Broj pregleda

Besplatan javni prevoz i projekti u oblasti javnog informisanja

U četvrtak, 04. septembra, održana je 82. sednica Opštinskog veća opštine Knjaževac na kojoj je prihvaćen Predlog odluke o organizaciji javnog prevoza putnika na teritoriji opštine koji će najverovatnije biti besplatan. Takođe, usvojen je tekst konkursa za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja.

Opstinsko-vece

Donošenjem odluke  o organizaciji javnog prevoza putnika na teritoriji opštine, opština izlazi u susret građanima, čije su se primedbe na funkcionisanje lokalne samouprave, odnosile upravo na nedostatak prevoza od sela do grada i obratno.

Razmatrano je i pitanje finansiranja medija po novo Zakonu o informisanju.

Usluge informisanja građana, za koje se po Zakonu iz budžeta svih opština i gradova u Srbiji  izdvajaju neka sredstva, do sada se to rešavalo putem ugovora, a sada je Zakon predvideo raspisivanje Konkursa. Kao opština koja se trudi da prednjači u svemu anketirali smo NUNS i od njih dobili sugestije i pohvalu da je Knjaževac prva opština u Srbiji koja uvodi finansiranje na ovakav način, istakao je Đokić.

Inače, Lokalna samouprava bi trebalo da prilikom formiranja Komisije obavesti i ostala novinarska udruženja kako bi objektivno bili predloženi kandidati za članove iste.

Podsetnik

Iz UNS-a poručuju da je neprihvatljivo uslovljavanje finansiranja medija pozitivnim pisanjem o nosiocima javnih funkcija.
UNS podseća da je nacrtom novog Zakona o javnom informisanju predviđeno da novac iz budžeta za finansiranje javnog interesa u oblasti informisanja dodeljuju nezavisne komisije u kojima bi lokalni funkcioneri imali manjinu, upravo da bi se izbegli pritisci.

Udruženje novinara Srbije (UNS) podseća da zadatak medija jeste da opravdano kritikuju nosioce javnih funkcija, a ne da ih neopravdano hvale.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE