Od 1. januara svo mleko na tržištu do 0,05 mg po kilogramu

Broj pregleda

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je danas da od 1. januara 2015. godine stupa na snagu Pravilnik po  kojem će svo mleko na domaćem tržištu imati dozvoljeni nivo aflatoksina do 0,05 mikrograma po kilogramu mleka.

swieze_mleko_prosto_4492846

„Ovo je izvanredan rezultat koji je postignut u relativno kratkom vremenskom periodu, znatno kraćem u odnosu na vreme koje je bilo potrebno poljoprivrednicima u ekonomski daleko razvijenijim zemljama“ izjavila je ministar i podsetila da je zemljama Evropske unije za prilagođavanje ovom standardu, sa 0,5 na 0,05 mikrograma po kilogramu, bilo potrebno čak 7 godina.

„Mi smo ovaj rezultat ostvarili znatno brže. Ovaj standard primenjivaćemo i u narednom periodu a ovakav rezultat postignut je zahvaljujući odgovornom i koordiniranom radu poljoprivrednika i naših stručnih službi na terenu“, istakla je ministar Bogosavljević Bošković.

Zdravstvena bezbednost i kvalitet poljoprivrednih proizvoda će i u narednom periodu biti jedan od prioriteta Ministarstva, i u tom smislu radi se na uspostavljanju sistema za lakšu i bržu kontrolu i čini se sve da što pre počne da radi i Nacionalna referentna laboratorija.

„Zbog mogućnosti da se na tržištu Srbije od 1. januara nađu veće količine mlečnih proizvoda i mleka u prahu iz EU po nižim cenama, biće preduzete mere koje će zaštiti domaće proizvođače od nelojalne konkurencije“, izjavila je danas ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković.

Od 1. januara 2015. godine ukidaju se kvote za proizvodnju mleka u EU, a ministar Bogosavljević Bošković najavila je da će interresorna radna grupa, koju čine predstavnici tri ministarstava – poljoprivrede, trgovine i finansija, kao i predstavnici domaće mlekarske i konditorske industrije, vrlo brzo izaći pred Vladu Srbije sa predlogom mera za zaštitu domaćih proizvođača od nelojalne konkurencije.

„Postoji mogućnost da domaće tržište u ovom slučaju zaštitimo time što ćemo aktivirati zaštitne mere u skladu za odredbama člana 32 Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju“, rekla je ministar Bogosavljević Bošković.

„Kretanje cena na EU tržištu posledica su nemogućnosti izvoza iz EU u Rusiju, povećane ponude utiču na pad cena, a uz to EU daje dodatne subvencije svojim proizvođačima zbog saniranja štete nastale usled sankcija koje Rusija primenjuje na zemlje EU“, objasnila je ministar i dodala da je nelojalna konkurencija u tome što domaćoj proizvodnji sira i mleka u prahu konkurišu uvozni proizvodi znatno jeftiniji – čak i od same cene mleka.

(Ministarstvo poljoprivrede)

Povezano

RADIMO ZA PRIRODU – JAVNI POZIV – PROGRAM PODRŠKE ZA POKRETENJE I UNAPREĐENJE POSLOVNIH INICIJATIVA U SKLADU SA PRIRODOM

BESPOVRATNA SREDSTVA ZA POLJOPRIVREDNIKE, EVO DO KADA JE ROK!

Potpisani ugovori o nabavci poljoprivrednih mašina

Država obezbedila novih 40 milijardi dinara za oblast poljoprivrede

Poljoprivredni popis u Srbiji od 1. oktobra do 15. decembra

KNJAŽEVAC: Finansijska i logistička podrška finalizaciji voćarske proizvodnje

VESTI IZ KATEGORIJE

Meštani Valevca započeli akciju uređenja sela

Danas saslušanje osumnjičenog za trostruko ubistvo u Knjaževcu

TROSTRUKO UBISTVO U KNJAŽEVCU OTVORILO STARE RANE

Ministar Dačić: Uhapšen osumnjičeni za trostruko ubistvo u Knjaževcu

TROSTRUKO UBISTVO U KNJAŽEVCU: Ubio oca, babu i dedu!

Najava vremenskih prilika: Visoke temperature i sunčano vreme

2 odgovora

  1. A sada će Džersi krenuti sa otkupom mleka jer nam je pomoćnik predsednika opštine za privredu, čika KURE, razvio opštinu do krajnjih granica posle kojih nam je ostao samo ambis. Pitam se da li je moguće da se takav čovek pošto je uništio potencijalni motor razvoja stočarstva i dalje muva u politiku. Ali nije ni čudo, nije jedini… Zamislite samo vrhušku opštinskog rukovodstva KRAKA, KURE, DOKTOR MIKICA…… Bas je ovaj narod tolerantan i strpljiv…

  2. Dokle će ova garnitura da mulja i uništava ovu našu opštinu i sve nas? Ima li zakona u ovoj državi? Da li će i ovima biti suđeno ili će se izvući?

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

Meštani Valevca započeli akciju uređenja sela

Danas saslušanje osumnjičenog za trostruko ubistvo u Knjaževcu

TROSTRUKO UBISTVO U KNJAŽEVCU OTVORILO STARE RANE

Ministar Dačić: Uhapšen osumnjičeni za trostruko ubistvo u Knjaževcu

TROSTRUKO UBISTVO U KNJAŽEVCU: Ubio oca, babu i dedu!

Najava vremenskih prilika: Visoke temperature i sunčano vreme