Broj pregleda

Međunarodni dan starijih

U Srbiji i svetu obeležava se 1. oktobar Međunarodni dan starijih. U našoj zemlji 15 odsto stanovništva starije od 65 godina, a oko 100.000 njih živi ispod linije siromaštva. Sve veći broj građana starijih od 80 godina.

dan-starih

U Srbiji i svetu obeležava se Međunarodni dan starijih – 1. oktobar, sa ciljem da se skrene pažnja društva na prava starijih osoba. Srbija ga dočekuje sa 15 odsto stanovništva koje je starije od 65 godina i prema toj statistici smo u samom svetskom vrhu.

Više 20.000 starijih osoba živi od nege i pomoći drugih lica, a kod nas radi 40 gerontoloških centara i domova za stara lica, i oni imaju mesta za oko 9.000 korisnika.

Podaci Ministarstva za rad i socijalnu politiku pokazuju da je od ukupno 165 opština, u 111 živi pretežno staro stanovništvo, a sve je veći i broj stanovnika starijih od 80 godina.

Prema rezultatima popisa iz 2002. pokazalo se da je broj starijih od 65 godina izjednačen sa brojem mlađih od 15 godina. Stručnjaci procenjuju da će se na ovogodišnjem popisu, koji je počeo danas, pokazati još gora demografska slika.

Ujedinjene nacije ustanovile su 1990. godine 1. oktobar kao Međunarodni dan starijih osoba, svesne neophodnosti promene društvenog odnosa prema tim ljudima.

(Delovi teksta: Rts)

0 Comments

  • ТИМОЧКА КРАЈИНА – „Према најновијим статистичким подацима, сваки трећи становник Тимочке крајине старији је од 70 година. Села одумиру, проблема је све више, каже Милан Јеленковић, начелник Републичког завода за статистику у Зајечару“. http://www.tvbest.rs/87293-stanovnistvo-timocke-krajine-sve-starije

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE