Frustracije i „kumovski“ budžet

Broj pregleda

Taman kada se činilo da će dvadeset sedma sednica Skupštine opštine Knjaževac biti „monotona“, te da će, po automatizmu i bez diskusije, biti izglasane sve tačke dnevnog reda, došlo je do, već „uigrane“ rasprave između opozicije i čelnih ljudi lokalne vladajuće garniture.

Ankica Marković - šefica finansijske službe OU
Ankica Marković – šefica finansijske službe OU

Prvih 14 tačaka, koje su se odnosile na rezultate obrazovnih ustanova iz prošle i pripremljenosti za novu školsku godinu usvojeno je jednoglasno, da bi, očekivano, najviše polemike donela 15. tačka dnevnog reda. Predlog izmena i dopuna Odluke o budžetu za 2014. godinu, sa stručne strane, odbornicima je prezentovala Ankica Marković, šefica Odeljenja za budžet, finansije i utvrđivanje i naplatu lokalnih javnih prihoda, naglašivši da se sva potraživanja korisnika i ostalih subjekata servisiraju redovno, te da je za javnu rasvetu napravljen reprogram sa elektroprivredom.

Darko Živković SPS
Darko Živković SPS

Socijalista Darko Živković je naglasio da njegova odbornička grupa (SPS-PUPS) neće glasati za ovaj rebalans, napomenuvši da je ovu tačku dnevnog reda trebao da obrazlaže sam predsednik Opštine, jer je to „njegova politika“. Rekao je da rebalans ima 150 promena kod izvršioca budžeta, a da se nigde ne spominje koji su razlozi. Kao primer je naveo Sportski savez opštine Knjaževac, gde su se „kumovski“ novčana sredstva sa 30 povećala na 36 miliona, a da je famozno Javno preduzeće „Sportsko-turistički resursi“ (STRK) sa 5 dobilo uvećanje na čak 8 miliona dinara.

Mladen Radosavljević dir. JP Razvoj i bivši predsednik Opštine - DS
Mladen Radosavljević dir. JP Razvoj i bivši predsednik Opštine – DS

S obzirom da je većina na samom početku sednice donela odluku da se izlaganja odbornika ograniče na pet minuta, bilo je za predvideti da opoziciji to neće odgovarati. Žučna rasprava Živkovića (SPS) i Mančića, predsednika Skupštine (DS) prerasla je u jednom trenutku u nadvikivanje, i čini se, po prvi put, utišavanje mikrofona odborniku iz redova „Dačićevaca“. Moglo se čuti da su mnogim korisnicima sredstva umanjena da bi se, iz jednostavnih razloga, a voljom samog predsednika Opštine, drugima ona povećala, a radi uslišenja apetita vladajuće koalicije.

Javljajući se po Poslovniku, u više navrata, Živković je tražio i odgovor na pitanje da li je Uroš Stanišić, direktor Doma kulture, platio julski telefonski račun za mobilni aparat u iznosu od 1000 evra, te da se lokalna vrhuška aktivira i po pitanju uvođenja bežičnog interneta u glavnom gradu Rusije. Takođe je zahtevao da se odbornicima predoče svi troškovi u vezi izgradnje platoa oko Doma kulture, čije će fakture građani plaćati sve do 2016. godine. Tražio je i ispostavu računa o tome koliko koštaju JP „Sportsko-turistički resursi“, kej pored direkcije JKP „Standard“-a, ali i kafanski računi lokalnih funkcionera iz redova vladajuće kaste.

Kada se, nakon usvajanja rebalansa budžeta, Sporazuma o zajedničkom upravljanju regionalnim komunalnim otpadom, Statuta Javnog preduzeća „Direkcije za razvoj, urbanizam i izgradnju opštine Knjaževac“ i Programa o radu fondacije za povećanje nataliteta došlo do kraja sednice, za reč se javio Milan Đokić, predsednik Opštine (URS).

Milan Đokić - predsednik opštine Knjaževac
Milan Đokić – predsednik opštine Knjaževac

Iako više puta prozivan od strane odbornika Živkovića, i priče „ s mesta“, Đokić se za reč javio tek sada, tražeći od opštinskog saziva i pojedinaca da se upristoje, te da se građanima i mladom naraštaju ne daju negativni primeri ponašanja i ophođenja. Tada je došlo i do žučne rasprave između Đokića i Živkovića, u kojoj se, uz obostrano nadvikavanje i dobacivanje, moglo čuti da ne postoji osnov po kome je predsednik Opštine dobio reč, ali i o tome da je neko isfrustriran, te da mu je jedini uspeh u životu što se stranački zaposlio u EPS-u.

OPSTINSKA-VRHUSKA--

Opozicioni SNS je ovoga puta ostao „po strani“, ne upuštajući se u rasprave, pa se nameće pitanje da li „u tom grmu leži zec“. Veroljub Stevanović, nekadašnja perjanica „regionalista“ i pokretač osnivanja nove opozicije u Srbiji je ovih dana izgubio mesto gradonačelnika u Kragujevcu, a Bošku Ničiću se to već dogodilo. Ujedinjeni regioni Srbije, kao politička opcija više ne postoje, pa je očigledno da u „čaršijskim pričama“ ima i pomalo istine.

Za početak treba videti da li će se Milan Đokić, predsednik Opštine i lider lokalnog, sada nepostojećeg URS-a, odazvati pozivu za okupljanje „novog DOS-a“, ili će proraditi „ekspertska“ (čitaj „G 17“ svest), kao što već jeste u Kragujevcu. Tamo su nekadašnji „Dinkićevci“ napustili Stevanovića, i priklonili se inicijativi „naprednjaka“ za formiranje nove skupštinske većine.

O tome se, ovih dana, na svom Fejsbuk profilu već izjasnio Boško Ničić iz Zaječara, u isto vreme dajući podršku Verku („Čiči“ kao ga on zove“), s naglaskom da su G 17 i SPO opet „postupili izdajnički“.

Naredna sednica SO Knjaževac zakazana je za sledeći utorak, 21. oktobar.

Autor i foto: S. T. 

Povezano

Održana 10. sednica Skupštine opštine Knjaževac

Održana osma sednica Skupštine opštine Knjaževac

SO KNJAŽEVAC: Usvojena Odluka o budžetu za 2022. godinu, imenovan v.d. direktor JKP ,,Standard“…

Potvrđeni mandati novim odbornicima u SO Knjaževac

SO Knjaževac – Tim koji pobeđuje ne treba menjati!

Po ovome je Knjaževac prvi u Srbiji, SVAKA ČAST!

VESTI IZ KATEGORIJE

FK Timočanin prolazi najteži period od osnivanja, evo šta je Miloš Stojanović Popaj izjavio za Sport klub

OFK Knjaz pretrpeo težak poraz u Zaječaru

Plate i penzije redovne, već se razmišlja da se povećaju

Mali sajam sporta u Knjaževcu

Timočaninu oduzeta pet bodova, a danas poražen u Popovcu

Novi ciklus nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ počinje 11. maja

Jedan odgovor

  1. Dinkiću, Verku, Ničiću, Đokiću i ostalim „stručnjacima“ srećan put u istoriju. Srećan put gospodo eksperti!

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

FK Timočanin prolazi najteži period od osnivanja, evo šta je Miloš Stojanović Popaj izjavio za Sport klub

OFK Knjaz pretrpeo težak poraz u Zaječaru

Plate i penzije redovne, već se razmišlja da se povećaju

Mali sajam sporta u Knjaževcu

Timočaninu oduzeta pet bodova, a danas poražen u Popovcu

Novi ciklus nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ počinje 11. maja