Књажевачке

НОВИНЕ

Broj pregleda

Počeo tranzicioni period u digitalizaciji TV signala

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija obavestilo je građane koji TV signal primaju putem krovne ili sobne antene da je danas zvanično počeo tranzicioni period u digitalizaciji TV signala.

260056_0antenna04h_f

Digitalni signal trenutno pokriva više od 90 odsto stanovništva Srbije i građani treba da počnu da se orijentišu na digitalni prijem, navode u Ministarstvu.

Do kraja februara 2015. godine u zonama predajnika Avala, Čot, Subotica, Sombor, Kikinda, Vršac, Rudnik i Crni vrh Jagodina istovremeno će se emitovati analogni i digitalni TV signal.

U ovim zonama analogni signal se gasi 1. marta 2015. godine, a do 1. maja 2015. godine to će biti učinjeno i u ostalim zonama.

Kako ističu iz Ministarva, u svi građani koji primaju signal preko krovne ili sobne antene treba da pređu na prijem digitalnog signala.

Za prijem digitalnog TV signala je potrebno da nabave odgovarajući STB (Set top box) uredjaj koji se priključuje na postojeći televizor ili da imaju noviji model televizora koji podržava standarde DVB-T2 i MPEG-4.

Ministarstvo će materijalno najugroženijim kategorijama stanovništva obezbediti besplatne STB uređaje.

Kako se podseća, Srbija je preuzela međunarodnu obavezu da proces prelaska na digitalno emitovanje zemaljskog TV signala okonča najkasnije do 17. juna 2015. godine.

Pored kvalitetnijeg TV signala, digitalizacijom će se osloboditi frekvencije koje će se koristiti za bolje pokrivanje signalom mobilne telefonije i brži mobilni internet.

(Blic)

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara