Krivične prijave zbog neobezbeđenih golova

Broj pregleda

Pripadnici Policijske uprave u Zaječaru podneli su krivične prijave protiv Ljiljane Žikić, direktorke Srednje tehničke škole u Knjaževcu i Vojkana Jelenkovića, zaduženog za zaštitu na radu u toj ustanovi. Njima se na teret stavlja izazivanje opšte opasnosti, u vezi sa teškim delom protiv opšte sigurnosti, jer golovi u dvorištu škole nisu bili obezbeđeni po propisima.

Sahrana

Utvrđeno je da se nastava fizičkog vaspitanja održava u sali jer golovi na terenu nisu bili pričvršćeni, te su samim tim i nebezbedni za rad, što je za posledicu imalo smrt maloletnog deteta, dodaju u policiji.

Načelnik Školske uprave Zaječara, Dragoslav Marić rekao je “novostima” da direktorka Srednje tehničke škole u Knjaževcu u čijem dvorištu se desila nesreća spada u red boljih rukovodilaca i da je jedina njena krivica što kapiju nije držala zaključanom, što je praktično nemoguće.

Sava Stevanović (12), učenik petog razreda knjaževačke OŠ “Dimitrije Todorović Kaplar” sahranjen je u ponedeljak na Zapadnom groblju u Knjaževcu. Tužna povorka krenula je od Savine kuće. U njoj dečakovi prijatelji iz odeljenja, rodbina, poznanici… Svi su, po kiši, krenuli da dečaka isprate na večni počinak.

Savice moj, ni počeo nisi da živiš – naricala je nesrećna majka. – Kud ću sada ja bez tebe, sine moj lepi…

Načelnik Školske uprave Zaječara, Dragoslav Marić rekao je „Novostima“ da direktorka Srednje tehničke škole u Knjaževcu u čijem dvorištu se desila nesreća spada u red boljih rukovodilaca i da je jedina njena krivica što kapiju nije držala zaključanom, što je praktično nemoguće.

Komunalni inspektori, koji su pod ingerencijom lokalne samouprave, takođe bi trebalo da obilaze školske terene. Nisam siguran da su to radili – kaže Marić. – Ako se utvrdi da je direktorka to od njih tražila, a oni nisu izašli na teren, onda je njena odgovornost minimalna.

ULAZI KO HOĆE
Samo 15 minuta po završetku poslednjeg časa učenici su dužni da napuste školsko dvorište, a kada nastave nema, zabranjeno je dolaziti u dvorište ili školsku zgradu. Ovo su pravila ponašanja koja bi trebalo da važe u svim obrazovnim ustanovama u Srbiji. Pravila su, međutim, jedno, a praksa nešto sasvim drugo. Ne samo da se školske kapije ne zaključavaju, nego posle nastave, a naročito vikendom, tereni postaju mesta okupljanja učenika, ali i onih koji su davno napustili školske klupe.

Nesreća u Srednjoj tehničkoj školi u Knjaževcu, u kojoj je nastradao dvanaestogodišnji Sava Stevanović, učenik petog razreda tamošnje OŠ „Dimitrije Todorović Kaplar“, potresla je celu Srbiju. Na mališana se tokom subotnjeg popodneva obrušila metalna konstrukcija gola i na mestu ga usmrtila. To je za dvadesetak dana druga takva nesreća, pa se postavlja pitanje odgovornosti za ove nemile događaje.

Za Biljanu Lajović, koordinatora u Ministarstvu prosvete, pitanje odgovornosti je specifično za ovakve situacije zato što se razlikuje da li se nešto desilo u vreme nastave ili posle nje, u radno vreme ili tokom vikenda. Ona je najavila da će već u utorak republički prosvetni inspektor otići na teren i utvrditi činjenice.

Loše je govoriti o tome ko je odgovoran, dok se ne utvrde svi detalji – kaže Lajović. – Škola je uvek odgovorna za sve što se dešava u vreme nastave i kada su u pitanju vannastavne aktivnosti koje ona organizuje, kao što su ekskurzije ili nastava u prirodi. Kada imamo ovakvu situaciju, gde su nadležnosti preklopljene, onda postoje dodatne otežavajuće okolnosti.

Direktor beogradske OŠ „Drinka Pavlović“, Uroš Momčilović, smatra da školska dvorišta ne treba zaključavati, a da domar i direktor moraju u svakom trenutku da brinu o bezbednosti. Domar ove obrazovne ustanove svakodnevno obilazi krov zgrade, terene, proverava rekvizite i podnosi mu usmeni ili pismeni izveštaj o trenutnom stanju.

Ne postoji poseban novac koji služi samo za ove svrhe, već se pravi lista prioriteta, a sve se finansira iz sopstvenih školskih prihoda ili iz sredstava koja obezbeđuje lokalna samouprava – objašnjava Momčilović.

Za Mericu Buj Bjelogrlić, direktorku OŠ „Olga Petrov“ iz Padinske skele, za nesreću u Knjaževcu odgovoran je direktor škole. Sve se dogodilo tokom vikenda, ali, smatra ona, moglo je da se desi i radnim danom.

Po zakonu, rukovodilac je odgovoran za bezbednost u školi, čak i kada nema gromobrana, ili padnu suve grane sa drveta u dvorište, kriv je direktor – kaže naša sagovornica.

Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, smatra da direktori ne bi trebalo da snose odgovornost za dešavanja u ustanovi kada ona ne radi.

To su situacije koje se ne mogu sprečiti – kaže on. – Njegova krivica je jedino u tome što nije obezbedio školsko dvorište, a za to, naravno, nema novca i ne može da ga obezbedi. Nažalost, tek u ovakvim situacijama vidimo šta je neophodno činiti, a čime se godinama ne bavimo.

(Novosti)

Povezano

Poginuo u džipu na putu Knjaževac – Beli Potok

Poginuo Z.S. (50) u teškoj saobraćajnoj nesreći kod Knjaževca

Svi su krivi za smrt malog Save!

Mališana ubio ljudski nemar

Konstrukcija gola ubila dečaka

Kod Donjeg Zuniča poginuo biciklista

VESTI IZ KATEGORIJE

DOBRA VEST: 300 paketa humanitarne pomoći stiglo na teritoriji opštine Knjaževac

SPORT ILI? Kruševački Trayal sa Timočninom igrao do trećeg minuta

HRONIKA: Sleteo u kanal sa 2,09 promila alkohola u krvi!

Veliki uspeh: Miljana Stanojević osvojila prvo mesto na Državnom takmičenju iz matematike! 

OŠ Vuk Karadžić: Kad se naše ruke slože – sve se može!

Stručna konferencija u Kladovu: Vaspitači iz Knjaževca i Svrljiga predstavili model izgradnje zajednice kroz vrtić

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

DOBRA VEST: 300 paketa humanitarne pomoći stiglo na teritoriji opštine Knjaževac

SPORT ILI? Kruševački Trayal sa Timočninom igrao do trećeg minuta

HRONIKA: Sleteo u kanal sa 2,09 promila alkohola u krvi!

Veliki uspeh: Miljana Stanojević osvojila prvo mesto na Državnom takmičenju iz matematike! 

OŠ Vuk Karadžić: Kad se naše ruke slože – sve se može!

Stručna konferencija u Kladovu: Vaspitači iz Knjaževca i Svrljiga predstavili model izgradnje zajednice kroz vrtić