Evropski PROGRES

Broj pregleda

Upravni odbor razvojnog programa Evropski PROGRES danas je odobrio finansiranje pet projekata za pružanje podrške klasterima ukupne vrednosti 198.000 evra, od čega će Evropska unija i Vlada Švajcarske obezbediti 174.000 evra a preostalih 24.000 evra sami klasteri. Ovim projektima će biti podržano 28 malih i srednjih preduzeća na jugoistoku i jugozapadu zemlje a očekuje se da kroz realizaciju aktivnosti  bude otvoreno najmanje 15 novih radnih mesta te da se poveća promet i izvoz za najmanje 5 odsto.

224o_1430237424_2021706695

Na sastanku je takođe odobrena tehnička podrška  za deset opština u izradi planova kapitalnih investicija i programskih budžeta za 2016. godinu. Izrada planova kapitalnih investicija deo je napora da se poboljša proces identifikacije, razvijanja i realizacije projekata koji mogu dati značajan doprinos razvoju. Lokalne samouprave su u skladu sa Zakonom o budžetu počele da primenjuju programsko budžetiranje od 2015. godine, ali im je i dalje potrebna stručna podrška kako bi u potpunosti primenili ovaj model budžeta, koji doprinosi delotvornijem upravljanju javnih finansija.

Tokom današnjeg, petog sastanka, Upravni odbor je takođe odobrio kriterijume za javne pozive za uvođenje i razvoj geografskih informacionih sistema (GIS), projekte javno-privatnog partnerstva i projekte za pokretanje biznisa u vlasništvu žena. Takođe je odobren plan za pružanje podrške opštinama u unapređenju razvoju socijalnog uključivanja kroz zapošljavanje ugroženih grupa.

Na sastanku je predstavljen i napredak koji je Program ostvario u prvom kvartalu ove godine, a možda je najbolji pokazatelj progresa podatak o 77 odobrenih projekata za finansiranje u ukupnoj vrednosti od 1,12 miliona evra. Još jedan od ključnih rezultata oostvarenih tokom ovog perioda je i objavljivanje poziva za podnošenje predloga projekata lokalne infrastrukture od strane Sektora za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije pri Ministarstvu finansija Vlade Republike Srbije. S druge strane, članovi Upravnog odbora su ukazali na određene izazove sa kojima se Program součava.

Predsedavajući Upravnim odborom, Branko Budimir, iz Kancelarije za evropske integracije Republike Srbije, ukazao je na to da je mali broj pristiglih predloga projekata direktno povezan sa ekonomskim razvojem. Od pristiglih 53 predloga za izradu tehničke dokumentacije, samo šest je bilo ekonomskih, dok je čak 53 odsto predloga bilo za rekonstrukciju već postojeće infrastrukture. On je pozvao predstavnike lokalnih samouprava da teže da identifikuju projekte koji doprinose ekonomskom razvoju kako bi što efikasnije utrošili sredstva koja su na raspolaganju preko Evropskog PROGRESa.

Ana Stanković, ispred Delegacije Evropske unije, je ukazala da opštine moraju da poštuju početnu dinamiku u implementaciji projekata i da sva kašnjenja u početku, uključujući i kašnjenja u uplatama kofinansirajućih sredstava od strane opština, mogu da uspore realizaciju projekata. U budućnosti će realizacija ovih biti ozbiljna preporuka za finansiranje novih projekata, dodala je Stanković.

Predstavnik Švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji, Petar Vasilev, je dodao da u realizaciji projekata mora da postoji određen stepen saradnje i da „donatori moraju da budu sigurni da je određena opština dobar partner“.

Sastankom je predsedavala Kancelarija za evropske integracije Vlade Srbije a  prisustvovali su predstavnici ministarstava Republike Srbije, opština koje učestvuju u realizaciji Evropskog PROGRESa, predstavnici razvojnih agencija i projekata, civilnog društva, donatori – predstavnici Evropske unije i Vlade Švajcarske.

Aktivnosti Evropskog PROGRESa, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i Vlada Švajcarske podržaće sa ukupno 24,46 miliona evra. Odobreni projekti imaće za cilj da ojačaju lokalnu administraciju, stvore povoljnu sredinu za razvoj infrastrukture i privrede kao i poboljšanje sprovođenja socijalne inkluzije i politike zapošljavanja. Program sprovode Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) i Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije pri Ministarstvu finansija Vlade Republike Srbije (CFCU).

Opštine obuhvaćene Programom su – Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.

Povezano

Odobrena sredstva za razvoj nedovoljno razvijenih opština za 2022.

Podsticaji za mala poljoprivredna gazdinstva i preduzeća

Preliminarna rang lista IPARD mera 7

Predstavljen projekat „Zajedničke mere za zelenu infrastrukturu“

Podrška početnicima u poslovanju i postojećim preduzećima za razvoj kroz nabavku opreme i uvođenje usluga

Opština Knjaževac spremna za Evropu!

VESTI IZ KATEGORIJE

Objavljena Mapa Registra mera i podsticaja regionalnog razvoja

Dostupna aplikacija za finansijske izveštaje za 2023. godinu

FK Timočanin poražen u sedmom kolu Srpske lige Istok

Država obezbedila novih 40 milijardi dinara za oblast poljoprivrede

FOLKLOR: Koncert 7. marta u Velikoj sali Doma kulture u Knjaževcu

HUMANITARNA UTAKMICA ZA MALU NEDU! DOĐITE SVI IGRAJU KMF TIMAKUM I KMF RASADNIK

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

Nedelja prevencije povreda u saobraćaju

JEZIVA SAOBRAĆAJKA KOD KNJAŽEVCA – IMA I POGINULIH…

Knjaževački folklor je najuspešniji – prvi među 500 učesnika iz 3 regiona! (FOTO)

Susreti ,,I ja imam talenat“ u Knjaževcu

Evo koji su neradni dani za 1. maj i Uskrs

Koncert za buduće učenike Muzičke škole