Broj pregleda

Dom kulture, primer lepe moderne arhitekture za ugled

Mnoge arhitekte kažu da bi nad ovakvim delom većina današnjih projektanata, arhitekata i ostalih trebalo da stanu i zamisle se. Ovakva “moderna” danas ne može se zateći ni u glavnom gradu Srbije, a kamoli da bude ponovljena u samom Knjaževcu.

DK

Izvanredan fluidan prostor sa puno zanimljivih vizura i pogleda na ovakav lep razudjen oblik ovog objekta. Danas ovakve objekte, ove namene, prave kao kocke, paralelopipede ili neke druge jednostavne oblike koje onda prekrivaju staklom i metalnim pločama.

Pogledajte samo šarenilo materijala koji uopšte ne konkurišu jedan drugom već se dopunjuju i nastavljaju. Pogledajte raznollike oblike spolja i kako se oni lepo dopunjuju i ceo objekat tvore da liči na skulpturu? Da teško je to priznati ali ovaj Dom kulture u Kjnaževcu je REMEK DELO.

Naravno pošto će arhitekti kolege teško priznati da je ovo remek delo ostavljamo ga ovde na uvid svima koji su skeptični ili su “zaboravili” kako treba projektovati manje objekte javnih sadržaja.

Kolege arhitekti sigurno u ovome ne vide veliki domet jer objekat pripada jugoslovenskom nasleđu i veruju da je sada nastupilo “novo” vreme, samim tim i “nova” arhitektura (staklo, metal, keramika, kockasto) pa ovako “komplikovani” oblici nemaju smisla.

Ukoliko niste znali, projektanti ovog remek dela su:

IVAN GOLUBOVIĆ,
MIOMIR ŽIVKOVIĆ I
GRADIMIR JOVIĆ.

(Preuzeto: Arhitektura bez Beograda)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE