. Dve nagrade osvojio je orkestar Bojana Krstića iz Vladičinog Hana, čiji kapelan je poneo zvanje drugog trubača sabora, a Aleksandar Jović najboljeg basiste.

Treći trubač je Siniša Stanković, iz istoimenog sastava iz Zagužana, treći orkestar su “Timočani” iz Knjaževca, dok je orkestar Marka Gligorijevića iz Duba najbolje odsvirao kolo.

Prvi put u preko pola veka dugoj tradiciji Sabora, jedna od prve četiri nagrade koje se boduju za dobijanje majstorskog pisma otišla je u ruke trubača iz Guče. “Prezadovoljan sam, jer od kad sam počeo da sviram trubu sanjao sam da pobedim na ovoj manifestaciji. Nagrada od publike nam mnogo znači, naročito zato što niko u orkestru nije profesionalni muzičar, a odmah ćemo krenuti sa pripremama za naredni Sabor”, izjavio je Glasu zapadne Srbije dobitnik “Zlatne trube”, Goran Ranković.

Na čelu najboljeg orkestra na 54. Saboru trubača je Dejan Jevđić, u čijoj porodici trubaštvo ima tradiciju dužu od 100 godina, budući da su trubu svirali još njegov pradeda i deda.

“Sa mnom su u orkestru i moja dva brata, svi odlično funkcionišemo, ako uigran fudbalski tim. Osvojio sam tri Zlatne trube, a ovu nagradu sam oduvek priželjkivao. Konkurencija je bila jaka, naročito što se tiče južne pruge, bilo je odličnih sastava”, rekao nam je Jevđić.
Najbolji trubač, 23-godišnji Saša Krstić se okitio ovim priznanjem na svom drugom nastupu u finalnom takmičenju, nakon nekoliko nagrada u mlađim kategorijama. “Nisam mnogo očekivao od ovog nastupa, iako smo se naporno spremali, do samog kraja se ne zna ko će biti pobednik. Ovo je veliki uspeh i danam se da će ih biti još”, naveo je on u izjavi Glasu zapadne Srbije.

Inače, na finalnom takmičenju nadmetali su se orkestri Kristijana Azirovića i Srđana Azirovića iz Bojnika, Gorana Rankovića iz Guče, “Bakija Bakić” pod upravom Ekrema Mamutovića iz Vranja, “Danijela” iz Arilja, “Timočani” i “Barka” iz Knjaževca. Takođe i sastavi Marka Gligorijevića iz Duba, Siniše Stankovića, Saše Krstića i Aca Novkovića iz Zagužanja, Ivana Jovanovića iz Užica, Božidara Mladenovića iz Svilajnca, “Šidski trubači” iz Šida, Bojana Krstića iz Vladičninog Hana, Radiše Vitezovića iz Tubića, Dejana Jevđića iz Požege i Marka Trnavca iz Mršelja.
Sabor se zvanično završava danas koncertom sastava “Manjifiko” od 20 časova i Miroslava Ilića, koji nastupa od 22 sata.

Glas zapadne Srbije

Povezano

Predrag Đorđević iz orkestra “Timočki veseljaci“ najbolji mladi trubač u Guči

Barka brass band dobitnici ‚‚Majstorskog pisma“ i zvanja ‚‚Majstori trube“

Timočki veseljaci najbolji u Guči

VESTI IZ KATEGORIJE

Koncert za buduće učenike Muzičke škole

DOBRA VEST: 300 paketa humanitarne pomoći stiglo na teritoriji opštine Knjaževac

SPORT ILI? Kruševački Trayal sa Timočninom igrao do trećeg minuta

HRONIKA: Sleteo u kanal sa 2,09 promila alkohola u krvi!

Veliki uspeh: Miljana Stanojević osvojila prvo mesto na Državnom takmičenju iz matematike! 

OŠ Vuk Karadžić: Kad se naše ruke slože – sve se može!

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

Koncert za buduće učenike Muzičke škole

DOBRA VEST: 300 paketa humanitarne pomoći stiglo na teritoriji opštine Knjaževac

SPORT ILI? Kruševački Trayal sa Timočninom igrao do trećeg minuta

HRONIKA: Sleteo u kanal sa 2,09 promila alkohola u krvi!

Veliki uspeh: Miljana Stanojević osvojila prvo mesto na Državnom takmičenju iz matematike! 

OŠ Vuk Karadžić: Kad se naše ruke slože – sve se može!