Broj pregleda

Sledi nam novi talas poskupljenja!!!

Poskupljenje nafte od 28 odsto na svetskom tržištu preliće se, prema oceni stručnjaka, i na naše tržište za desetak dana. Kako svako poskupljenje nekog energenta direktno utiče i na cene svih proizvoda i usluga, tako stručnjaci i ovog puta najavljuju veće cene gotovo svega!

Foto: 24sata
Foto: 24sata

– Sigurno je da će proizvođači zbog većih troškova proizvodnje podići cene svojih proizvoda, a naravno, poskupeće i saobraćajne usluge. Takođe, tu je i psihološki aspekt – čim cene energenata poskupe, to svi koriste, pa i oni koji nemaju realnih razloga za poskupljenje, ali se vode time da će svi ostali podići cene, pa i oni u tom talasu podignu cene – kaže Mlađen Kovačević, član Akademije ekonomskih nauka.
Poskupljenje „mic-po-mic“
Kako je za „Alo!“ već rekao Borisav Tatić, predsednik Udruženja benzinskih stanica Srbije, poskupljenje na svetskom tržištu kod nas će podizati cene nafte postepeno kako bi potrošači lakše podneli nove cenovnike, pa će tako gorivo poskupljivati „mic-po-mic“ za po dva tri dinara.
On dodaje da će tako veće cene nafte imati i direktne i indirektne efekte na novi talas poskupljenja proizvoda i usluga.
– Ipak, cena nafte jeste bila u jednom dužem periodu nerealno niska i bilo je jasno da se ona nije mogla dugo održati na tom nivou. Jednostavno, bile su u pitanju igre na međunarodnom planu kako bi se pogoršala pozicija Rusije, ali sada su Amerikanci ipak došli do zaključka da proizvodnja nafte iz njihovih škriljaca nije isplativa – objašnjava Kovačević.
I ekonomista Ljubomir Madžar napominje da nafta direktno i indirektno ulazi kao input u sve proizvode i usluge, te utiče i na formiranje njihovih cena.
– Treba imati u vidu da su nam građani sve siromašniji, pa ne mogu da podnesu velika poskupljenja, a ipak, ne mogu ni proizvođači da rade sa gubicima, već moraju da pokriju troškove proizvodnje ili im nema opstanka – objašnjava Madžar za “Alo!”.

Izvor: Alo

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Prvi privatni radio u jugoistočnoj Srbiji!