Dvopređene čarape protkane maštom

Broj pregleda

Etno centar „Knjaževac“ neguje tradiciju. Način pletenja nije se promenio do danas. Pletu se na pet igala, a vuna se boji na starinski način. Nekada su čobanice na Staroj planini plele čarape „vunenjarke“. Danas njihove praunuke izrađuju replike jednog od nacionalnih simbola Srbije koji se često nalazi i na listi poklona za strane diplomate. Raznovrsne u ornamentalnom komponovanju, maštovite u stilizaciji, dvopređne čarape su predstavnik folklorne naivne umetnosti.

carape

Način pletenja nije se promenio do danas. Pletu se na pet igala, a vuna se boji na starinski način. Pletu se od vrha stopala prema peti. Od mašte pletilja zavisi kakve će se šare naći na čarapama. Obično su to motivi iz prirode: ptice, cveće, zvezde, a na nekima ima i geometrijskih figura.

Žene okupljene u Etno centru „Knjaževac“, pletenjem su počele da se bave u trenutku kada su ostale bez posla. Svoje iskustvo u tehnici izrade čarapa, ili pustovanja vune, rado bi prenele mladima, kaže jedna od pletilja, Dobrila Milenović.

Sama reč dvopređne, govori da se u pletenju koriste dve osovne boje, crna i crvena, priča Milenovićeva. Pletenje počinje od prstiju, što je karakteristično za ove čarape. U daljoj izradi koriste se kombinacije boja, pa se pletu cvetni dezeni, a često je prikazan golub. Za izradu jednog para potrebno je sedam radnih dana, ako se dnevno plete po 10 sati. Radimo po motivima čarapa iz zbirke Zavičajnog muzeja u Knjaževcu.

Muzej dvopređih čarapa iz perioda od 18. do 20. veka, postoji kao zasebna celina u Zavičajnom muzeju Knjaževac i jedinstvena je zbirka u svetu. Najveći broj čarapa prikupio je i zaveštao Muzeju bračni par Vidosava i Svetozar Popović, koji su bili učitelji u staroplaninskim selima, još pre Drugog svetskog rata.

Zbirka danas broji blizu hiljadu pari čarapa, kaže Kurtićeva. Ono što je čini posebnom je jedinstveni album sa 240 čarapa nacrtanih u originalnoj veličini i boji.

Dvopređne čarape, bile su i deo devojačke spreme. Nosile su se u svečanim prilikama, na sahranama, a različite su i čarape za muškarce i žene, kao i za devojke. Najlepše šare nalazile su se na vidljivim delovima, ali neretko su ukrašavani i ostali delovi čarapa. Vredne pletilje iz „Etno centra“ ističu da bi dvopređne čarape svakako trebalo zaštiti kao jedan od srpskih brendova.

(Novosti)

Povezano

Na manifestaciji “Zlatne ruke“ prvo mesto za knjaževački “Izvor“

Predstavljanje ekspedicije “Albanska golgota 100 godina kasnije“

Stari običaji: Svadbe

Jordan Vasiljević na “Saboru gajdaša“

VESTI IZ KATEGORIJE

OŠ ,,Dubrava“ – Obaveštenje o upisu dece u prvi razred

OFK Knjaz pobedio Brodoremont

Holandija povukla višnje iz Srbije, evo šta je hitan korak

SRPSKA LIGA ISTOK: U KNJAŽEVCU U 58. MINUTU PREKINUTA UTAKMICA!

Obeleženo 25 godina od početka NATO agresije

FUDBAL: Naredni rival Srbije 125. na FIFA listi

2 odgovora

  1. Knjazevac nije samo Kalna.Vunene carape ko svake vunene carape sirom Srbije sa razlicitim motivima i sarama.Izvor tople vode imamo u Banjici.

  2. Knjazevac nije samo Kalna.Vunene carape ko svake vunene carape sirom Srbije sa razlicitim motivima i sarama.Izvor tople vode ima u Banjici. Pletenje carapaje zaista je prava perspektiva za zene Knjazevca koje su izgubile posao! Pletite carape zene kad vam zakucaju izvrsitejli za neplceni racun struje.Pletite zene.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

OŠ ,,Dubrava“ – Obaveštenje o upisu dece u prvi razred

OFK Knjaz pobedio Brodoremont

Holandija povukla višnje iz Srbije, evo šta je hitan korak

SRPSKA LIGA ISTOK: U KNJAŽEVCU U 58. MINUTU PREKINUTA UTAKMICA!

Obeleženo 25 godina od početka NATO agresije

FUDBAL: Naredni rival Srbije 125. na FIFA listi