Stigle nove zdravstvene knjižice

Broj pregleda

Građani Srbije već mogu da zamene papirne zdravstvenih knjižica novim elektronskim karticama zdravstvenog osiguranja. Zamena košta 400 dinara, a za najugroženije će biti besplatna.

615721 zdravstvena 01 ff

Pilot projekat zamene starih knjižica počeo je u Valjevu, gde je novu zdravstvenu karticu dobilo više od 2.000 osiguranika. U isto vreme nove knjižice dobilo je i više od 3.000 zaposlenih u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje i članovi njihovih porodica.

Danas, elektronske zdravstvene kartice mogu da se dobiju na teritoriji cele Srbije, a očekuje se da ih do kraja sledeće godine poseduje svih 6,9 miliona osiguranika u Srbiji.

Zahtev za izdavanje zdravstvenih kartica, odnosno zamenu postojećih zdravstvenih knjižica, podnosi se nadležnoj filijali Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Procedura za izdavanje kartice slična je kao i za izdavanje zdravstvene knjižice.

615722 zdravstvena 02 ff

– Osiguranik podnosi zahtev za izdavanje nove kartice na posebnom obrascu koji dobija u nadležnoj filijali i potpisuje ga, nakon čega se zahtev šalje dalje. Ukoliko osiguranik poseduje zdravstvenu knjižicu, ista će mu važiti dok mu se ne uruči nova, a ukoliko je nema, a ima pravo na nju, izdaje mu se Potvrda koja važi sve do uručivanja nove knjižice, a najduže mese dana od dana podnošenja zahteva nju – kažu za „Blic“ u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.

Poslodavci filijali RFZO treba da dostave dokaz o uplati 400 dinara po kartici, i spisak zaposlenih i članova porodica. I fizička lica treba da podnesu dokaz o uplati 400 dinara na račun RFZO.

Zamenu zdravstvenih knjižica platiće najveći broj od 6,9 miliona osiguranika, ili njihovi poslodavci, ali će za najugroženije ona biti besplatna.

Rok za zamenu starih knjižica istekao je 9. avgusta prošle godine, ali je ovaj projekat, vredan 20 miliona dolara produžen za 17 meseci.

Trenutno je u toku proizvodnja i personalizacija kartice zdravstvenog osiguranja za 150.000 korisnika novčane socijalne pomoći i korisnika na smeštaj u ustanovama socijalne zaštite, kao i osoba u hraniteljskim porodicama.

Izvor: Blic

Povezano

Od 1. januara se ne overavaju stare zdravstvene knjižice

VESTI IZ KATEGORIJE

OŠ ,,Dubrava“ – Obaveštenje o upisu dece u prvi razred

OFK Knjaz pobedio Brodoremont

Holandija povukla višnje iz Srbije, evo šta je hitan korak

SRPSKA LIGA ISTOK: U KNJAŽEVCU U 58. MINUTU PREKINUTA UTAKMICA!

Obeleženo 25 godina od početka NATO agresije

FUDBAL: Naredni rival Srbije 125. na FIFA listi

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

OŠ ,,Dubrava“ – Obaveštenje o upisu dece u prvi razred

OFK Knjaz pobedio Brodoremont

Holandija povukla višnje iz Srbije, evo šta je hitan korak

SRPSKA LIGA ISTOK: U KNJAŽEVCU U 58. MINUTU PREKINUTA UTAKMICA!

Obeleženo 25 godina od početka NATO agresije

FUDBAL: Naredni rival Srbije 125. na FIFA listi