Broj pregleda

Neprihvatljivo objašnjenje rukovodstva opštine Knjaževac

 

Rukovodstvo opštine Knjaževac vrlo neubedljivo uverava NUNS da je njihov nedavno završen Konkurs za finansiranje medija “sproveden u svemu u skladu sa Zakonom”.

SO-KNJAZEVAC

Podsećamo, NUNS je pre nedelju dana, u otvorenom pismu čelnicima knjaževačke Opštine i Skupštine opštine, zahtevao objašnjenje zbog nezakonito sprovedenog Javnog konkursa u oblasti javnog informisanja radi ostvarivanja javnog interesa u 2014. Godini, broj 401-55/2014-02, od 27.10.2014. godine.

Predsednik knjaževačke opštine Milan Đokić i njegovi saradnici, u pismu upućenom NUNS-u, tvrde da je pomenuti konkurs “raspisan i formalno sproveden u svemu u skladu sa Zakonom”. Međutim, i dalje nema odgovora na naša ključna pitanja. Zašto rešenje o odobrenim medijskim projektima ne sadrži bliže objašnjenje o načinu vrednovanja i bodovanja projekata? Zašto nije javno objavljen sastav konkursne komisije? Zašto novinarska udruženje nisu obaveštena o raspisivanju konkursa kako bi predložila svoje predstavnike?

Povodom nemuštog i neubedljivog “objašnjenja” rukovodstva Knjaževca postavljamo nova pitanja:

Zašto, po kriterijumima navedenim u samom konkursu, “kvalitet pređašnje saradnje s lokalnom samoupravom” donosi dvostruko više bodova (30) od “značaja projekta sa stanovišta javnog interesa”? Na osnovu čega stručna komisija ocenjuje “kvalitet saradnje”? Zar javni interes ne treba da bude ključni kriterijum svake odgovorne politike?. Zašto je od javnog interesa vredniji i drugi, prilično nejasan kriterijum “usklađenost  projekta sa svim zahtevima konkursa” (20 bodova)? Zašto se uopšte vrednuju projekti koji nisu u skladu sa konkursom?

Da li je tačno da je jedan od članova “stručne komisije” opštinski odbornik? Da li je predsedniku Opštine, koji je imenovao tročlanu komisiju, poznato da članovi komisije ne mogu biti lica koja obavljaju javnu funkciju?

Zašto je došlo do evidentnog raskoraka između broja bodova i budžetskih sredstava dodeljenih projektima? Na primer, zašto je trećerangiranom projektu sa 75 bodova dodelejno 50.000 dinara dok je deveti, poslednji na listi sa 21,67 bodova, podržan sa 80.000?

Mnogo je pitanja koja zahtevaju odgovore koji neće navoditi na sumnju da je rukovodstvo opštine Knjaževac svesno izigralo Zakon o javnom informisanju i medijima.

Sekretarijat NUNS-a

0 Comments

  • Kolege iz „KnjaževacInfa“ se nisu udostojile da objave saopštenja UNS-a i NUNS-a o protivzakonitom konkursu za sufinansiranje medija u Knjaževcu, ili barem komentar koji sam nekoliko puta slao na tu temu. Oni, bre, kao da su iznad svega, medijskih udruženja, Zakona, ljudi! Neće još dugo tako, ne samo oni, jer „ko visoko leti, nisko pada“!!!

  • Pa sta ima da ti se pravdaju, rade ljudi sta hoce, zato su i izglasani… ‘da donose odluke u ime gradjana“ 😀

  • Izglasani, pa preglasani 10 puta, donosiće odluke još koji dan! A potom idu na zasluženi odmor! Zatvori plaču za njima

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Prvi privatni radio u jugoistočnoj Srbiji!