Održana XXVI sednica SO Knjaževac

Broj pregleda

Nakon letnje pauze, „brčkanja“ po belosvetskim morima, jezerima i rekama, došao je trenutak i za ozbiljnost „na delu“. Na dan kada je Al Kaida izvšila teroristički napad na Ameriku, lokalni „predstavnici naroda“ su, sa 37 prisutnih odbornika, krenuli sa radom i 26. sednicom Skupštine opštine Knjaževac.

Predsednik-opstine

Efekat „pobrkanih lončića“ bio je vidljiv na samom početku sednice, kada je opozicija, po hitnom postupku, tražila da u Dnevni red, kao 10. tačka, bude uvrštena informacija o izgradnji platoa oko Doma kulture, koji se, kao „Skadar na Timoku“, kako reče neko od odbornika, radi i gradi već mesecima, probivši sve zadate rokove. Odbornici iz redova SPS-PUPS su tražili da se decidno naznači kada će radovi biti završeni (prvi rok je bio 1. maja), zašto je i po čijem nalogu projekat izmenjen, zašto po njemu ima-nema fontane, šta je sa masovnom sečom dotadašnjeg zelenila oko Doma kulture, gde će i kako biti prebačene postojeće trafike?

Ivkovic-SNS

Najjača stranka u Srbiji, a u Knjaževcu kao deo opozicije, SNS, zahtevao je da se otvori pretres po pitanju troškova za Dan opštine, 17. maja, jer je kao odgovor na svoje odborničko pitanje, mr Miodrag Ivković, predsednik odborničke grupe „naprednjaka“, dobio informaciju da je samo 150 hiljada dinara potrošeno za taj dan. Pedeset hiljada za skulpture (poklone i priznanja), 90 hiljada za štampareske usluge firme D-PRESS (vlasnika aktuelnog direktora Doma kulture) i za usluge prenoćišta 10 hiljada dinara firmi „Marko. D.O.O, čiji je vlasnik takođe blizak aktuelnoj vladajućoj garnituri. Ivković se pitao šta je sa ostalim troškovima, s obzirom da svi znaju da su se ručkovi desile na dva mesta, u Domu kulture i restoranu „Mali predah).

Odbornici

Milan Đokić, predsednik opštine, u svom izlaganju je podsetio opoziciju da je aktuelna vladajuća koalicija uspela da „ozdravi“ privredu, da je „Džervin“ počeo uspešno da radi, te da je i fabrika „Džersi“ nedavno prodata, i da je saradnja lokalne samouprave i privrednih subjekata od vitalnog značaja. Tako je, kaže Đokić, nekadašnji poljoprivredni gigant „Džervin“ bio taj koji je sponzorisao proslave, i da za te troškove ni jedan dinar nije otišao iz lokalnog budžeta.

Sef-socijalista

Za reč se javio Darko Živković, šef „socijalista“, koji je informisao prisutne da su se na toj proslavi desili i incidenti, gde je jedan član Opštinskog veća išamaran, a da je 15. avgusta, na otvaranju sporne ambulante u Kalni, a prilikom sastanka sa meštanima, vlasnik kafane „Bolji život“ udaren i izbačen sa skupa, i to od strane telohranitelja koje je aktuelni predsednik opštine sa sobom poveo. Živković je istakao da je o svemu obaveštena policija, da je podneta prekršajna prijava, i da svi mogu da se upute u Kalnu i pitaju građane šta se zaista dogodilo. Takođe je naznačio da je lokalna samouprava otvorila objekat koji je vlasništvo Zdravstvenog centra Knjaževac, koji nema struju i vodu, i koji, i posle mesec i po dana, još uvek ne radi.

Predsednik opštine Đokić je izlaganje kolege Živkovića označio kao glupost, optuživši pritom rukovodstvo ZC Knjaževac (SPS) da je krivo što ambulanta ne radi, jer ne daje aparate i ostalu opremu za njeno opremanje. Dodao je i da se oseća bezbedno, te da mu telohranitelji nisu potrebni, i da on može nekome da pruži fizičko obezbeđenje, ukoliko je to potrebno. Obećao je odbornicima svojevrsnu „eskurziju“ za 2-3 nedelje, gde bi se i odbornici i svi zainteresovani građani mogli uveriti o kakvom je objektu reč i šta građani Kalne o svemu misle.

Na opasku predsednika opštine, da je knjaževačka opozicija opozicija svim građanima, a ne samo lokalnoj vlasti, Živković (SPS) je konstatovao da je svakako vladajuća garnitura (URS-DS-DSS-LDP-JS) ipak jedina i prava opozicija građanima, čiji će se negativni rezultati pogrešne i bahate politike u budućnosti, izvesno, „bolno“ osetiti.

Dr Zvonko Aleksić, iz redova „Dačićevih“, rekao je za govornicom da je „sluđen“ ovim pričama o zdravstvu, i da ZC Knjaževac nema dovoljno ispravne opreme ni za redovno funkcionisanje, a kamoli za dislokaciju nekih uređaja i ljudstva za 150 građana. Da se, kojim slučajem, neki skijaš i povredi, pre će stići do Niša, nego do Kalne, konstatovao je Aleksić.

Magistar Ivković, iz redova „Vučićevih“, postavio je i pitanje o bahatosti i nedomaćinskom ponašanju rukovodstva JKP „Standard“-a, koje je, uprkos dugu od 36 miliona dinara za struju (JP „Jugoistok“ Niš) i novom dugu (JP „EPS snabdevanje“), u iznosu od 8 milona dinara, organizovalo proslavu krsne slave ove firme, potrošivši za dva dana 230 hiljada dinara. Napomenuo je da su se nedavno radnici ove firme vratili i sa radničko-sportskih igara u Čanju, koje predstavlja još jedan nepotreban trošak, u trenutku kada je sam opstanak preduzeća u pitanju.

Mancic

Svi predlozi opozicije (SPS-PUPS i SNS), da se izvrši dopuna Dnevnog reda većinski su odbačeni, pa se, posle sat vremena polemike, krenulo sa radom po zacrtanim tačkama.

Prve dve tačke odnosile su se na Predškolsku ustanovu „Bajka“, preko koje se, od konstituisanja nove lokalne vlasti (leto 2012. godine), vodi kontinuirana „rovovska“ borba vlasti i opozicije, prvenstveno nekadašnjeg URS-a i SPS-a. Sam sukob je doveo do toga da će školska godina, za 20 posto dece koja čekaju na uvećanje kvote na upis, početi sa zakašnjenjem, jer je, rekla je Marija Cvetanović, predsednica Privremenog UO PU „Bajka“ i odbornicom „socijalista“ opština napravila haos, objavivši Javni poziv građanima za upis dece, i to preko Mišela Nikolića, pomoćnika predsednika opštine. To je dovelo do potpune konfuzije i zbunjenosti, pa i straha kod roditelja, a samoj ustanovi i osnivaču negativne poene, ocenila je Cvetanovićeva.

Peta tačka Dnevnog reda, razmatranje Izveštaja o izvršenju budžeta za period januar-jun 2014. godine, bila je svojevrsni „okidač“ za ponovnu žustru polemiku vlasti i opozicije. Tražen je prikaz troškova koji se „ne vide“, a odnose se na troškove Doma kulture i celovečernje „terevenke“ na terasi, na koje građani iz okolnih objekata svakodnevno reaguju, prijavljijući remećenje javnog reda i mira policijskim organima. Darko Živković (SPS) tražio je i prikaz troškova bonova za piće, u VIP loži, prilikom manifestacija, u kojima su, po njegovim rečima, viđene „starlete“ i njima slične osobe. Naglasio je i da Omladinski centar za radno angažovanje mladih treba da prikaže specifikaciju utrošenih sredstava, s obzirom da su viđeni kao
redovni gosti na mnogobrojnim ručkovima po palanačkim kafanama.

Odbornik

Sa dr Mikicom Vidojevićem, predsednikom Sportskog saveza i Opštinskim većnikom (što se čini kao sukob interesa), vođena je polemika o opravdanosti utroška sredstava predviđenih za ovaj sektor, sa opaskom da već dve godine, a na zahtev „socijalista“ nema izveštaja o poslovanju , što je prosto neverovatno i nedopustivo.

Kao šesta tačka Dnevnog reda, otvorila se još jedna tema za koju se znalo da će „uzburkati strasti“. Izveštaj o realizaciji Programa poslovanja novoformiranog JP „Spotrsko-turistički resursi Knjaževac“ (STRK) za 2013. godinu, naveo je opoziciju da zaključi da se sve događa onako kako su i predvideli. Kada su, odlukom Opštinskog veća u septembru 2012. godine, Planinarski dom na Babinom Zubu i bazen „Banjica“ izuzeti od Turističke organizacije, koja je sa oba objekta tada poslovala pozitivno i koja je za plate zaposlenih radnika sama privređivala (uz jedine 3 plate sa budžeta) nova vlast je govorila kako se u TOOK-u dešavaju razne malverzacije i kako će nova firma, sa zatvorenim bazenom preko zime i domom, napraviti pravi bum i pokazati kako se radi. Desilo se suprotno.

Svoje uhljebljenje je našlo 19 politički podobnih radnika iz nekadašnjeg URS-a i DS-a, čije se plate u potpunosti realizuju iz budžeta, a troškovi daleko premašuju zarađeno, iako se pojavljuje stavka od 34 hiljade dinara u plusu. Uz subvencije opštine i države, firma je nekako poslovala u 2013. godini, ali, ako se nastavi tako, rekao je Živković (SPS,) nastaviće se samo sa „razbacivanjem“ novca, a efekti će i dalje biti nikakvi, dok će „rupu“ u budžetu neko nekada morati da sanira. Dao je predlog da se uvrste zaključci da „STRK“ treba ugasiti ili barem stopirati do daljeg, a ne srljati u ponovno pokrivanje bazena u zimskoj sezoni, koje mnogo košta, a služi za 20-ak kupača dnevno. Predlog je, očekivano, većinom glasova odbijen.

Negativno je ocenjena i osma tačka Dnevnog reda, a zbog davanja saglsnosti JKP „Standard“-u za uzimanje nove kreditne linije, koja bi, po rečima opozicije, služila za podmirenje tekućih obaveza „Resursa“ i njihovog daljeg rada.

Kao vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja, u okviru devete tačke, izabran je dr.med. Negovan Vasilijić. Razdvajanje Zdravstvenog centra je još jedna „bolna tačka“, predmet kontinuiranih sukoba i „nadmudrivanja“ knjaževačke opozicije i aktuelnih vlastodržaca. Ali, to je posebna priča.

Autor/Foto: S. T. 

Povezano

Branislav Josifović narodni poslanik u drugom mandatu

Poseta OO SNS u Knjaževcu: Nikola Selaković razgovarao o razvoju socijalne politike

Održana 10. sednica Skupštine opštine Knjaževac

Odlično izlaganje i predstavljanje opštine Knjaževac od strane poslanika Branislava Josifovića

Održana osma sednica Skupštine opštine Knjaževac

Narodni poslanik Branislav Josifović položio zakletvu

VESTI IZ KATEGORIJE

OŠ ,,Dubrava“ – Obaveštenje o upisu dece u prvi razred

OFK Knjaz pobedio Brodoremont

Holandija povukla višnje iz Srbije, evo šta je hitan korak

SRPSKA LIGA ISTOK: U KNJAŽEVCU U 58. MINUTU PREKINUTA UTAKMICA!

Obeleženo 25 godina od početka NATO agresije

FUDBAL: Naredni rival Srbije 125. na FIFA listi

6 odgovora

  1. , pocelo je da se drma i tresee zemlja knjazevacka,,,,,mora da popucaju svi nagomilani problemi koji se godinama talozili…svi problemi i po negativnosti ce izaci na videlo…pa ce onda biti, kome po siju, kome po vratu……

  2. Lele,lele,ovo samo kod nas ima.
    Da sam ja stampao novac,dilovao laznjake,,nebi svetlost dana video,ovaj jos u nasoj skupstini,na slobodi.
    Gdin prvi covek ne razume,da je narod progledao.Niko ti vise ne cuti „lopovcino“…!
    Kazes finansirali krkanluk privrednici,ej zlotvore pa ti njima dajes novac iz budzeta…
    Sta se hvata ovaj Kure za glavu,taj zreo odavno za apsanu.
    Znamo mi Mikice ko prima najveci deo od dobijenih sredstava u sportskom savezu,bolje da se pokrijes ko mis i u rupu…
    Oce to,oce,telohranitelji,bas onako to tajkunski sa Bgd stilom,zaplasuju…
    A kako cemo mi sve vas da lemamo,lele lele… po Dusanovom zakoniku.

  3. U svaku čorbicu iste mirođije: Đole, Kure, Dr Mikica, Mančić i razni direktorčići, a svi tako izdašno VOLE KNJAŽEVAC?!?
    Zašto li je to tako?

  4. Srbijo, majko, ovi upropastise i pokradose ceo grad! Da li neko cuje vapaj ubogih i sirotih…hapsi bagru i spasi nas ove URS-DS posasti, gore od najezde crnih skakavaca!!!

  5. “Ozdravela privreda, pokrenuli Dzervin“ hahahah
    Napravili od Dzervina otkupnu stanicu za sezonsko voce, a od drzave, muljanjem, uzeli 4 000 000 eura bespovratnih sredstava…
    J.bi sirotinju !

  6. Kome ti da budes obezbedjenje sivi kukavce…kad prodjes pored “Bondjorno“ stenjes kao trudan da si…

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

OŠ ,,Dubrava“ – Obaveštenje o upisu dece u prvi razred

OFK Knjaz pobedio Brodoremont

Holandija povukla višnje iz Srbije, evo šta je hitan korak

SRPSKA LIGA ISTOK: U KNJAŽEVCU U 58. MINUTU PREKINUTA UTAKMICA!

Obeleženo 25 godina od početka NATO agresije

FUDBAL: Naredni rival Srbije 125. na FIFA listi