Књажевачке

НОВИНЕ

Broj pregleda

Registar medija u Agenciji za privredne registre

Agencija za privredne registre (APR) počeće od sutra da vodi Registar medija, čime će prestati sa radom Registar javnih glasila.

Foto ''Večernje novsti''
Foto “Večernje novsti“

APR će elektronske podatke iz Registra javnih glasila uneti u bazu podataka novog Registra medija po službenoj dužnosti, dok će izdavači medija imati rok od šest meseci da ispune zakonsku obavezu prijavljivanja podataka koji se nisu registrovali u starom registru.

Uspostavljanjem novog registra biće obezbeđena javnost podataka i dokumenata o pravnim i fizičkim licima koja imaju više od pet odsto udela u osnivačkom kapitalu izdavača i o njihovim povezanim licima, kao i podatke o drugim izdavačima u kojima ta lica imaju više od pet odsto udela u osnivačkom kapitalu.

Javnosti će biti stavljeni na uvid i podaci o državnoj pomoći i novčanim sredstvima koja medijima dodeljuuju državni organi, lokalna samouprava, organizacije sa javnim ovlašćenjima ili pravna lica koje osniva ili finansira Republika Srbija, autonomna pokrajina ili lokalna samouprava.

Registar će pružati i javne podatke o prosečno prodatom tiražu medija u kalendarskoj godini koji će se prijavljivati do 31. marta tekuće godine, za prethodnu godinu.

Preko linka „Pretraga podataka“ biće omogućen pristup javnim podacima iz Registra medija, a Agencija će sutra na svojoj internet stranici www.apr.gov.rs, objaviti nove obrasce registracionih prijava, kao i uputstva o potrebnoj dokumentaciji za registraciju medija po novom Zakonu o informisanju i medijima, saopštila je APR.

(Izvor: UNS)

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara