Kreditiranje poljoprivrede

Broj pregleda

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković potpisala je juče ugovore sa predstavnicima poslovnih banaka i osiguravajućih kuća, kojim će biti regulisani uslovi kreditiranja poljoprivredne proizvodnje u ovoj godini.

587819 traktor ap f

Bošković je naglasila da Ministarstvo preuzima obavezu plaćanja dela kamatne stope prema bankama, kako bi fiksna kamatna stopa na neotplaćeni deo kredita iznosila šest odsto za biljnu proizvodnju, nabavku mehanizacije i opreme, dok će kamatna stopa za kredite za nabavku stoke iznositi četiri posto, što je velika podrška srpskim poljoprivrednicima u cilju razvijanja proizvodnje i podizanja konkurentnosti.

Ona je rekla da su krediti u prošloj godini doveli do investicija u vrednosti od oko šest milijardi dinara.

Ministarka je nakon potpisivanja ugovora rekla da je to nastavak dobre saradnje sa bankama i osiguravajućim kućama i da je resorno ministarstvo opredeljeno da pomognemo poljoprivrednicima da dođe do povoljnih kredita.

„Uverena sam da je ovo dobar i konkretan vid podrške poljoprivrednicima u smislu mogućnosti investiranja i u opremu i u mehanizaciju i ono što je za nas posebno važno, a to je u stočarsku proizvodnju“, rekla je Bošković.

Ona je navela da se godine nastavlja sa primenom Pravilnika o uslovima i načinima kreditiranja poljoprivrednika, odnosno ministarstvo će u saradnji sa bankama i osguravajućim kućama subvencionisati deo kamate.

Bošković je kazala da su analizirani efekti saradnje sa osiguravajućim kućama i bankama kada je u pitanju poljoprivredna proizvodnje.

„Kao rezultat ovakvog vida podrške i kreditiranja, prošle godine je investiranje u poljoprivredi bilo šest milijardi dinara, a želimo da i u ovoj godini investiranje bude makar na tom nivou“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, bilo bi dobro kada bi taj iznos mogao biti i veći i da sa predstavnicima banaka očekuje dobru saradnju.
„Uverena sam da ćemo i sledeće godine moći da se ponovo okupimo na sličnom mestu i da u nekoj u narednih godina ponudimo još povoljnije uslove za kreditiranje poljoprivrede“, rekla je ministarka i pozvala poljoprivrednike da koriste ovu mogućnost jer je reč o povoljnim sredstvima.

Ugovori potpisani sa 17 banaka

Ugovori su potpisani sa predstavnicima 17 banaka, među kojima su Komercijalna, Banka inteza, Prokredit banka, NLB, Hipo Alpe Adria, Kredi agrikol banka, Sberbanka, OTP banka, AIK banka, Erste banka, Oportjuniti banke, Poštanska štedionica, kao i četiri osiguravajuće kuće-Dunav, DDOR, Globos osiguranje, Delta Đenerali.

Krediti

Krediti su dinarski, maksimalni iznos za nosioce registrovanih poljoprivrednih gazdinstava je pet miliona dinara, a za zadruge do 15 miliona dinara. Period otplate kredita je od godinu do tri godine, uz mogućnost korišćenja perioda mirovanja u otplati glavnice (grejs perioda) do godinu dana, koji je obuhvaćen periodom otplate kredita.

 Izvor: Blic

Povezano

RADIMO ZA PRIRODU – JAVNI POZIV – PROGRAM PODRŠKE ZA POKRETENJE I UNAPREĐENJE POSLOVNIH INICIJATIVA U SKLADU SA PRIRODOM

BESPOVRATNA SREDSTVA ZA POLJOPRIVREDNIKE, EVO DO KADA JE ROK!

Potpisani ugovori o nabavci poljoprivrednih mašina

Država obezbedila novih 40 milijardi dinara za oblast poljoprivrede

Poljoprivredni popis u Srbiji od 1. oktobra do 15. decembra

KNJAŽEVAC: Finansijska i logistička podrška finalizaciji voćarske proizvodnje

VESTI IZ KATEGORIJE

Dostupna aplikacija za finansijske izveštaje za 2023. godinu

FK Timočanin poražen u sedmom kolu Srpske lige Istok

Država obezbedila novih 40 milijardi dinara za oblast poljoprivrede

FOLKLOR: Koncert 7. marta u Velikoj sali Doma kulture u Knjaževcu

HUMANITARNA UTAKMICA ZA MALU NEDU! DOĐITE SVI IGRAJU KMF TIMAKUM I KMF RASADNIK

Trka „Balkan Hero“ na Staroj planini od 2. do 4. septembra

Jedan odgovor

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

OŠ ,,Dubrava“ – Obaveštenje o upisu dece u prvi razred

OFK Knjaz pobedio Brodoremont

Holandija povukla višnje iz Srbije, evo šta je hitan korak

SRPSKA LIGA ISTOK: U KNJAŽEVCU U 58. MINUTU PREKINUTA UTAKMICA!

Obeleženo 25 godina od početka NATO agresije

FUDBAL: Naredni rival Srbije 125. na FIFA listi