Mladi muzički talenti: Dušan Panajotović

Broj pregleda

Dušan Panajotović je student četvrte godine violine na FMU u Beogradu. Pre dve godine nastupio je kao solista u Paganinijevom koncertu u D-duru. Kao solista, kamerni i orkestarski muzičar, nastupao je u Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Španiji, Makedoniji, Bugarskoj… (član Deutsch-Skandinavische orchestra; koncertmajstor Young Euro classic orchestra; član orkestra Dušan Skovran)

Dusan-Panajotovic-large-e1421405841426-1000x500

Šta je do sada najveći uspeh u vašoj karijeri?

S obzirom na to da sebe i dalje smatram mladim muzičarom, nadam se da moji najveći uspesi predstoje u budućnosti. U dosadašnjoj karijeri je zaista bilo veoma mnogo uspeha i vrlo je teško izdvojiti najveće. Pored mnogobrojnih prvih nagrada i laureata na republičkim i međunarodnim takmičenjima posebno bih izdvojio prvu nagradu na internacionalnom takmičenju Summit music festival in Burgos, Španija (2013). Takođe mi je mnogo značilo što sam nastupao kao koncert-majstor Young Euro Classic orchestra pod upravom Liane Isakadze, zatim kao solista na muzičkom festivalu u Italiji – NEISUONI DEILUOGHI, učesnik muzičkog festivala u Beogradu – BUNT…

Koliko dugo ste spremali Paganinijev koncert u D-duru?

Paganinijev koncert je vrlo kompleksno delo. Sam Paganini je bio veliki virtuoz na violini, tako da je koncert muzički i tehnički veoma zahtevan. Nekoliko meseci intenzivnog rada bilo mi je potrebno da savladam i prezentujem publici ovo predivno delo. Želeo sam da na pravi način dočaram svaku kompozitorovu zamisao i da odsviram na visokom muzičkom nivou. Nadam se da sam u tome uspeo. Imao sam priliku da ovaj koncert izvedem s našim najpoznatijim gudačkim orkestrom BGO Dušan Skovran u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Objasnite našim čitaocima ulogu koncert-majstora u orkestru.

Uloga koncert-majstora je, slobodno mogu reći, san svakog violiniste. Koncert-majstor je ujedno vođa prvih violina, ali i glavni oslonac celog gudačkog ansambla. On je zadužen da sve violine u orkestru funkcionišu kao jedna. Takođe, njegova obaveza je da se ponaša kao pravi vođa, što znači da u svakom trenutku bude siguran i stabilan oslonac svojim kolegama.

Koji je slavni violinista s kojim ste imali priliku da sarađujete na vas ostavio najjači utisak?

Godine bavljenja muzikom donele su mi mnogobrojna iskustva i nastupe s izuzetnim solistima i imenima svetske muzičke scene. Muzičar koji je na mene ostavio dubok trag je violinista Jovan Kolundžija. Imao sam tu čast da 2006. godine budem njegov gost na koncertu, i sviranje s njim mi je omogućilo da muziku sagledam na malo širi način. Od njega sam naučio da je muzika mnogo više od ređanja nota i prezentovanja notnog teksta. Kad dotaknemo samu srž umetnosti i ostavimo lični pečat, onda možemo biti sigurni da smo uspeli.

Info: Citymagazine.rs

Povezano

Koncert Dare Bubamare u Knjaževcu

U nedelju svi glasamo za našu mladu Knjaževčanku

,,Srbija u ritmu Evrope“ u Knjaževcu

Koncertna serija kamerne muzike u Knjaževcu 16. oktobra

Koncert Anđele Bratić u Knjaževcu

Sledećeg meseca “Parni valjak“ u Knjaževcu

VESTI IZ KATEGORIJE

U narednih sedam dana dizel jeftiniji za tri dinara

Učenici OŠ ,,Dubrava“ izborili plasman na republičko takmičenje

Knjaževački osmaci u poseti Tehničkoj školi (FOTO)

Opština Knjaževac na Međunarodnom sajmu turizma u Sofiji

Da li ste sprmeni: Uskršnji post 2024. počinje 18. marta

Stonoteniserke iz Knjaževca ostvarile odlične rezultate na turniru Druge lige RSTSN

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

U narednih sedam dana dizel jeftiniji za tri dinara

Učenici OŠ ,,Dubrava“ izborili plasman na republičko takmičenje

Knjaževački osmaci u poseti Tehničkoj školi (FOTO)

Opština Knjaževac na Međunarodnom sajmu turizma u Sofiji

Da li ste sprmeni: Uskršnji post 2024. počinje 18. marta

Stonoteniserke iz Knjaževca ostvarile odlične rezultate na turniru Druge lige RSTSN