Књажевачке

НОВИНЕ

Broj pregleda

Struja skuplja 8 umesto 15 odsto

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što bi značilo da ona tokom leta poskupi, ali upola manje nego što je planirano, saznaje “Blic”.

607314 vujovic murgasova 02rasfoto dusan milenkovic f
Revizija: Zuzana Murgasova i Dušan Vujović

– Ideja je bazirana na činjenici da su fiskalni rezultati za prva četiri meseca mnogo bolji od očekivanih i projektovanih. Prema ovom planu, Vlada bi u Skupštinu tokom juna uputila izmene zakona o akcizama, odnosno predvidela bi uvođenje ovog novog nameta na električnu energiju, s obzirom na to da je postojanje ove dažbine u skladu sa procesom usklađivanja našeg zakonodavstva sa evropskim. Međutim, akciza na struju bila bi do daljeg nula ili minimalnih oko 60 dinara, odnosno 0,5 evrocenti. Ukoliko misija ne prihvati ovaj predlog, onda bismo s akcizom koja bi bila oko 7,5 odsto išli odmah, a poskupljenje kilovata bismo pokušali da odložimo do naredne godine, objašnjava izvor “Blica” blizak pregovorima srpskih vlasti i misije Fonda.

Prva varijanta bi, dodaje izvor “Blica”, prema predlogu iz Nemanjine, značila da bi kilovati za građane poskupeli sedam do osam odsto za iznos koji ide EPS-u. Da podsetimo, memorandumom o ekonomskoj politici, a koji je sastavni deo našeg sporazuma sa MMF, predvideo je da struja poskupi za 15 odsto. Ideja je bila da pola iznosa ide EPS-u, a da polovina bude uplaćivana direktno u budžet kroz akcizu.

607318 12 ff

(+)

Da li će se novi predlozi Vlade i ostvariti, znaćemo 12. maja, kada se okončaju pregovori Srbije sa misijom MMF o prvoj reviziji aranžmana koji je na snagu stupio u februaru.

Predstavnici Fonda su već nekoliko dana u Beogradu, a sutra, plenarnim sastankom u centralnoj banci, kom će u ime Fonda predsedavati Zuzana Murgasova, šefica misije, i guverner NBS Jorgovanka Tabaković u ime Srbije, počinju i razgovori na najvišem nivou.

Misija Fonda u Beograd dolazi, kako nezvanično saznajemo, nezadovoljna činjenicom da Vlada nije sprovela poskupljenje struje već od 1. aprila. Na nedavnim susretima u Vašingtonu, na kojima je bio ministar finansija Dušan Vujović, više puta ponovljeno je da nije dobro da Srbija već na početku važenja aranžmana ne realizuje dogovoreno, jer to utiče na kredibilitet sporazuma.

Međutim, postignuta je saglasnost da se tokom majske revizije u sklopu pregovora o sporazumu o finansijskom restrukturiranju EPS, koji bi na snagu trebalo da stupi 1. juna ove godine, još jednom razgovara i o ceni struje.

– Uvođenje akcize na struju deo je našeg usaglašavanja sa EU. Veći broj država ima akcizu na struju, ali uglavnom minimalnu akcizu od 0,5 evrocenti, uz veliki broj izuzetaka koji znače da građani uglavnom i ne plaćaju taj namet – kaže za „Blic“ poreski stručnjak prof. Milica Bisić.

Fond brine o minusuIz krugova bliskih Fondu „Blic“ saznaje da će bilo kakve promene strukture nameravanog poskupljenja ići teško. MMF, naime, priznaje dobre rezultate budžeta za prva četiri meseca, ali se u svojim konačnim stavovima ipak vodi, kako nam je nezvanično rečeno, „održivošću budžetskog deficita na duži rok“.

 Info: Blic

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE

Radio Bubamara