Broj pregleda

Poljoprivrednici uvećavaju stada

Programom mera podrške poljoprivredi na području opštine Knjaževac u 2015. godini za razvoj stočarstva ukupno je namenjeno 7 i po miliona dinara.

knjazvac

Još uvek je otvoren konkurs u oblasti mlečnog govedarstva, dok je program podrške razvoju ovčarstva i kozarstva završen i ovih dana gazdinstva koja su dobila subvencije su u postupku nabavke priplodnog podmlatka.

Prvi konkretan rezultat po završetku ovogodišnjeg konkursa za podršku razvoju ovčarstva je priplodni podmlatak ovaca rase svrljiška pramenka pristigao u poljoprivredna gazdinstva koja smo obišli u Ravni, Minićevu i Vitkovcu.

Dejan Božinović, mladi poljoprivrednik iz Ravne, kaže da je prezadovoljan subvencijom koju je dobio. Ranije je već koristio podsticaje u voćarstvu i po tom osnovu formirao je voćnjak od jednog i po hektara pod višnjom.

Zajedno sa suprugom ima nameru da se, koliko god to uslovi dozvoljavaju, ozbiljno bavi poljoprivrednom proizvodnjom i nada se da će od toga ubuduće moći pristojno da se živi.

Bojan Miljković iz Minićeva ističe da je zadovoljan zbog činjenice da je opština, preko Fonda, pružila podršku malim poljoprivrednim gazdinstvima. I do sada je u svom domaćinstvu gajio ovce, ali će sada značajno podići kvalitet stada, uz pomoć umatičenog podmlatka.

U proces razvoja stočarstva na području opštine uključen je i Zootim, čija je stručna uloga u poboljšanju rasnog sastava od izuzetnog značaja.

„Na području opštine imamo dovoljno ovaca, ali nema matičnog stada koje bi bilo od koristi za stočare. Na ovaj način ubuduće ćemo dobijati rasna grla, a početak realizacije ovog projekta za sada obećava da će se situacija u oblasti ovčarstva i kozarstva u skorijoj budućnosti značajno popraviti“, kaže Slaviša Velojić iz Zootima.

Za podršku razvoju stočarstva opština je ove godine opredelila ukupno 7 i po miliona dinara, 4 i po za mlečno govedarstvo i tri miliona za ovčarstvo i kozarstvo.

„Konkurs u oblasti mlečnog govedarstva još uvek je otvoren, za sada imamo oko 70 zahteva za oko 100 grla. Konkurs u ovčarstvu je zaključen 25. maja i sada smo u postupku nabavke jagnjadi”, ističe Dalibor Stanojević, predsednik Upravnog odbora Fonda za razvoj poljoprivrede opštine Knjaževac.

Kako kaže, realizovana je otprilike polovina sredstava, tako da je desetak gazdinstava već pribavilo priplodni podmladak.

“Obaveza gazdinstava je da u narednih pet godina vrati onoliko grla koliko su dobila ovom subvencijom, kao i da godišnje uvećavaju svoje stado za 10%“, objašnjava on.

Tokom prošle godine, uz podršku Fonda, formirana je reproduktivna farma ovaca rase vitenberg u Debelici i najesen će 40 priplodnih grla biti dodeljena podnosiocima zahteva za subvencije u ovoj godini.

(Izvor: B92)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Povezano

VESTI IZ KATEGORIJE